reabilitare termicaReabilitarea termică a blocurilor din municipiu a reprezentat şi continuă să reprezinte o problemă spinoasă. În ultimii ani, reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) au tras numeroase semnale de alarmă cu privire la modul în care problema este gestionată de Primărie. Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA susţine că în 2009 au fost incluse în program 58 de blocuri, din care au mai rămas doar 17. „Legislaţia prevedea ca finanţarea să fie asigurată în proporţie de 20% de asociaţiile de pro­- prietari, 30% de Primărie şi 50% de Guvern. Tot în 2009 s-a scumpit însă gigacaloria cu 21 de lei, de la 186 lei la 207, pentru ca Primăria să dispună de fondurile necesare în vederea reabilitărilor. După scumpirea gigacaloriei, asociaţiile au plă­tit pentru reabilitare 20% prin cos­- turile directe şi 30% prin preţul gigacaloriei. Din 2011 au început lucrările de reabilitare, care au durat doi ani, până în 2012. Reabilitarea nu a fost însă terminată, dovadă că nu s-a făcut recepţia, existând probleme”, a declarat Arion.
Cu prilejul ultimei Adunări Generale a ULALA, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Arad au discutat şi despre reabilitarea termică. „Adunarea a luat cunoştinţă despre bătaia de joc cu care au tratat autorităţile locale problema reabilitării termice a celor 17 blocuri. Deşi lucrările ar fi trebuit terminate acum patru ani, nu sunt gata nici acum. Pe lângă faptul că nu au fost întocmite actele de recepţie finală, lucrările au fost reali­zate fără respectarea documen­taţiei tehnice şi există mari probleme de execuţie”, mai spune prim-vice­preşedintele ULALA.
Devize semnate anticipat
Acesta a ţinut să precizeze că asociaţiile de proprietari au trimis sesizări către ULALA încă din luna septembrie a anului trecut, pentru a se plânge de modul în care se desfăşoară lucrările. Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari din Blocul 206, de pe strada Mioriţei, se plângeau că firma de construcţii care le reabilita imobilul a întrerupt lucrările de două luni, fără a termina tot ceea ce era de făcut. Mai grav, Asociaţia de Proprietari a Blocului 208  atrage atenţia că executantul lucrărilor a părăsit şantierul după ce a tăiat ţevile de încălzire din apartamente. Mai mult, în plângere se arată că „suntem şantajaţi că lucrările nu vor fi continuate dacă nu semnăm un deviz care să confirme că lucrările sunt deja executate, pentru ca firma să poată încasa banii de la Primărie.”
Arion povesteşte că în aceste condiţii ULALA a depus o petiţie la Pri­mărie, cerând autorităţilor locale să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii celor 17 asociaţii, întâlnire care însă nu a fost organizată.
Contactat telefonic, Gheorghe Balaj, administratorul celor două blocuri de pe strada Mioriţei, susţine că cea mai mare parte a problemelor semnalizate în decembrie nu au fost rezolvate nici astăzi. „Singurul lucru pe care l-au mai făcut constructorii de când am depus acea plângere a fost instalaţia de încălzire de la blocul 2008”, ne-a spus Balaj. În ceea ce priveşte semnarea devizului înainte de efectuarea lucrărilor, administratorul mărturiseşte că era o practică curentă. „Fiecare deviz era semnat fără ca lucrările să fie făcute, pentru ca firma să-şi poată lua banii de la Primărie. La sfârşit nu am mai vrut să semnăm până nu termină tot ce era de terminat”, a încheiat Balaj.
Primăria invocă lipsa banilor
Pe de altă parte, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că recepţia finală nu a putut fi făcută din cauză că nu au venit banii de la Guvern. „Dacă nu sunt plătite lucrările, nu se poate face recepţia finală. Când se face recepţia se fac şi constatările şi cererile de remediere. Recent s-a trimis încă o solici­tare la Ministerul Dezvoltării pentru a primi fondurile necesare”, a decla­rat Corina Drăghici. Aceasta mai spune că angajaţii Primăriei s-au întâlnit cu reprezentanţii celor 17 asociaţii, chiar dacă nu a fost organizată o întâlnire cu toţi odată. „Probabil colegii noştri au fost informaţi de asociaţii cu privire la problemele care au fost semnalate de ULALA”, a mai spus reprezentanta Primăriei.

 • ARADEAN spune:

  Pentru Falca doar UTA CONTEAZA !!!!

  • coi' ect spune:

   si ce ai vrea, sa contribuie primaria ca sa-ti izoleze tie apartamentul de la bloc, pe banii cetatenilor ?
   mentalitate comunista, statul sa-mi dea…..sa-mi faca…
   copii nu vrei ?

 • H. L. spune:

  Motto: Cel mai bun politician este cel demis.

  Din păcate poporul este obişnuit cu „Eu nu trebuie să fac nimic, Statul este obligat să mă susţină”.
  Reabilitările termice efectuate sunt praf în ochii alegătorilori.
  Poporul este aşa de sărac că nu reuşeşte să plătească nici măcar cheltuielile de întreţinere.
  Cred că poporul nu a fost niciodată aşa de sărac şi expus.
  Nu mai sunt gospodării individuale, nu mai sunt venituri proprii.
  Ţărănimea este desfiinţată. Nu au unde să-şi vândă produsele.
  Clasa politică parcă este uneltită împotriva propriul popor.
  Fără „talpa” ţării, numai din comisioane şi şpăgi, ajungem sau am ajuns deja la limita răbdării.

 • reabilitarii arad spune:

  blocul de la libelula vai de mama lui .

  firma care a executat lucrarea acolo ar trebui radiata de pe fata pamantului impreuna cu administratorul acesteia .

  astia nu doar isi bat joc de bani nostri ci isi bat joc de orasul asta

  vai mama lui bloc .

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției