drumuriCu bani economisiţi din două pro­iecte transfrontaliere pe infrastructură  administraţia judeţeană plăteşte alte  lucrări la drumuri. Consiliul Judeţean a economisit sute de mii de euro la construcţia a două importante drumuri de legătură, bani obţinuţi în cadrul Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013.
Două proiecte transfrontaliere au adus şi economii în bugetul administra­ţiei judeţului. Este vorba de construirea drumurilor de legătură Dombegyhaz – Variaşu Mic, în cadrul căruia s-a reabilitat DJ 709C Arad– Variaşu Mic şi de Elek – Grăniceri, în care, pe partea română s-a pus la punct DJ 709J Grăniceri – Sânmartin. Primul drum, Arad – Variaşu Mic a fost inaugurat în primăvara anului trecut, iar la cel de-al doilea se mai întreprind anumite lucrări. Cert este că admi­nistraţia a putut constata că a rămas cu fonduri disponibile în urma achiziţiilor pentru cele două proiecte transfrontaliere.
Ambele proiecte transfrontaliere au fost derulate de Consiliul judeţean Arad, în parteneriat cu Nemzeti Infrastruktura Fejleszto Zrt din Ungaria şi finanţate din Programul de Cooperare Transfron­talieră Ungaria – România 2007 – 2013.
În urma derulării procedurilor de achiziţie public la Dombegyhaz – Variaşu Mic, Consiliului Judeţean Arad i-au rămas disponibili peste 310.000 de euro, iar la Elek – Grăniceri, peste 550.000 de euro. Administraţia a solicitat Autorităţii de Management a programului, realocarea economiilor realizate pentru reabilitarea DJ 709J, Variaşu Mic – Iratoşu şi, pe celălalt proiect, pentru drumul  DJ 709 J Dorobanţi – Macea. Solicitarea de reorientare a banilor a primit undă verde.
Pe lângă economii, CJA va pune la bătaie şi alţi bani
Economiile consistente nu sunt însă suficiente pentru asigurarea finanţării celor două drumuri. Administraţia mai trebuie să pună bani în plus şi vorbim de alte câteva sute de mii de euro, în completarea fondurilor economisite. „Po­tri­vit proiectului tehnic pentru reabili­- tarea DJ 709J Dorobanţi – Macea, suma necesară pentru lucrările de reabilitare drum este de 754.463 de euro. Economiile realizate în cadrul proiectului sunt în sumă de 552.353 de euro. Este necesară asigurarea din partea CJA a sumei de 202.110 de euro, reprezentând cheltuieli ne­eligibile“, se arată într-un referat ce va sta pe masa aleşilor judeţeni în curând. De asemenea, pentru modernizarea drumului Variaşu Mic – Iratoşu, cheltuiala a fost estimată la aproape 575.000 de  euro, iar economiile sunt de 310.000 de euro. În consecinţă, diferenţa de 264.000 de euro – cheltuieli neeligibile ar trebui suportată de administraţia judeţului.
Astfel, săptămâna viitoare, consilierii judeţeni vor trebui să îşi exprime acordul pentru aprobarea contribuţiei proprii a CJA, pentru proiectele transfrontaliere.

  • ioji spune:

    Dupa 2 luni de folosinta drumurile o sa fie mai rele decit acum.Are grija Iotcu ca raportul pret-calitate sa fie unul profitabil…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției