• Un bărbat de 58 de ani a fost agresat de către doi polițiști.
 • Cazul datează din toamna anului 2016, dar încă nu este rezolvat.
 • Reclamantul vrea dreptate.

Ce nu te omoară, te face mai puternic!- așa spune o vorbă, menită să îndulcească necazurile omului. În cazul pe care o să vi-l prezint aici, acest lucru se poate aplica în mare măsură. Este vorba despre o situație în care un comportament neadecvat al organelor de poliție s-a dovedit a fi vătămător pentru un cetățean arădean în vârstă de 58 de ani.
Poveastea bătrânelului nostru începe ca orice altă poveste, cu bunicul ducându-și nepoțica, de la școală, acasă. Ca toți bunicii, și bunicul nostru vroia ca nepoata lui să fie în siguranță și nu atacată pe drum. Fetița învață la școală că Poliția este cea care te apără de hoți sau de oameni răi și nu te lasă să fii rănit pe nedrept. Și uite că tocmai asta nu a învățat fetița, căci poliția ar fi fost cea care a făcut nedreptate și rău.
Cum a început totul?
Bunicul în cauză, Gheorghe Lucaci, în vârstă de 58 de ani, se numără printre românii care ar fi fost maltratați de organele Poliției, iar acum acest lucru, conform spuselor lui Lucaci, este încercat să fie dat uitării de către Poliția Rutieră. Întâmplarea face ca Lucaci, la data de 02.11.2016, pe la orele 15, să fie împreună cu nepoata lui pe stradă. Acesta a vrut să traverseze strada, dar a comis o greșeală- nu a ales trecerea de pietoni, ci a ales un loc oarecare, cam la 100 de metri de zebră. Acesta s-a asigurat înainte de a traversa, lucru insuficient pentru organele de poliție, care l-au prins. Chiar dacă domnul în cauză trebuia atenționat și amendat pentru fapta făcută, acest lucru nu a decurs chiar așa de simplu.
Maltratat de polițiști
Polițiștii, văzând fapta omului, s-au dus după el pentru a-l amenda. Văzând că doi polițiști îi urmăresc, fetița cu care Lucaci era s-a speriat și a fugit într-un fast food din apropiere. Conform spuselor lui Gheorghe Lucaci și a câtorva martori, o situație de rutină s-a transformat într-o urmărire de forță. Polițiștii i-au cerut lui Lucaci să se legitimeze, dar acesta nu a avut actele la el. Atunci, dintr-o răzbucnire a ego-ul polițiștilor, aceștia l-ar fi trântit la pământ, după care l-au scos afară, unde l-au mai trântit încă o dată pe jos. Au chemat duba poliției și, fără a-i interesa de telefonul acestuia, care îi căzuse din buzunar, și de nepoata aflată singură, l-au suit în dubiță. Oamenii de pe stradă stau ca martori la aceste agresiuni, făcând poze la momentele bruscării și trântirii lui Lucaci de către polițiști.
Nu numai că polițiștii nu s-au purtat civilizat, ci l-au bruscat pe bătrânel, acesta având nevoie de intervenția doctorilor și de asistență medicală, scrisoarea medicală atestând rănile suferite.
S-a depus plângere
Ce e de făcut în astfel de situații? Singurul lucru ce îl putea face Gheorghe Lucaci era să depună plângere, pentru că dacă nu depui plângere, nimeni nu îți va lua în considerare necazul tău, pentru că la ei nu s-a sesizat nimic. Așa că s-a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, plângere în care se numesc cei doi suspeți care l-au maltratat pe acesta.
Cazul a fost clasat și reluat de mai multe ori în decursul acestor luni. Dacă un judecător considera că faptele celor doi polițiști nu merită nici un fel de contravenții, un alt judecător contrazice această decizie, dispunând efectuarea urmăririi penale față de cei doi suspecți sub aspectul săvârșirii infrac­țiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.
Plângerea polițistului
Și atunci ce ar putea face acuzații? Să depună și ei plângere. În toamna anului 2017, unul dintre polițiști a depus plângere împotriva lui Lucaci, pentru că și acesta ar fi fost ultragiat în calitatea sa de agent de poliție rutieră. Acesta susține că Lucaci l-ar fi amenințat și îmbrâncit atunci când se încerca legitimarea suspectului.
Cazul a fost clasat, din nou, dar a fost redeschis de un alt procuror, cazul fiind în desfășurare. Gheorghe Lucaci vrea să se facă dreptate și nu acceptă nici un alt verdict, decât cel pe care el crede că este corect.
Ce spune Parchetul Arad?
Noi am întrebat Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad ce părere are despre acest caz și am fost informați că, prin ordonanța din 23.08.2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a dispus clasarea cauzeii cu privire la săvârșirea de purtare abuzivă, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Ei, acest lucru nu este definitiv, Gheorghe Lucaci fiind încă în proces cu ei. Poliția din Arad, însă, nu a oferit nici un comentariu legat de această situație.
Caz multiplu
Acest caz se aseamănă cu multe altele din România, în care organele de poliție abuzează de puterea pe care o dețin. De cele mai multe ori, în sate mai mici de exemplu, nici nu se ajunge la judecată, totul fiind mușamalizat de la rădăcină. Dar oare până când astfel de comportamente? Până când să nu se respecte cetățenii și instituția să se impună într-un mod abuziv? Ce exemple au copiii și nepoții noștri?
Nu știm până când. Rămâne de văzut dacă se vor schimba lucrurile în viitor, dar încă nu se vede vreo lumină la capătul acestui tunel.

 

 

 • Diana spune:

  Astfel de lucruri se intampla in mai toate orasele din tara,se presupune că poliția apără cetățeanul nu il maltrateaza,oare pentru ei chiar nu există lege in tara asta ,oare chiar asa pot ei sa faca ce vor si cum vor ,dece nimeni nu ii vede dacă este lege sa fie pentru toata lumea ,sau legea se face doar în funcție de ce haina ai pe tine,in ce tara trăim doamne oare chiar in ultimul hal a ajuns tara asta sa ajungi sa iti fie frica de un polițist cand mergi pe strada sa nu cumva sa te bată sau sa dea cu tine de pământ,dece nu se ocupa de hoti criminali violatori etc acolo nu au curaj sa se bage ,au curaj doar cu oameni de rând si oameni bătrâni care nu trec pe zebră sau care vinde o ceapă la colt de strada ,aceștia nici nu mai aveau ce sa caute in politie ca poate maine urmam noi părinții noștri sau copii nostri ,asta intr-adevar este o mare infracțiune și de ne iertat sa treci la o sută de metri de zebra,adică noi dacă greșim in tara asta trebuie sa plătim,dar ei pot greși cat vor ca nimeni nu le face nimic urat din partea lor si din partea tribunalului

 • kenzo23 spune:

  Ce articol lacrimogen,aproape ca imi dadeau lacrimile daca nu stiam adevarul.Respectivul „batranel”,asa cum il denumiti,pe langa faptul ca si-a expus nepoata la pericol,traversand strada prin loc nepermis la o ora de varf,atunci cand i-au fost solicitate actele,pe langa ca a refuzat,urland ca toata lumea il cunoaste,a imbrancit politistul luand-o la fuga si abandonand nepoata langa masina de politie.

 • Laura spune:

  Serios???da tu de unde sti esti cumva vreunul din polițistul in cauza???iti dai seama ce poti sa fugi la 58 de ani și înconjurat de 2 polițiști, si chiar daca era asa cum spui tu cine le da dreptul politailor sa dea cu oamenii de pamamt?tu nu vezi ca nu esti logic ce vb ,dacă tot sti atâtea si esti asa bine informat dece nu te-ai dus ca martor împotriva domnului,vaisamar de ea tara peste tot numai corupti ,Gata dacă purtam haina statului avem voie să facem ce vrem ?,polițistul dacă încalcă legea nu este problema ,numai la cetățeanul de rand?iti dai seama ce mare infracțiune a facut ca nu a trecut pe zebră,poliția in loc sa prindă hoti drogați și criminal se leaga si ei de oameni de pe stradă ca poate poate le mai cade o ciubucareala ceva,bine a facut ca ia dat in judecata si eu făceam la fel ,nu va lăsați domnule mergeți până la capătă ca in tara asta mori cu dreptatea in mana.

 • Kenzo23 spune:

  Știe cineva oare,de ce a refuzat testul poligraf,nevinovatul bunicuț batrânel?

 • Laura spune:

  Deci ii clar tu esti unu din acuzați de sti atâtea,poate a refuzat din probleme de sanatate la asta te-ai gandit ???atâta timp cât există poze martori certificat medico legal dupa cum spune articolul ,nu vad dece ar fi refuzat asa din senin,sa fim seriosi toate probele mint doar poliția spune adevarul,si hai sa fim seriosi ca astfel de cazuri sunt o grămadă la nivel de țară chiar zilele trecut am vazut in caz similar in alt oras,in tara asta chiar nu există justitie pt toata lumea numai pt uni ,adică dacă porți haina statului crezi ca poti sa faci ce vrei,eu dacă aș fi în locul domnului as muta procesul într-un alt oras unde sa fie neutru sa nu aibe domni acuzați relații pile si cunoștințe,si atunci sa se vada cine este vinovat cu adevărat.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției