bust 2 bustRevoluţia din anul 1848 şi perso­nalitatea marcantă a lui Avram Iancu precum şi legăturile Craiului cu hălmăgenii, împreună cu cele două decenii de viaţă petrecută aici, au lăsat urme adânci.
Figura Craiului Munţilor, trecută în legendă, se cerea imortalizată. Astfel în anul 1974, din initiativa primarului Iosif Ştefea şi cu concursul autorităţilor din Arad şi al hălmăgenilor s-a executat şi turnat în bronz bustul lui Avram Iancu.
Dezvelirea bustului a avut loc în ziua de 20 octombrie 1974 în prezenta a peste 5.000 de oameni. Serbarea a fost inaugurată de un grup de călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale locale, simbolizând luptători localnici din revolutia anilor 1848/49.
De o parte şi de alta a bustului erau construite două tribune, frumos pa­voazate. Cea din dreapta bustului a fost destinată corurilor din Hălmagiu şi din Buteni şi actorilor de la teatrul de stat din Arad, iar cea din stânga bustului, persoanelor oficiale.
Bustul are în partea dreaptă un tun din lemn, executat de meşterii satului Brusturi.
Cuvântul omagial a fost rostit de primarul Hălmagiului, Iosif Ştefea, după care cele două coruri au intonat cântece patriotice de epocă şi actuale. De jur împrejurul bustului străjuiau pionieri ai Şcolii din Hălmagiu şi membrii gărzii patriotice locale. Televiziunea română a înregistrat aspecte de la această mareaţă serbare şi le-a transmis în ziua de 22 octombrie 1974.
Bustul lui Avram Iancu, ridicat la 150 ani de la naşterea sa, pe locul odioasei sale arestări din 15 decembrie 1849, va rămâne o permanentă mărturie a stimei hălmăgenilor faţă de Craiul Munţilor.

  • halmagean spune:

    Vai,  vai,   domnule  Sida !   De  ce  ati  facut  aproape  imposibil  pentru un  cititor  de  rand  sa  poata  sa  va  scrie  un  comentariu ?   Ai  nevoie de  cunostinte  bune  da  IT pentru a putea  sa intre si sa va  scrie un  comentariu . 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției