3Avertizarea meteo de cod galben de ninsoare, emisă la finele săptămânii trecute şi pentru judeţul nostru nu a prevestit incidentele petrecute în weekend-ul tocmai încheiat. Un număr de 19 localităţi au rămas fără curent electric din cauza căderilor de zăpadă şi mai multe autoturisme au fost avariate de copaci care s-au prăbuşit. Tot vremea rea a făcut ca un avion care zbura pe ruta Milano – Arad să ateri­zeze la Ti­mişoara, şi nu pe aerogara arădeană. Potrivit autorităţilor locale, sâmbătă, la orele amiezii, se acţiona cu 22 utilaje pe drumurile naţionale şi cu 26 de maşini de deszăpezire, pe drumurile judeţene.
Pe fondul avertizării meteo, vineri s-a constituit la nivelul judeţului Arad Comandamentul Operaţional pentru gestio­narea situaţiilor de urgenţă pe fondul fenomenelor meteorologice pe­riculoase specifice perioadei de iarnă. Prima şedinţă operativă a Comandamentului a avut loc vineri seara, sub coordonarea prefectului judeţului Arad, Cosmin Pribac.
Mai multe localităţi au rămas fără curent, iar pe drumuri s-a intervenit chiar pentru a se înlătura zăpada. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii au fost afectate de întreruperi electrice un număr de 19 localităţi, însă situaţia a fost remediată în scurt timp. Cinci maşini aflate în parcările din municipiu au fost avariate, pentru că peste ele au căzut copaci.
Primul incident s-a petrecut sâmbătă dimineaţa, în spatele Cinematografului Dacia, acolo unde un copac încăr­cat cu zăpadă a cedat şi a căzut peste un autoturism parcat. Proprie­tarii au chemat în ajutor pompierii care au îndepărtat trunchiul de copac de pe autoturism. Avariile au fost serioase, iar maşina va avea nevoie de reparaţii. „Am auzit o bubuitură şi când m-am uitat pe geam, am vă­zut copacul că era proptit pe ma­şină. Probabil era mai bătrân pomul şi s-a rupt”, a spus unul dintre loca­tarii din zonă.
La mai puţin de o oră, în zona Mioriţa, un copac s-a prăbuşit peste alte două maşini. Nucul, înalt de şapte metri, a cedat sub greutatea zăpezii. Pompierii sosiţi la faţa locului au tăiat pomul, dar autoturismele au rămas cu tabla îndoită şi geamurile sparte. Aşa că proprietarii au avut parte de o surpriză neplăcută atunci când s-au trezit de dimineaţă şi s-au uitat pe geam. Nucul se afla pe o alee dintre blocuri, în apropierea unei parcări.
Situaţii similare s-au mai înregistrat pe strada Poetului şi pe strada Fulgerului. Acolo, doi copaci au căzut peste locuinţe. Pe strada Poetului, un copac foarte înalt s-a prăbuşit peste anexa unei case. Pompierii au fost prezenţi la faţa locului şi au încercat să ia măsuri, dar proprietarul imobilului a refuzat să accepte intervenţia acestora.
Pe strada Fulgerului, locatarii au cerut şi ei ajutorul pompierilor după ce un Thuja s-a rupt şi a căzut peste două garaje. A fost îndepărtat în scurt timp, iar situaţia a revenit la normal. „Mai multe solicitări au intrat în atenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. În toate cazurile, echipajul de deblocare-salvare a intervenit pentru remedierea situaţiilor. Alţi doi şoferi ne-au mai cerut sprijinul după ce au ajuns cu maşinile în şanţ. Unul la intrarea în Arad dinspre Timişoara, iar un altul în apropiere de Chişineu-Criş”, a declarat George Pleşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
Şi poliţiştii de la rutieră au fost la dato­rie. Două TIR-uri s-au ciocnit pe şoseaua de centură a municipiu. Din primele cer­cetări se pare că unul dintre şoferi a ieşit dintr-o parcare fără să se asigure şi a fost lovit în plin de un altul care circula regulamentar. O ambulanţă a preluat unul dintre şoferi, care a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost transportat la spital. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz.
Avion redirecţionat şi zbor anulat
Din cauza condiţiilor meteo, dar şi a dimensiunii pistei de aterizare a Aeroportului Internaţional Arad, un avion nu a putut ateriza. Pilotul zborului Milano – Arad care trebuia să aterizeze la Arad, sâmbătă la ora 10,30, a luat decizia de a ateriza pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara. Pa­sagerii zborului Milano-Arad au ajuns de la Aeroportul Timişoara, la Arad, cu un autocar al companiei aeriene. De asemenea, zborul Arad – Milano programat tot pentru sâmbătă, cu plecare de la ora 11.00, a fost anulat. Un număr de 173 de pasgeri au fost redirecţionaţi spre alte zboruri ale companiei Wizzair. Până la rerutare, pasagerii au fost transportaţi şi cazaţi la hotel.
Autorităţile nu au fost luate prin surprindere de căderile de ninsoare. La orele amiezii de sâmbătă toate drumurile naţionale şi judeţene au fost practicabile şi nu s-au înregistrat blocaje. „În cadrul şedinţei au fost stabilite modurile de intervenţie pentru degajarea zăpezii de pe drumuri, traseele pe care utilajele vor intra cu prioritate precum şi celelalte acţi­uni specifice acţiunilor de deszăpezire. Consider că s-a acţio­nat foarte eficient, având în vedere că nu a existat niciun drum blocat, niciun auto­turism rămas înzăpezit, iar accesul către toate localităţile din judeţ a fost po­sibil permanent. Problemele apă­rute din cauza greutăţii zăpezii căzute au fost remediate în cel mai scurt timp”, a susţinut prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac.
Cristina Bălaş
Sandra Stoler

Recomandările redacției