campionii Deschidere oficiala 04 Campionul absolut al competitiei PATRUT SERGIU DAN Participanti Sâmbăta trecută, în Lipova a avut loc o frumoasă competiție de șah rapid, aducând la lista de start un număr de 47 de copii cu vârstele cuprinse între 6 și 16 ani. Evenimentul s-a desfășurat în sala festivă a Centrului Recreativ al Orașului Lipova, bucurându-se de sprijinul și mai apoi prezența autorităților locale și județene. Au fost alături de concurenți: deputatul Dorel Căprar (Președinte PSD Arad), primarul Lipovei – inginer Mircea Jichici și consilierul județean Dan Damian.
Derularea concursului
S-au jucat 9 partide, în sistem Elvețian, fiecare concurent având la dispoziție 20 de minute de partidă. În urma unei lupte acerbe între… strategii tablei de șah, s-au stabilit câștigătorii.
Au fost premiați cei mai buni copii șahiști, clasamentul de mai jos fiind  edificator.
– Locul I general, și titlul de campion a revenit lui Pătruț Sergiu Dan (13 ani) din Lipova, acesta acumulând 9 puncte din 9 posibile!
– Locul I general fete – Bancoș Ileana (6p.).
Au mai fost premiați pe categorii de vârstă:
– Tulcan Fineas-Emanuel – Locul I cat.15-16 ani (6,5p.);
– Pătruț Cristian – Locul I cat.12-14 ani(6,5p.);
– Urs Darius – Locul I cat.10-11 ani(6,5p.);
– Șupială Mihai – Locul I cat. 8-9 ani(5,5p);
– Pop Iulia – Locul I cat. 6-7 ani(4p.).
Au fost acordate cupe, medalii, diplome și premii speciale tuturor copiilor clasați pe locul I, iar locurile II și III au primit, de asemenea, medalii și diplome.
În clasamentul general, lupta între locurile 2 – 4 a fost foarte strânsă, întrucât trei concurenți au acumulat 6,5 puncte, departajarea lor fiind făcută de calculator în funcție de victoriile directe dintre ei și coeficientul Bucholz (asemănător golaverajului la fotbal).
Apreciem jocul solid al lui Urs Darius, clasat pe locul III – în clasamentul general, având doar 10 ani.
Evenimentul a fost sponsorizat de către consilierul județean Dan Damian și a fost organizat de președintele secției de șah din cadrul clubului polisportiv Șoimii Lipova – Marius Gabriel Lucan.
Sergiu Dan Pătruț, un lipovan care ne aduce cinste
Se impune o precizare importantă cu privire la elevul școlii Atanasie Marienescu din Lipova: la doar 13 ani, el a obținut recent titlul de „Cel mai bine cotat junior sub 18 ani“ din județul Arad!
La ora actuală, conform clasamentului internațional F.I.D.E., Sergiu are un punctaj ELO de 1742 puncte, devansându-i astfel pe toți juniorii legitimați din județul Arad sub 18 ani.
De asemenea, în clasamentul național sub 14 ani, este cotat pe locul 21, din 41 de județe.
„Suntem mândri de performanța deosebită a lui Sergiu și ne bucură mult faptul că în Lipova cresc vizibil și alte talente șahiste, de la care avem de asemenea așteptări mari“ preciza un reprezentant al organizatorilor.
Lipovanii, invitați să învețe șah
Șahul este recunoscut științific ca un sport foarte benefic pentru minte, el dezvoltând amplu capacitatea analitică, memoria și caracterul copiiilor. Prin șah, copiii se obișnuiesc să calculeze înainte de a acționa, învață că există consecințe ale oricărei acțiuni (bune sau greșite) și de asemenea își pun logica în mișcare continuă, fapt care îi va ajuta cu siguranță în dezvoltarea personalității fiecăruia. Este extrem de util ca părinții să-și îndrume copiii spre acest sport nobil, ajutându-i astfel în dezvoltarea lor intelectuală și pregătindu-i pentru marile partide ale vieții. Pentru detalii și înscrieri la antrenamente apelați Marius Gabriel Lucan (tel.0756-056-777), instructor de șah la Șoimii Lipova.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției