Mai multe fântâni arteziene, sisteme de iluminat arhitectural, şi amenajări peisagistice, care să pună în valoare clădirile importante, monumentele de for public, dar şi pieţele publice, vor fi amenajate, până în anul 2030, în municipiul Arad.
Conform caietului de sarcini, reprezentanţii municipalităţii cer arhitecţilor să găsească soluţii pentru amplasarea a 18 fântâni arteziene şi amenajarea unor scuaruri în diferite zone din centru, care să îmbine cele trei elemente care definesc în cel mai original mod oraşul: apa, focul şi lumina. Totodată, studiul de fezabilitate va cuprinde obligatoriu toate elementele necesare pentru punerea în valoare a clădirilor monumente de for public: iluminat arhitectural, amenajare peisagistică, îmbinarea elementelor apă-foc-lumină, capacitate de generator de evenimente şi caracter inovativ, aplicabilitate tehnologică.
„Îmbinarea acestor trei elemente, apa, focul şi lumina, se poate realiza prin amplasarea unor fântâni ornamentale, arteziene care prin jocuri de lumini şi apă să sugereze diferite elemente reprezentative pentru fiecare amplasament, să imagineze perdele de apă, vapori, pe care să apară diferite imagini sau mesaje sau pe care să se poată realiza proiecţii de filme. Fântânile pot fi ornamentale, muzicale, arhitecturale, cibernetice, cu jocuri de apă, lacuri artificiale, fântâni artistice, torente de apă laminare, fântâni unicat specifice fiecărui loc. Aceste fântâni se vor amplasa în faţa sau în apropierea clădirilor reprezentative din municipiul Arad, în piaţete publice şi vor avea menirea să transmită un mesaj care să pună în valoare monumentul respectiv”, se arată în caietul de sarcini.
Cu prioritate, arhitecţii vor trebui să găsească soluţii de punere în valoare a clădirilor monumente istorice şi de arhitectură din municipiu clasate ca monument şi alte monumente de for public sau pieţe care necesită a fi evidenţiate. Printre acestea se numără Palatul Cultural, Clădirea Primăriei, Teatrul de Stat, Gara CFR Arad, Consiliul Judeţean Arad. Se poate propune amplasarea de fântâni arteziene şi în parcurile din municipiu, noul parc al copiilor, ştrandul Neptun, de-a lungul Malului Mureşului, în Parcul Reconcilierii româno-maghiare.
Studiul va face propuneri etapizate astfel, etapa I – până în anul 2020 şi etapa II – până în anul 2030.
Zonele sau clădirile menţionate în prezenta temă de proiectare pot fi suplimentate cu alte obiective pe care proiectantul le consideră că pot fi puse în valoare. Durata de execuţie a studiului de fezabilitate este de patru luni, iar valoarea estimată a contractului este de 403.225 lei.
Sport 23
Şoimii Şimand a obţinut prima victorie în noul sezon de Liga 2 la futsal, 13-12 cu CFF Clujana Cluj
citește mai mult »
pai tzara arde si falca se piaptana! mai bine si-ar punea mintea la contributie, impreuna cu sleahta de mari arkitecti de palate tziganesti a aradului sa reabiliteze cladirile monument istoric!!!! caci altfel vor ilumina niste ruine!!! dar cu termopane!!!!
oricum interesant ca limita e 2030!!! io as fi zis mai bine 2118!!! cand probabil valahii vor termina de demolat ce au construit alti!!!!! si atunci vor putea ilumina si face fantani arteziene pentru 300 de oitze miortice!!!! :))))))))
Fantanile arteziene se vad si din avion sau elicopter,dar trotuarele ,pe care umbla mii de pietoni aradeni pe str.din centrul orasului, nu se vad decat daca umbli pe jos.Ori acest obicei nu sta in preocuparea alesilor nostrii.Asa cà, dragi aradeni, rupeti-và in continuare picioarele pe trotuare,oricum asta nu se vede din avion-