Festivalul Ineu Fest 2023 s-a încheiat la sfârșitul lunii august cu recitalul Paulei Hrișcu. A fost un festival care a avut parte de o abordare inedită, organizarea sa fiind unică până acum în județul nostru. A debutat la începutul lunii iulie și s-a încheiat la sfârșitul lunii august, evenimente culturale fiind organizate în fiecare weekend din cele două luni de vară.

În tot acest timp, festivalul a avut parte de evenimente culturale pentru toate gusturile, începând de la muzica clasică, ușoară, populară, etnică, medievală și spirituală, au fost seri dedicate maghiarilor sau sârbilor, dar și cu specific grecesc, concerte și o serie de activități pentru cei mici, dar și simpozioane, conferințe, competiții sportive, târguri, ori concursul de Miss Ineu.

Deși la prima vedere pare un eveniment impunător, costisitor, pe care s-au cheltuit o grămadă de bani și resurse, o privire amănunțită ne face să vedem că lucrurile nu stau chiar așa, că fiecare weekend luat separat nu a necesitat sume mari, iar luat în ansamblu, bugetul alocat pe două luni s-a ridicat la nivelul pe care orice altă primărie l-a folosit pentru un weekend.

Feedback

Am vrut să aflăm părerea ineuanilor despre modul în care a fost organizat anul acesta Ineu Fest. Unele păreri au fost luate la cald, în timp ce pe alții i-am întrebat mai târziu, după ce am lăsat să treacă un timp, pentru a avea o privire la rece.

Am participat la trei evenimente din cadrul Ineu Fest. La concertul lui Bibi – de muzică ușoară, la seara de muzică sârbă și acum, la final, la concertul Paulei Hrișcu. Ne-a plăcut mult festivalul, pentru că am avut de unde alege, ne-a spus o familie din Ineu.

Au fost evenimente deosebite, am participat la toate. Ca neajunsuri, i-am auzit pe alții plângându-se că se închide circulația pe centru. Erau scoși din zona de confort. Pe noi nu ne-a afectat deloc, locuind aproape de centru. Nu poți mulțumi pe toți, probabil așa suntem croiți. Lumea se plângea până acum că nu sunt organizate evenimente, acum când au fost toată vara, nu e bine că sunt prea multe…
Dar, una peste alta, noi considerăm că a fost frumos, a fost diversificat, iar la anul să fie măcar tot a
șa, cu voia lui Dumnezeu, ne-au declarat Elena și Constantin Butnariu, soț și soție.

Nu pot să vă spun foarte multe, pentru că nu prea am luat parte la evenimente, doar la câteva.
Însă din ce i-am auzit pe alții, toți mi-au spus că a fost un eveniment, per total, destul de reușit, ne-a declarat un bărbat din Ineu.

Nu am participat chiar la toate evenimentele, dar am avut de unde alege, iar la care am fost mi-au plăcut foarte mult. A fost ceva deosebit, ceva aparte. A fost un an special și mi-a plăcut foarte mult, ne-a mărturisit Sorina.

Evenimente mici, dar pe o perioadă lungă

Principalul „vinovat“ al festivalului a fost Călin Abrudan, primarul Ineului, care este cel mai în măsură să ne spună cum a gândit evenimentul: „Au fost opt săptămâni, cu opt weekenduri în care am organizat evenimente mai mici. Evenimentele din aceste două luni au fost mai mici, dar de anduranță. Practic, am folosit banii pentru opt săptămâni. Țelul nostru a fost de a oferi posibilitatea tuturor să se simtă ca în concedii. Mulți nu au bani de concedii, așa că aceste weekend-uri sper că au însemnat un bun prilej de relaxare pentru ineuani, dar și pentru cei din împrejurimi. Am avut același buget ca orice alt oraș pe un weekend, doar că noi l-am distribuit pe opt săptămâni.

Ne-am propus și cred că am reușit să acoperim toate gusturile.

Acest proiect l-am gândit să fie un altfel de zilele orașului. Ne-am propus ca în fiecare weekend din lunile iulie și august, lumea să aibă unde ieși.

Odată cu terminarea lucrărilor la Cetate, evenimentele culturale se vor muta acolo, iar locuitorii Ineului nu vor mai simți povara închiderii traficului. Această măsură, de închidere a traficului în weekend-uri, pe perioada spectacolelor, a însemnat în primul rând siguranță pentru copii și liniște pentru părinți“, ne-a declarat primarul Călin Abrudan.

Proiect cultural care poziționează Ineul în postura de pol de dezvoltare al întregii zone

Așa cum sprijin administrația Ineului și pe domnul primar Călin Abrudan, în cele 38 de proiecte cu finanțare europeană sau națională, tot așa sprijin și acest proiect cultural. Domnul primar încearcă prin acest proiect cultural să arate rolul de pol de dezvoltare al Ineului pentru localitățile din jur. Mă bucur că a înțeles faptul că poziția Ineului și statutul de oraș îl obligă să investească și în activități culturale și sportive, astfel încât cetățenii care sunt în jurul Ineului să poată beneficia de toate aceste lucruri“, ne-a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Recomandările redacției