wikileaksO instanţă militară a decis miercuri să respingă motivaţiile invocate de Bradley Manning, acuzat că ar fi organizat furtul unei serii de documente secrete, precizând că aceste motivaţii nu pot servi apărării, conform AFP.

Conform apărării militarului american, el ar fi sustras documentele în chestiune, care au fost chiar selectate pentru a nu crea prejudicii Statelor Unite, acţionând în virtutea principiului că abuzurile trebuie să fie cunoscute de public.

Însă pentru acuzare, Bradley Manning este judecat pentru „înţelegere secretă cu inamicul”, şi nu trebuie să se ţină cont de motivaţiile sale.

Astfel, în decizia pronunţată miercuri, judecătorul Denise Lind a aprobat în parte solicitarea guvernului care dorea ca această Curte marţială să nu ţină cont de motivaţiile soldatului. Conform deciziei, motivaţiile lui Bradley Manning vor fi studiate doar în cazul în care se va putea dovedi că acesta „nu a ajutat inamicul în cunoştinţă de cauză”.

Soldatul în vârstă de 25 de ani trebuie să răspundă la 22 de capete de acuzare. Printre altele, el este acuzat că a furnizat site-ului WikiLeaks, documente militare americane cu privire la războaiele din Irak şi Afganistan, în perioada 2009 – 2010.

SURSA: http://www.agerpres.ro

Recomandările redacției