Cel mai apreciat film românesc al acestui an, Q.E.D., scris și regizat de Andrei Gruzsniczki și selecționat în peste 20 de festivaluri internaționale de specialitate, se lansează de mâine, 10 octombrie, în 27 de orașe ale ţării, inclusiv la Arad. Spectatorii arădeni îl vor putea vedea în săptămâna lansării la ambele Cinema City din municipiu.

Distribuţia îi cuprinde pe Ofelia Popii (aflată la primul rol principal într-un lungmetraj), Sorin Leoveanu, Florin Piersic jr., Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

Dramă cu accente de film poliţist, Q.E.D. are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul PCR, iar gestul său de „răzvrătire” nu rămâne fără consecințe.

Filmul lui Andrei Gruzsniczki a fost remarcat şi elogiat de presa din afara ţării: „O poveste despre paranoia și trădare, în parte thriller, în parte comedie de moravuri”, l-a descris publicaţia The New York Times după proiecția de la festivalul New Directors – New Films din primăvară; publicaţia de specialitate Variety scrie că „Q.E.D. este excelent filmat în alb-negru și reușește o remarcabilă recreare a epocii”; criticii de la The Hollywood Reporter apreciază că este „… un film inteligent structurat și bine jucat, care-și plătește polițele în scenele de final”.

Q.E.D. mai marchează un moment important în cinematografia autohtonă, fiind primul film complet alb-negru după Moromeţii (1987), şi avându-l ca director de imagine pe Vivi Drăgan Vasile, cel care a semnat imaginea şi la Moromeţii.

Recomandările redacției