Fostul inspector școlar general, Anca Șipoș (fostă Stoenescu), a fost condamnată la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, de către Judecătoria Arad. Sentința nu este însă definitivă.
Aceasta a fost trimisă în judecată de către DNA, fiind acuzată că în anul 2019 l-a dat afată abuziv pe Paul Barta, inspector școlar.
De asemenea, judecătorul a mai dispus ca Ana Șipoș să presteze muncă neremunerată în folosul comunității și să frecventeze un program de reintegrare socială.
„Condamnă pe inculpata Șipoș Anca-Patricia la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 1 an, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, conform art. 68 alin. 1 lit. b C.pen. Aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, care urmează să fie executată în cazul în care pedeapsa principală a închisorii devine executabilă. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 92 C.pen., care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatei să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Arad sau organizat în colaborare cu institu?iile din comunitate. În temeiul art. 94 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c) – e) Cod penal, se comunică Serviciului de Probaţiune Arad. În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al municipiului Arad sau în cadrul Consiliului Local al comunei Vladimirescu, pe o perioadă de 60 (şaizeci) de zile. În baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen. raportat la art. 91 alin. 4 C.pen. atrage atenţia inculpatei asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege ori săvârşeşte o nouă infracţiune intenţionată, instanţa revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi dispune executarea pedepsei. Constată că inculpata a fost reţinută în prezenta cauză, pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 09.12.2019 ora 22:55, până în data de 10.12.2019, ora 22:55. Obligă inculpata la plata sumei de 1.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare, din care suma de 500 lei aferentă urmăririi penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, data de 17.08.2023”, se arată în sentința Judecătoriei Arad.
Nu înțeleg, dacă are de plătit 1000 de lei cheltuieli judiciare ,de ce judecătorii au salariile așa de mari,cine plătește diferența?