CLM primaConsiliul Local Civic (CLC) a organizat, ieri, o dezbatere cu privire la nivelul taxelor şi impozitelor locale. Deşi au fost invitaţi reprezentanţii tuturor partidelor reprezentate în CLM, la întâlnire au participat doar consilierii USL, consilierii fideli primarului Gheorghe Falcă refuzând să dea curs invitaţiei. „Ne bucurăm că au răspuns invitaţiei noastre consilierii USL, dar ne întristăm că restul consilierilor, care au votat nivelul taxelor şi impozitelor pe 2013 nu sunt aici”, a spus în deschi­derea discuţiilor Dan Artimon, vicepre­şedintele CLC. În continuare, acesta a prezentat punctul de vedere al consi­liului cu privire la subiectul pus în discuţie. „Domnul Falcă spunea că ni­velul impozitelor şi taxelor nu va creşte la Arad. Nimic mai fals. Consiliul Local Civic propune ca, în si­tua­­ţia în care Codul Fiscal va fi modi­- ficat în sensul acordării posibilităţii fiecărui Consiliu Local să aplice sau nu indexarea prevăzută prin HG, impozitele şi taxele locale pentru clădiri şi terenuri să se situeze la nivelul prevăzut de HG 956/2009 (Anexa 7), cotele de impozit pentru clădiri (Codul Fiscal, art 253, persoane fizice) diminuate cu 45% faţă de valoarea din 2012. Pentru mij­loacele de transport propunem că impozitul să se situeze la nivelul prevăzut de HG nr.1309/27.12.2012. Totodată propunem reducerea cu 25% a taxelor speciale şi acordarea bonificaţiei de 10% la plata integrală a taxelor şi impozitelor. În si­tuaţia în care indexarea va rămâne obligatorie, propunem că pentru anul 2013 impozitele şi taxele locale să se situeze la nivelul prevăzut de HG nr.1309/27.12.2012 deoarece acest nivel este mult re­dus faţă de cel stabilit prin hotă­râ­rea de consiliu local de către con­silierii PD-L, UDMR şi PP-DD. Propu­nem reducerea cu 25% a taxelor speciale şi acordarea bonificaţiei de 10% la plata integrală a taxelor şi impozitelor precum şi diminuarea cotelor de impozit pentru clădiri (Codul Fiscal, art 253, persoane fi­zice) cu 45% faţă de valoarea din 2012”, susţine Artimon. Vicepreşedintele CLC a mai cerut şi scăderea taxelor speciale, pentru că acestea trebuie să fie rezonabile pentru a putea fi plătite de contribuabili.
„Trăim ca într-o feudă”
Următorul care a luat cuvântul a fost consilierul local Gheorghe Ghilinţă, care a anunţat că a depus la Primărie un nou proiect de hotărâre cu privire la taxele şi impozitele locale. În acest sens, consilierii USL au convocat pentru joi o şedinţă extraordinară, care va fi precedată şi de o dezbatere publică. „În hotărârea adoptată la sfârşitul anului trecut există mai multe inadvertenţe. Spre exemplu, la taxele pentru remorci se vorbeşte despre capacitatea cilindrică. Măcar pentru acest lucru şi ar trebui adoptată o nouă hotărâre. De altfel, în Anexa 1 din hotărârea care este în vigoare, se fac mari discriminări între persoanele fizice şi juridice. Mai mult, s-au scăzut anumite taxe pentru anumite zone, unde existau probabil interese punctuale, iar în alte zone s-au mărit”, a spus Ghilinţă. În continuare acesta a caracterizat comportamentul primarului Gheorghe Falcă ca fiind unul feudal. „Trăim ca într-o feudă. Consilierii ştiu că în urma unei discuţii avute în biroul domnului primar am fost daţi afară de acolo”, a încheiat Ghilinţă.
La rândul său, consilierul Florin Galiş a ţinut să puncteze că astfel de întâlniri între politicieni şi societatea civilă înseamnă de fapt schimbarea viziunii cu privire la administraţie. „Modul în care privim alcătuirea bugetului trebuie să fie strâns legat de modul în care ne raportăm la comunitatea care ne-a trimis în consiliu. Este normal să ne intereseze de ce cresc taxele şi impozitele, dar şi de ce anumite taxe şi impozite scad”, a spus Galiş. Consilierul Marin Lupaş a ţinut să precizeze că echipa de consilieri USL a decis să reacţioneze ori de câte ori primarul va avea o atitudine nepotrivită. „În ultima vreme domnul primar a avut atitudini penibile, ajungându-se şi la jigniri personale”, a mai spus Lupaş. În ceea ce-l priveşte, Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ, şi-a manifestat speranţa că politicienii se vor întâlni cu societatea civilă înainte de a iniţia proiecte de hotărâre.
Cu două măsuri
La rândul său, Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative, a ţinut să menţioneze că Primăria tratează arădenii cu două unităţi de măsură. Atunci când vine vorba de nivelul taxelor şi impozitelor, se aplică nivelul maxim, iar când vine vorba de bonificaţii pentru contribuabilii care-şi plătesc mai repede dările, acestea sunt aproape de minim.  „Aradul e singurul oraş ce dă doar o boni­ficaţie de 5% pentru cei ce-şi plă- tesc impozitele mai repede. Mai sunt şi alte oraşe care au un nivel intermediar, 7-8%, iar majoritatea acordă nivelul maxim permis, adică 10%. Se vede că mergem cu două măsuri”, a afirmat Arion.

  • A.Pop spune:

    Pretentii fata de CLM si primarie – DA. De platit – NU… Atunci, cum vreti drumuri asfaltate, extinderea canalizarii pe tote strazile, spatii verzi intretinute etc. ? Curata demagogie ! CLC NU ne reprezinta, pe noi, cetateni apolitici si care mai gandim un pic si economic.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției