Cea mai tare lovitură deconspirată cel mai rapid de cei mai buni polițiști din lume s-a întâmplat la Arad și ne mândrim cu asta – dar, totuși, cine sunt autorii? WTF is „fermierul din Sântana” și de ce le e frică Poliției, Parchetului și restului lumii să-i dea numele?! Oficial, avem… ce își permite un birou de presă de poliție județeană să facă public: „Urmare a solicitărilor primite în cursul zilei de ieri, vă adu­cem la cunoștință că în cauză se continuă cercetările pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals informatic, urmând a fi administrate mijloacele de probă specifice. În fapt, la data de 21 septembrie, am fost sesizați despre faptul că persoane necunoscute la acea dată ar fi emis printr-o adresă de email fictivă o solicitare de a se livra din depozitul unei societăți comerciale de pe raza localității Curtici, 414 tone bară de cupru, către o altă societate comercială. În baza solicitării, au fost efectuate 20 de transporturi de role bară de cupru către o altă destinație decât cea menționată în documente. În continuare activitățile de cercetare privesc identificarea tuturor per­­soanelor implicate în săvârșirea faptelor penale mai sus amintite și stabilirea împrejurărilor în care cei bănuiți au procedat la comiterea activității infracționale. Sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parche­tu­- lui de pe lângă Tribunalul Arad, polițiștii arădeni au reușit recuperarea integrală a prejudiciului cauzat persoanei vătămate, în valoare de 2.000.000€ (414 tone cupru), fiind identificate atât mijloacele auto utilizate pentru transportul rolelor, cât și destinația finală a acestora. Vă transmitem totodată că desfă­șu­rarea activităților investigativ-operative în cursul urmăririi penale nu este publică, urmând a vă fi comunicat rezultatul cercetărilor odată cu finalizarea anchetei”, acesta fiind comunicatul de presă al IJP Arad.
Așa…
Și cine e protagonistul acestei capodopere… dacă nu vă supărați?
De trei zile-ncoace primim comunicate cu ce, cât, când, cum, unde s-a întâmplat furtul secolului, dar nu ne zice nimeni cine! E lăudată Poliția Economică pe toate gar­du­rile media din țară, iar Aradul face furori la capitolul „vezi ce buni sunt ăștia” – și parcă văd că o să apară și-n Pentru Patrie cazul respectiv, dar obiectul muncii ne este interzis la pozare, iar subiectul lipsește cu desăvârșire. Niște polițiști au prins în trei zile niște hoți care au furat 414 tone de cupru – și foarte bine că i-au prins, dar întrebarea e pe cine au prins bravii noștri lucrători la SICE?! L-au prins pe „fermierul din Sântana”…, văr cu Bărbierul din Sevilla, din gruparea mafiotă Ceata lui Pițigoi… vă zicem noi!
În argoul folosit în astfel de situații, lucrurile s-au petrecut după cum urmează: știm cine e, dar încă nu suntem atât de iresponsabili încât să-i facem publică identitatea (ne-ar da în judecată și, conform legilor acestei țări, ar avea câștig de cauză și ne-ar cere banii… de pe cuprul ăla); el… (să-i zicem deocamdată „Fermierul din Sântana”), a fost cu ideea – și fii atent ce ușor se fură în România: și-a făcut un e-mail nici măcar fake…, de unică folosință („dai tunu’ ăsta și pleci…, îl lași așa…” – câți dintre noi nu și-au făcut astfel de adrese de e-mail?!), deci nici vorbă de „fals informatic”, fiindcă ar trebui să ne aresteze pe toți dacă ar fi așa; de asemenea, nici vorbă de „spargere de server”, cum a apărut în comunicatul fake făcut de ziariștii din presa centrală; prin e-mailul respectiv creierul operațiunii a comunicat firmei că vine cu trei TIR-uri să descarce marfa (deci nici vorbă de 20, cum „informa” comunicatul fake); cum era vineri și se știa că plata se face la livrare, prin bancă, termenul pe care îl aveau la dispozi­ție ar fi fost minim luni-marți, adică destule zile încât să poată vinde cu­prul pe piața neagră (unde luau două milioane de euro pe loc – el valorând cel puțin dublu, și să-și anihileze urmele sau s-o taie… în Tanzania.
Se vorbește de un „insider” care ar fi dat pontul și a colaborat cu hoții.
Pretinzând că sunt angajații firmei care trebuia să ridice cuprul conform comenzii, cei trei (sau pa­tru, conform unor surse diferite de alte surse), mușchetari care au speriat statisticile cu hoții de cupru au descărcat nestingheriți rolele de cablu din trenul care staționa în terminalul Gării CFR Curtici, închiriat de Coficab, direct în TIR-urile cu care veniseră. Ca să-i deruteze pe anchetatorii care, desigur, au început investigațiile cu vizualizarea camerelor de filmat, hoții au pus TIR-urilor numere „la plezneală” și au schim­- bat copertinele. Marfa au transportat-o pe două drumuri județene puțin frecventate, evitând controalele…, și au descărcat-o în două hale semipărăsite de la dracu din praznic…, Lovrin și Becicherecul Mic parcă… (doar nu era să le descarce la el în siloz, că, cică, are silozul lui).
Așadeci și prin urmare cine-i personajul care își permite să absenteze din filmul care-l are ca erou principal și, mai ales, câți bani are… sau ce Dum­nezeu știe el de-și permite luxul ăsta de nabab de-a dreptul literar-artistic?!
Lucian Valeriu

  • A.Rădeanu spune:

    Ce faceți, mă, copiați cu tot cu semnătură de pe alte site-uri? Sau bagă Lucică și la voi? De când?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției