ambasadorAmbasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, este interesat de întărirea raporturilor economice, la nivelul judeţului nostru. Demnitarul a fost, ieri, într-o vizită de lucru la Arad, unde s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu.
Alături de acesta, la întâlnirea care a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Arad a mai participat Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad şi Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene A.D. Xenopol, acesta din urmă fiind şi directorul Festivalului de Teatru Francofon pentru liceeni.
La întrevederea cu demnitarul francez, preşedintele Nicolae Ioţcu a expus oportunităţile de colaborare oferite de judeţul Arad pe parte de cultură, agricultură, comerţ şi logistică în transport. Oficialului francez i-au fost aduse la cunoştinţă o serie de facilităţi oferite de Zona Liberă Arad-Curtici pentru traficul feroviar şi zona de hub pentru marfa nesupusă taxării. Preşedintele CJA a menţionat şi prezenţa Aeroportului Arad, aflat în imediata apropiere a Zonei Libere care include şi Terminalul Cargo.
Cei doi oficiali au apreciat raporturile economice bilaterale în contextul în care, în judeţul Arad există un număr mare de firme cu capital francez. „Prioritatea mea o repre­zintă dezvoltarea economică şi culturală între cele două ţări. Ma­rile companii franceze de renume se află în ţara dumneavoastră de foarte mulţi ani, la fel şi nume­roase firme mai mici. Dar fără o dezvoltare economică sănătoasă nu pot fi finanţate alte politici. Ceea ce am remarcat aici la dumneavoastră, şi mă refer la cone­xiunile rutiere şi nu numai, este formidabil. De asemenea, am apreciat prezentarea dumnea­voastră în sensul punerii în evidenţă a domeniilor de investiţii care, cu siguranţă, vor interesa investitorii francezi”, a susţinut Excelenţa Sa, Philippe Gustin.
Demnitarul francez s-a arătat mulţumit şi de faptul ca la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, un număr de 70 de studenţi francezi învaţă în cadrul Facultăţii de Medicină chiar în limba lor natală, alături de alţi 450 de studenţi din zona francofonă, mulţumiţi de oferta academică, cât şi de dotăriile cu aparatură existente în universitate.

Recomandările redacției