Pandemia cauzată de virusul Covid-19 afectează pe toată lumea, chiar și instituțiile. Niciun eveniment plănuit pe acest an, nu se poate desfășura precum în anii trecuți. Din acest motiv, majoritatea aleg să mute aceste evenimente  în regim on-line sau găsesc tot felul de varinate inventive, pentru ca evenimentele să fie ținute, până la urmă.

Asemenea anilor precedenţi, şi în acest an, este celebrată  Ziua Europeană a Justiţiei Civile, care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 25 octombrie.

La data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Comisia Europeană au stabilit desfăşurarea în fiecare an, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei Civile, cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european.

În acest context, Ziua Europeană a Justiţiei Civile reprezintă o oportunitate pentru sistemele judiciare de a-şi face cunoscută activitatea, cu plusurile şi cu minusurile acesteia.

Acest eveniment are ca scop aprofundarea cunoştinţelor cetăţenilor despre felul în care funcţionează organele judiciare şi stabilirea unor relaţii de încredere între cei care înfăptuiesc justiţia şi justiţiabili.

În acest an, întrucât nu este posibilă organizarea evenimentului „Ziua Porţilor deschise”, la fel ca în anii precedenţi, având în vedere starea de alertă pe teritoriul României, Tribunalul Arad și-a propus să marcheze  Ziua Europeană a Justiţiei Civile prin realizarea unui material video, care va fi publicat pe pagina de internet a Tribunalului Arad ( tribunalularad.ro) şi pe pagina oficială de facebook a Tribunalului Arad, prin care se dorește aducerea  în atenţia opiniei publice câteva aspecte referitoare la organizarea sistemului judiciar din România şi la activitatea instanţelor arădene.

Celebrarea Zilei Europene a Justiţiei Civile este un bun prilej pentru instanţele de judecată de a-şi face cunoscută activitatea şi de a reaminti că justiţia este un serviciu public, iar figura centrală a actului de justiţie este tocmai cetăţeanul.

Recomandările redacției