lazarDezvăluiri șocante ale unui fost angajat al combinatului de prelucrare a cărnii Lazăr& Sőhne vin să întărească mărturisirile fostului șef al pazei privind obiceiul directoarei de aici de a „băga mâna” în banii angajaților.
Foștii angajați ai firmei conduse de omul de afaceri Viorel Lazăr strâng rândurile, iar numărul declarațiilor legate de practicile deloc ortodoxe ale directoarei Amelia Rus, cea care fusese pentru prima oară acuzată de Lazăr Loghin (fost șef al pazei actualmente înlocuit de conducere cu Ioan Gligor), că „își face parte” din salariile angajaților, crește de la o zi la alta.
Amelia Rus e arătată cu degetul de foștii angajați
Chiar dacă pare greu de crezut, salariile consistente pe care directoarea le încasează atât de la SC Lazăr&Sőhne SRL cât și de la L&A Fleische, companie aparținând aceluiași om de afaceri, nu îi sunt de ajuns Ameliei Rus. Potrivit foștilor angajați, aceasta obișnuiește să încaseze și să semneze pentru salariile tuturor, fără ca oamenii să poată avea acces la fluturașii de salarii sau la statele de plată. Acestea fiind spuse, directoarea ar avea prostul obicei de a „ciupi” câte puțin de la fiecare angajat, doar pentru a-și mai completa veniturile notabile încasate oficial. Cel care a pus, pentru prima oară degetul pe rană în problema banilor„la negru” plătiți angajaților SC Lazăr&Sőhne SRL și mai apoi a sesizat toate organele competente în privința unor anomalii frecvente legate de lipsa fluturașilor de salarii sau a statelor de plată a fost Lazăr Loghin. Fostul șef al pazei acuza că a fost dat afară din firmă în mod abuziv, pe motiv că ar fi absentat de la muncă, în ciuda faptului că salariile care i s-ar fi cuvenit în schimbul ultimelor șase luni de lucru nu i-au mai fost date. Mai mult decât atât, principala suspectă în cazul disparițiilor unor drepturi salariale ale angajaților era dată de Lazăr Loghin ca fiind aceeași directoare care ar fi semnat în fals fluturașii de salarii și statele de plată în numele angajaților. Reamintim că Amelia Rus (directoarea despre care gurile rele spun că ar figura cu opt ore de muncă atât la SC Lazăr&Sőhne SRL cât și la L&A Fleische), deține și un post în Consiliul de Administraţie de la Târguri Oboare Piețe, în vreme ce soțul său, consilierul local Eugen Rus, figurează la rândul său ca director la cele două firme ale lui Viorel Lazăr și face parte din AGA de la CET Hidrocarburi.
Birul către directoare: 100 de lei de la fiecare angajat
Un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă a fost făcut la combinatul arădean de prelucrare a cărnii în urma sesizărilor lui Lazăr Loghin, însă conducerea s-a ales doar cu un avertisment. Acum, după ce o plângere penală împotriva conducerii SC Lazăr&Sőhne SRL a fost formulată de fostul șef al pazei, tot mai mulți dintre foștii angajați prind curaj, mărturisind că au fost, la rândul lor, „ciupiți” la bani de aceeași directoare. „ Era lege că două-trei ore pe lună din timpul lucrat de fiecare dintre noi să «meargă» la Amelia Rus. Nu se alegea cu prea mulți bani de la o persoană, undeva la o sută de lei de persoană. Doar secția în care am muncit eu avea vreo 15 angajați, însă nu lua doar din banii noștri. Nu pot să estimez cât câștigă lună de lună luând de la toți oamenii, dar cred că se adună o sumă destul de mare. Eu nu îmi amintesc să fi văzut prea mulți fluturași de salariu cât am lucrat acolo, fiindcă de regulă îi semna directoarea pe ai tuturor. Ce să mai spun de statele de plată, pe care nu cred că le-a văzut prea multă lume. Eu, unul, nu le-am văzut. Ce m-a deranjat pe lângă faptul că Amelia Rus își făcea parte din banii noștri chiar dacă avea salariu foarte mare a mai fost și obiceiul ei de a tăia, în mod nejustificat, din salariile oamenilor. Ce se întâmplă acolo e o bătaie de joc la adresa angajaților”, mărturisește F.N., un alt angajat SC Lazăr&Sőhne SRL a cărui mărturie seamănă izbitor cu cea a lui Lazăr Loghin. Asta pentru că absolut toate argumentele oferite de fostul angajat, cât și motivul pentru care acesta a fost dat afară „pe ușa din dos” par trase la indigo cu cele invocate de fostul șef al pazei. Odată stârnită furia foștilor angajați, alți muncitori ai SC Lazăr&Sőhne SRL anunță că vor veni cu noi argumente legate de practicile directoarei de a-și lua partea de bani din drepturile bănești ale angajaților. Intenția manifestată de aceștia ar trebui să constituie o oportunitate interesantă pentru ITM, instituția cea mai în măsură să facă lumină în fenomenul banilor negri vehiculați de directoarea SC Lazăr&Sőhne SRL.
Directoarea respinge acuzaţiile
De cealaltă parte, Amelia Rus consideră că acuzațiile aduse de foștii angajați reprezintă o calomnie. „Este o calomnie la adresa mea și a companiei. Dacă așa se pune problema, mă voi adresa instanțelor de judecată. Trebuie să știu cine este persoana care m-a calomniat. Nu e ade­- vărat nici că în firmă nu există fluturași de salarii sau state de plată. Având în vedere că prin aceste afirmații calomnioase se aduce atingere firmei, ar trebui să discutați cu patronul”, ne-a transmis directoarea. În schimb, Viorel Lazăr nu a fost dispus să răspundă niciunei întrebări. Apoi, patronul a trecut la amenințări cu instanțele de judecată pentru că am îndrăznit să dezvăluim informații incomode despre firma pe care o conduce. „Până unde vreți să ajungem? În instanță? Nu mai admit nicio întrebare! Discutăm cu avocații! La revedere!”, s-a rezumat să declare Viorel Lazăr.

  • muresanu spune:

    Parcă şi ăştia fac parte dintre puternicii zilei nu?Adună bob cu bob (mentalitate de hîrciog) Satură-i odată Doamne!!

  • Adriana spune:

    Aberatii!!!!!!!! Miniciuni, nu inteleg cum nu va este rusina sa publicati un astfel de articol mincinos.  Nu scrieti si un articol in care cei 150 de angajati de la care ati spus voi ca li se fura din salariu au fost la  la ziar sa-i ia apararea  Ameliei???!!!

  • opiniapublica spune:

    Daca Dumnezeu nu bate cu bata,… cineva va umbla cu ea cat de curand vom vedea.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției