someriTrendul s-a schimbat pe piaţa arădeană a muncii. Şomerii arădeni nu mai sunt ce au fost în urmă cu câţiva ani, când rata şomajului era ridicată, iar cursurile de formare profesională erau o şansă de practicare a unei noi meserii şi implicit o şansă mai mare de angajare. Acum şomerii fac nazuri la oferta de angajare, nazuri la cursurile de formare profesională, chit că sunt gratuite. Dacă în urmă cu ceva timp, participanţii la bursă erau de două ori cât ofertele puse la bătaie de firme, acum, angajatorii sunt cei care găsesc forţă de muncă. Cel puţin nu la nivelul cerinţelor. Schimbările sunt determinate de mai mulţi factori – diversificarea ofertelor de muncă, scăderea treptată a şomajului şi salariile. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă sesizează un interes mai scăzut din partea arădenilor, faţă de ceea ce înseamnă ofertă de job-uri şi reorientare profesională.

Rata şomajului a scăzut uşor faţă de luna trecută, în prezent, în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă fiind 6.656 de şomeri cu acte-n regulă. „În luna septembrie au ieşit din şomaj, fie prin angajare, fie în condiţiile legii, un număr de 721 de arădeni. Tot în această lună au intrat în şomaj 640 de persoane“, a spus Mihaela Jude, inspector superior AJOFM Arad.

Schimbarea situaţiei pe piaţa muncii se reflectă şi în rezultatele bursei muncii de la finele lunii trecute, acţiune ce s-a adresat cu predilecţiei tinerilor absolvenţi. Doar 258 de absolvenţi au participat la bursa organizată astăzi de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, care le-a oferit nu mai puţin de 1.045 de job-uri.

Meserii pe alese

Conducerea AJOFM Arad a mai sesizat într-un număr trecut al ziarului nostru faptul că, agenţia nu a reuşit să intermedieze angajarea raportată la cerinţele angajatorilor şi numărul de oferte, întrucât cererea a lipsit.

Şomerii care îşi caută de lucru fac nazuri şi evită unele locuri de muncă, precum cele de muncitori, lucrători în industrie. În condiţiile în care există varietate, cei în căutare de job-uri îşi permit să tatoneze oferta, în căutarea unor locuri de muncă mai apropiate de cele dorite. În viitor nu se vor mai găsi muncitori, tinichigii ori alte meserii. Profesioniştii însă preferă să îşi găsească de lucru peste graniţă, unde remuneraţia este mult mai mare, iar oportunităţile profesionale, variate.

Cu toate că se pot forma gratuit, unii şomeri strâmbă din nas şi la cursurile de formare profesională organizate de AJOFM. Chiar dacă sunt îndemnaţi să se specializeze pe anumite meserii, întrucât se găsesc locuri de muncă pe acel segment, şomerii le evită, fie pentru că au experienţe nefericite pe acel domeniu, fie pentru că îşi doresc altceva. „Agenţia organizează cursuri de formare profesională pe mai multe specializări, însă nu toate au trecere în rândul şomerilor. Spre exemplu, cursurile de inspector resurse umane şi operator introducere date sunt între cele mai căutate. Mulţi nu vor să mai facă cursuri ca operatori, lucrători în industrie pentru că au mai lucrat în anumite firme, de care, dintr-un motiv sau altul au fost nemulţumiţi şi atunci refuză domeniul. Unii sunt nemulţumiţi de salarizare şi cred că este la acelaşi nivel în toate companiile care activează în domeniu. Aşteptăm şomeri interesaţi pentru că facem înscrieri pentru mai multe cursuri pentru: bucătari, barman, frizeri, lucrători în comerţ şi operator PC. În această perioadă sunt în derulare cursurile de contabilitate“, a susţinut Mihaela Jude, inspector superior al AJOFM Arad.

Pe data de 16 octombrie, AJOFM va organiza un seminar Eures pentru tinerii arădeni, la sediul Universităţii „Aurel Vlaicu“.

Recomandările redacției