Plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăți în numerar se vor micșora, de principiu, cu 80%, potrivit proiectului pe care Guvernul l-a votat recent. Măsura, conform ARCD, este una neconstituțională.

Având în vedere indicele ridicat al inflației, pragul de plată cash de 1.000 de lei , stabilit în noul pachet de măsuri, este foarte mic.

Sunt total de acord cu măsurile de evitare a evaziunilor fiscale, însă în contextul actual, cu scumpirile pe care fiecare cetățean le suportă, limitarea pragului plafonării de cash la 1.000 de lei este absurdă și o încălcare cât se poate de reală a drepturilor românilor”, a declarat președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație, Samuel Caba.

Conform specialiștilor, decizia Guvernului nu va produce efecte în marile aglomerări urbane, dar este de natură să creeze probleme și în mediul rural, acolo unde tranzacțiile cu cardul nu constituie încă o regulă, unde plățile se fac cash (un porc, de exemplu, costă peste 1.000 de lei) și unde micile magazine nu-și pot depune seara la bancă încasările de peste zi.

În acest context, Asociația pentru Reformă Civică și Democrație va crea o petiție pentru a urgenta luarea de măsuri în ceea ce privește această situație și a da voce cetățenilor, dar și firmelor, ambele entități fiind afectate de plafonul neconstituțional la Guvernului.

Sper ca Guvernul să acționeze rapid și ferm. În orice caz, voi depune sesizări inclusiv la CEDO, deoarece este clar încălcat dreptul omului, în mod mascat sub forma de limitare a evaziunii fiscale”, concluzionează Samuel Caba.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ion spune:

    Cu certitudine sunt încălcate drepturile mele privind viața privată și dreptul la proprietate (banii cash sunt proprietate). Unde scrie pe banii cash că își pierd valabilitatea dacă dai o sumă mai mare de 1000 de lei? Bancnotele emise de BNR sunt sau nu valabile?

Recomandările redacției