economiiPeste 800.000 de euro, cu atât a rămas în plus administraţia judeţeană, în urma construcţiei a două drumuri de frontieră. Consiliul Judeţean a făcut economii substanţiale la două proiecte transfrontaliere, finanţate din bani europeni.
Construirea drumurilor de legătură Dombegyhaz – Variaşu Mic, în cadrul căruia s-a reabilitat DJ 709C Arad – Variaşu Mic şi Elek – Grăniceri, în care s-a modernizat DJ 709J Grăniceri – Sânmartin a adus şi economii în bugetul Consiliului Judeţean. Cele două proiecte au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. În urma licitării lucrărilor la Dombegyhaz – Variaşu Mic, Consiliului Judeţean Arad i-au rămas în plus peste 310.000 de euro.  Pe pro­iectul Elek – Grăniceri, administraţia a rămas cu un excedent de peste 550.000 de euro, întrucât, lucrările au costat mai puţin decât s-a estimate iniţial. Administraţia a cerut Autorităţii de Management a programului, realocarea fondurilor rămase pentru reabi­litarea DJ 709J, Variaşu Mic – Iratoşu şi, pe celălalt proiect, pentru drumul DJ 709 J Dorobanţi – Macea. Demersul autorităţilor arădene a primit aviz pozitiv, astfel că, banii europeni economisiţi vor fi orientaţi spre alte investiţii în infrastructura rutieră. În plus, s-au făcut demersuri pentru ca banii economisiţi şi de celelalte opt judeţe partenere în program să fie alocaţi tot judeţului Arad.
CJA are nevoie de peste un milion de euro
Cu toate că i-au rămas disponibili peste 800.000 de euro, administraţia trebuie să pună bani în plus pentru punerea la punct a celor două tronsoane de drum: Dorobanţi – Macea şi Variaşu Mic – Iratoşu. În total, la primele estimări, CJA trebuie să vină cu o contribuţie de peste 460.000 de euro pentru ambele drumuri. Conducerea CJA a precizat însă că, cheltuirea banilor nu este bătută în cuie şi că, după licitaţii, administraţia ar putea constata că are nevoie de o finanţare mai mică. Cu toate acestea, pentru început, pentru cele două proiecte, CJA trebuie să aibă la dispoziţie peste 1,1 milioane de euro.
Consilierii judeţeni şi-au dat, ieri, acordul pentru contribuţia CJA, la fondurile economisite, pentru demararea procedurilor de achiziţie în cazul celor două noi proiecte. „A trebuit să avem o şedinţă înainte de cea de buget, pentru a aproba câteva proiecte strict necesare pentru a continua programul de investiţii al judeţului Arad. Am aprobat şi alte câteva proiecte pentru funcţionarea instituţiilor din subordinea CJA. În aceas­tă şedinţă am aprobat contribuţia Consiliului Judeţean, la încă două proiecte de modernizare a drumu­rilor de frontieră, şi anume drumul Macea – Dorobanţi şi drumul Variaşu Mic – Iratoş, două tronsoane fiecare în lungime de aproape 3,7 kilometri, pe bani pe care i-am obţinut din rezervele obţinute pe licitaţiile efectuate pe programle transfrontaliere. În acest fel, judeţul Arad beneficiază în cadrul celor două proiecte de peste 1,1 milioane de euro. Aceşti bani sunt primiţi cu acceptul Autorităţii de Management din Budapesta, ca urmare a înche­ierii procedurilor de licitaţii din zona transfrontalieră a celor opt judeţe care beneficiază de bani europeni. Vom parcurge în imediata perioadă procedurile de achiziţii pentru cele două drumuri, astfel încât acestea să intre în modernizare“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției