În această duminică a avut loc Festivalul Folcloric de Toamnă al Comunei Sintea Mare, un eveniniment aflat la cea de a doua ediție, însă care s-a ridicat la nivelul festivalurilor cu tradiție din județul Arad. În ciuda vremii de toamnă oamenii s-au strâns în număr foarte mare în Parcul Tineretului din Sintea Mare, acolo unde a avut loc evenimentul.
Întregul eveniment a început cu o paradă a costumelor populare în centrul satului în acompaniamentul instrumentiștilor din cadrul ansamblului „Floarea Crișului”, desigur pe lângă aceștia comunele învecinate și-au trimis reprezentanții cu diferite porturi populare pentru a face parte din paradă.
Mai apoi pe scena din Parcul Tineretului au urcat pe scenă formații de dans popular precum formația gazdă „Moștenitorii” din Sintea Mare, „Tozike” din Adea, „Ligeti Rozsak” din Țipar, formația de dansuri populare „Apăteana” din Apateu și formația „Arădeana” din Arad.
După încheierea spectacolului de dans folcloric a a vut loc un eveniment mai puțin obișnuit pentru un festival de toamnă, dar care arată respectul față de generațiile în vârstă și modul furmos în care primarul Ciprian Ban are grijă de locuitorii comunei sale. Astfel, rând pe rând au urcat pe scenă cupluri de vărstnici care au împlinit 50 de ani de căsnicie sau mai mult.

„Îți mulțumim că te gândești la cei tineri și ai organizat un asemenea festival minunat și totodată îți mulțumim că nu ai uitat de cei mai în vârstă și ca de fiecare dată îți arăți grija față de toate generațiile”, a declarat una dintre soțiile care au împlinit peste 50 de ani de căsnicie.
Alături de primarul Ciprian Ban la înmânarea diplomelor și cadourilor simbolice cuplurilor ce au sărbătorit „nunta de aur” s-au aflat și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și deputatul Sergiu Bâlcea. Aceștia au avut doar cuvinte de laudă la adresa evenimentul și implicit a primarului Ciprian Ban.

„Mulțumesc că ne-ați invitat și pe mine (n.r. președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca) și pe deputatul Sergiu Bâlcea la acest minunat eveniment în care dumneavoastră reușiți să promovați foarte bine comunitatea. M-am bucurat să văd artiști, copii care au fost pe scenă și vă felicit că duceți mai departe tradiția. Cel mai mult m-am bucurat de acest moment în care atât Ciprian Ban cât și dumneavoastră vă arătați recunoștința față de cei care au știut să demonstreze ce înseamnă o familie”, a declarat Președintele Consiliului Județean Iustin Cionca.
De asemenea Sergiu Bâlcea, fiu al satului nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa primarului Ciprian Ban, care a reușit să aducă festivalul la nivelul așteptărilor.
„Este o plăcere să vin la Sintea Mare deoarece tatăl meu este din Sintea, iar mama mea din Rogoz. Rogozul nu are zilele comunei, iar festivalul din Sintea Mare rămâne singurul eveniment în care mă simt un fiu al satului. Lăsând la o parte proiectele la care lucrăm alături de primarul Ciprian Ban, precum introducerea gazului sau altele, cred că cel mai important este să nu uităm ce înseamnă să fii un bun român – tocmai ceea ce face Cipri aici. Adică să ai grijă de aproapele tău, de familia ta, de bătrânii tăi, de locul tău de muncă, de afacerea ta și să nu uităm să ne respecăm între noi”, a spus deputatul Sergiu Bâlcea.
În altă ordine de idei, în ciuda ploii care a venit spre seară, sute de oameni s-au adunat în parc pentru a petrece într-o atmosferă de voie bună. De asemenea, nu au lipsit diferite tarabe cu diferite preparate sau obiecte însă atracția zilei a fost „Căsuța cu Înghețată” locul de unde oamenii s-au putut bucura de cea mai cremoasă înghețată.

Totuși ploaia nu a putut strica planurile organizatorilor, astfel concertul de muzică folclorică s-a mutat în interiorul căminului cultural acolo unde au urcat pe scenă artiști consacrați precum Mihaela Boda și Eduard Motan, Violeta Gherman sau Daria Gâdea și  Tudor Furdui Iancu.
„În primul rând cred că trebuie să mulțumesc Consiliului Local Sintea Mare, pentru sprijin. De asemenea, doresc să mulțumesc Consiliului Județean Arad prin domnul președinte Iustin Cionca, lui Ionel Bulbuc reprezentant al Centrului Cultural Județean Arad și nu în ultimul rând fiu al satului domnul deputat Sergiu Bâlcea. De asemenea, le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la acest minunat eveniment și totodată tuturor celor care s-au implicat fizic în realizarea festivalului. Și nu în ultimul rând aș vrea să îi mulțumesc soției mele care este alături de mine indiferent de circumstanțe”, a declarat primarul comunei Sintea Mare, Ciprian Ban.
În continuare pe scenă au urcat artiști precum DJ Edward sau DJ Duka, iar spectacolul a continuat cu muzică disco și petrecere în sala căminului cultural din Sintea Mare.

Video 1

Video 2

Video 3

Video 4

Video  5

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției