dispensar 0172 dispensar 0175 dispensar 0176După cum am mai scris și cu alte ocazii, la Hălmagiu, în vecinătatea pieței se află cabinetul medical uman. La acest cabinet medical din Hălmagiu activează doctorița Svetlana Conovalciuc – medic specialist medicina de familie. Ce este deosebit la tânăra doctoriță este poate faptul că, deși este din Moldova de peste Prut, dintr-o localitate din vecinătatea orașului Bălți, a ales să muncească aici de câțiva ani buni. Ea este ajutată la cabinet de asistenta Adriana Colf.
„În anul 2000 am obținut cetățenia română, eu și soțul meu care este și el medic iar din 2007 sunt medic de familie, aici în Hălmagiu“ ne spunea dânsa cu ceva vreme în urmă.
Lume multă la doctor
La cabinet este în general lume multă mai ales sâmbăta, când e și zi de târg. „De obicei în fiecare sâmbătă vin bolnavi la medic, chiar dacă s-au îmbolnăvit peste săptămână. Suportă cât pot și vin sâmbăta. Doar foarte rar, când sunt cazuri mai grave ori foarte grave vin imediat. Chiar așa îmi și spunea un pacient care venea din comuna Hălmăgel“ ne relata doctorița Svetlana Conovalciuc.
Deși a fost perioada Crăciunului, perioadă când se mănâncă mult, mai ales alimente grele, din carne de porc dar și multe dulciuri concentrate, nu multă lume a ajuns la doctor. „Nu am avut multe cazuri, comparativ cu anul trecut. Probabil oamenii au învățat pe propria lor piele, pe propria lor suferință, cum și cât să mănânce. Și mă bucură acest lucru că și așa unii o duc destul de greu, că nu prea au bani pentru medicamente când au o suferință. În această perioadă însă sunt răcelile acestea,  care se datorează variațiilor de temperatură acestora nefirești pentru anotimpul în care ne aflăm. Afară sunt 12-13 grade Celsius, când ar trebui să fie cu minus. Pacienții mai solicită și vaccin antigripal, chiar am făcut ultima doză  doamnei Sofia D. care de mult mi-a spus că vrea să-l facă. Este perioada virozelor respiratorii, a bronșitelor cronice și a bolilor reumatismale. Dar mai sunt și alte afecțiuni care își fac simțită prezența. Am avut un pacient de 83 de ani pe care l-am trimis să-l vadă un cardiolog“ a descris doctorița câteva situații.
Vorbele bune fac parte din… tratament
Părerile pacienților vizavi de felul cum sunt tratați de tânăra doctoriță sunt deosebite. Am văzut și cu alte ocazii părerile acestora; comparativ cu alte experiențe trăite, firește.
„Eu am 83 de ani și, din fericire, nu am fost de foarte multe ori la doctor, dar tot am fost la câțiva; dar așa cum îți vorbește și te ascultă această doctoriță: cu vorbe calde, politicoase              n-am mai întâlnit. De multe ori parcă vorbele acelea te fac să nici nu mai simți boala. Mult face să știe un doctor cum să vorbească cu un om bolnav, mai ales dacă e și mai bătrân“ ne mărturisea Cornel Sida, unul din pacienții care tocmai au ieșit din cabinetul medical.

Recomandările redacției