Departamentul de Stat american nu intenţionează în acest moment să retragă Cuba de pe lista sa neagră de ţări acuzate că sprijină terorismul, cum ar fi Siria, Iran şi Sudan, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului, informează AFP.

„Nu există nicio schimbare pe lista noastră de state ce sponsorizează terorismul… Departamentul de Stat nu are în prezent niciun plan de a elimina Cuba din listă”, a răspuns prin email purtătorul de cuvânt adjunct al diplomaţiei americane Patrick Ventrell.

Diplomatul s-a exprimat în timp ce ministerul său urmează să publice marţi raportul privind terorismul la nivel mondial în 2012, în care trebuie să fie făcută publică lista statelor arătate cu degetul pentru presupusul lor sprijin acordat terorismului şi de organizaţii teroriste străine. Acest raport este publicat în fiecare an după termenul limită 30 aprilie, în luna mai.

Dar, a insistat Ventrell, „nu vom folosi raportul pentru a anunţa noi desemnări sau anulări”. Acestea pot apărea în orice moment al anului.

Deşi există o dezbatere în Statele Unite cu privire la necesitatea de a menţine Cuba pe această listă neagră, administraţia americană acuză insula că oferă adăpost mai ales rebelilor columbieni, militanţilor basci sau unor fugari americani.

Washingtonul şi Havana nu întreţin relaţii diplomatice oficiale, dar fiecare ţară are o Secţie de interese ce face oficiu de ambasadă.

Statele Unite au instaurat în 1962 un embargou economic contra Cubei, ce interzice cetăţenilor americani să călătorească în insulă sau să cheltuie acolo bani fără o autorizaţie specială a guvernului.

 

Recomandările redacției