debransareDin cauza prețurilor mari practicate de CET, sunt locatari ai blocu­rilor conectate la rețeaua centrali­zată care se gândesc să se debran­șeze, pentru a-și echilibra, într-un fel sau altul, bugetul. Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) sus­ține că în ultimele trei săptămâni, arădenii au început să sune pentru a se interesa de ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a ieși din sistemul centralizat. „Dacă anii trecuți oamenii ne sunau după ce se întrerupea furnizarea agentului termic, anul acesta nu au mai așteptat acest lucru. Trebuie să știți că pe lângă cei care ne-au sunat, au fost și mulți care ne-au scris pe mail, cerându-ne informații”, ne-a declarat Dorina Lupșe.
În aceste condiții, reprezentanții ULALA le transmit arădenilor că debranşarea se face respectând Legea 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, Ordinul ANRSC 91/2007 pentru aprobarea regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, Hotărârea Consiliului Local al Municiupiului Arad nr.109/5 iunie 2008 precum şi HCLM nr.59/31 martie 2008. „Atragem atenţia atât aso­ciaţiilor de proprietari cât şi ce­lor interesaţi de debranşări că sunt obligaţi să respecte, pe lângă normativele legale enumerate, şi Legea 50/1991, pri­vind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi Legea 10/1995, privind calitatea în construcţii. Criteriile privind debranşarea de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sunt stabilite pentru toate categoriile de beneficiari. Astfel, nu se aprobă debranşări totale/parţiale în zona unitară de încălzire – PT 1V şi PT 2V – zona cu module – pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat – conform HCLM nr. 109/05 iunie 2008. Pentru restul imobilelor care nu fac parte din zona unitară, nu se aprobă debranşări în condominii unde nu există apartamente debranşate de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică – conform HCLM nr.59/31 martie 2008, art.248. Condiţiile de debranşare pentru consumatorii care nu se încadrează la punctele 1 sau 2 sunt următoarele: să existe cordul vecinilor de apartament atât pe orizontală cât şi pe verticală (în cazul asociaţiilor de locatari acordul se ia de la toate apartamentele din imobil); să existe acordul scris al asociaţiilor de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, cu menţiunea că au luat act asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire, anexat ce­rerii tip de debranşare; administratorul trebuie să treacă pe formularul tip, apartamentele debranşate din imobil; trebuie întocmită o documentaţie tehnică care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, documentație avi­- zată de furnizor, care are ca scop menţinerea confortului termic a celor care rămân în sistemul de alimentare cu energie termică. De asemenea, documentația trebuie vizată de asociaţia de proprietari, reprezentată de pre­şedinte”, susține Maria Brănișcan, vicepreședintele ULALA.
Condiții pentru oprirea  agentului termic
De menționat că termenul de preluare a cererilor de deconectare începe după sistarea furnizării de energie termică şi se încheie pe 15 august. Mai trebuie spus că ULALA promite că va pune la dispoziţia membrilor legislaţia aplicabilă în cazul debranșărilor, pentru evitarea unor consecinţe nedorite.
Reprezentanții CET Hidrocarburi susțin că, anul acesta, nu au fost depuse deocamdată cereri de debran­șare, din cauză că furnizarea agen­- tului termic nu a fost încă sistată. Chiar dacă unele asociații de proprie­tari au decis să închidă căldura, CET-ul poate face acest lucru după data de 15 aprilie, dacă timp de trei zile consecutive, între ora 18 și ora 6 sunt înregistrate temperaturi mai mari de 10 grade Celsius. În aceste condiții, cei de la CET au început să stea cu ochii pe termometre, iar mulți dintre arădeni așteaptă cu sufletul la gură să se încălzescă și noaptea, să scape de o cheltuială în plus.
297 debranșări ilegale și doar una legală
Pe de altă parte angajații CET-H recunosc că arădenii au început să se intereseze de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a se debranșa, numărul telefoanelor fiind de ordinul zecilor. Potrivit celor de la CET-H, anul trecut a fost făcută o singură debranșare legală și nu mai puțin de 297 de deconectări ilegale. Cum au aflat angajații furnizorului de lucrările făcute cu încălcarea legii? Prin denunțuri și auto­- denunțuri. Cei de la CET-H povestesc că au fost situații în care administratorii blocurilor au mers și au prezentat situația locatarilor care au rămas în sistem și a celor care au ieșit. În alte cazuri, oamenii s-au autodenunțat, la recomandarea administratorilor, care i-au sfătuit să ia taurul de coarne, să plătească amenda aferentă, pentru că doar astfel vor putea fi scoși de la cheltuieli.

  • Cetatean spune:

    „Reguli impuse de CLM” = sclavie, legarea de glie, dictatura sadea. Si aceasta pentru a face respiratie artificiala la un sistem muribund si poluant, relicva socialista.

  • Tot un cetatean spune:

    Subscriu in totalitate la cele mentionate! Din pacate asa intalege CLM sa apere interesele cetatenilor ! (cu forta ! Asa functioneaza treaba in Arad…. 🙁 )

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției