bibliotecar1 bibliotecar„23 aprilie a fost desemnată Ziua bibliotecarului în România. Cu această ocazie Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol va avea porţile deschise pentru arădenii care vor să afle amă­nunte legate de profesia noastră”, a declarat Lucia Bibarţ, purtător de cuvânt.
Pentru a marca această sărbătoare, instituţia va organiza o mini expoziţie de carte cuprinzând ediţii rare şi vechi în limbile franceză şi latină, dar şi o nouă ediţie a programului Şi tu poţi fi bibliotecar pentru o zi!
Aşa cum aflăm în continuare de la Lucia Bibarţ, miniexpoziţia cuprinde cărţi cu coperte lucrate din piele, toate de secol XVI –XVII. În cadrul programului Şi tu poţi fi bibliotecar pentru o zi! doritorii vor putea afla mai multe des­pre ce presupune profesia de bibliotecar făcând voluntariat pentru o zi la Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol.
Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol este o instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de Consiliul Judeţean Arad, aflată în slujba comunităţii.
În 1913, o dată cu darea în folo-sinţă a Palatului Cultural a avut loc inau­gurarea primei biblioteci publice arădene, care a preluat fondul Asocia­ţiei Culturale Kölcsey. Câţiva ani mai târziu, în 1921 au fost donate peste două mii de volume din biblioteca personală a istoricului A.D. Xenopol de către soția acestuia, Riria Xenopol. Fondul de carte s-a îmbogățit ulterior cu colecțiile pro­venite de la Vasile Goldiș, Iosif Moldovan, Coriolan Petranu, Orczy-Vásárhely, biblioteca Minoriților.
În 1951 s-a înfiinţat şi o secţie pentru copii, numită iniţial Biblioteca regională pentru copii.
Catalog virtual
De câţiva ani site-ul Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol oferă informaţii despre secţii, filiale, evenimentele şi proiectele instituţiei. Aici aveţi acces şi la catalogul informatizat al documentelor unde puteţi căuta cartea sau informaţia dorită.
La articolele din meniul Evenimente se pot adăuga comentarii. Pentru aceasta trebuie să fiţi logaţi prin creare unui cont pe situl instituţiei. Se pot adăuga şi comentarii anonime, însă acestea sunt moderate de administrator.
Fond valoros de carte veche
Nu atât de bine dotată, în ce pri­veşte numărul sau vechimea exemplarelor, precum Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, de exemplu, colecţia de carte veche a Bibliotecii A. D. Xenopol Arad este totuşi una dintre cele valo­roase de pe teritoriul României. Nu orice bibliotecă se poate mândri cu o astfel de colecţie, care gestionează documentele rare cu valoare de patrimoniu apărute între anii 1481 şi 1900 în limbile franceză, germană, latină, maghiară, greacă veche, engleză, polo­neză, ebraică, italiană. Numărul total de documente este de 21.522 dintre care 23 de incunabule, 36 de hărţi şi atlase vechi, 20.678 cărţi străine şi 632 de manuscrise şi cărţi româneşti.
Urăm şi noi pe această cale La mulţi ani! tuturor bibliotecarilor.

Recomandările redacției