Situație fără precedent: drumul Arad – Șiria, unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean stă blocat din cauza contestațiilor. S-au împlinit mai bine de 1.100 de zile de când, administrația județului a primit banii pentru modernizarea drumului, însă firma câștigătoare – INTECO HOLDING SRL, nu poate începe lucrările din cauza litigiilor.

Mai întâi, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) ceruse refacerea documentațiilor, din mai multe motive, între care, un termen de finalizare mic pentru lucrări. ANAP a blocat cerințele și a stabilit că drumul va avea o garanție de cinci ani.

Mai apoi, Consiliul Judeţean Arad a licitat proiectul la care s-au înscris şapte firme. După procedura de achiziție s-a stabilit şi câştigătorul. Însă, din cauza contestațiilor și a hățișului birocratic, cel mai mare proiect al Aradului s-a blocat.

Trei firme au venit cu obiecții fără motive justificate, numai să tărăgăneze proiectul cu scopul de a câștiga. Cei de la Consiliul Județean sunt indignați de situație, cu atât mai mult cu cât ei sunt trași la răspundere, pentru neînceperea lucrărilor.

CJA a atacat hotărârile date de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în cazul a două contestații făcute de firme, însă cu una s-a ajuns în instanță.

Una dintre contestații – cea pentru care trebuie să se pronunțe instața a venit de la o asociere de firme cu lider S.C. DSE Consulting SRL. A câștigat proiectul Pâncota – Buteni, demonstrând prin execuția lucrărilor că sunt departe de a duce la bun sfârșit acest proiect, deoarece au început cu stângul lucrările.

Cealaltă firmă care a ridicat probleme este firma Diferit SRL (Cluj Napoca). Această firmă este în litigiu cu administrații. Primăria unei comune din Cluj s-a luptat în justiție cu Diferit SRL să rezilieze contractul pentru centura localității. Firma nu accepta să renunțe la contract, desi lăsase primăria cu lucrările abandonate de un an.

Altă problemă a venit de la o firmă cu „notorietate“ în contestarea lucrărilor – Sylc Con Trans SRL. În timp ce, INTECO HOLDING SRL a câștigat proiectul de modernizare venind cu un preț mic, Sylc Con Trans SRL trage de timp ca să câștige pentru că…acoperă gropi. Ca să ciupească din banii județului pentru plombări, Sylc Con Trans SRL a contestat la licitație invocând că este vorba de o sublicitare a lucărilor. Ca și cum n-ar fi un avantaj pentru un județ să poată avea lucrări de calitate, la preț mic.

Firma câștigătoare INTECO HOLDING  a avut un preț mai mic, iar alte avantaje importante luate în calcul au fost existența stației de asfalt, a carierei și balastierei lângă drumul de execuție.

„Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a acceptat două contestați, iar CJA le-a atacat. Cu una s-a ajuns în instanță. Ne împiedică birocrația și această «dictatură» a firmelor care contestă și blochează lucrările, iar oamenii nu înțeleg că noi ne zbatem să demarăm lucrările. Aceste firme găsesc câte un mărunțiș și efectiv blochează cel mai important proiect. Nu este corect și ar trebui ca reprezentanții acestor firme să dea explicații publice pentru motivele contestațiilor. Ca oameni să înțeleagă că nu este vina noastră. În cazul contestației acceptate așteptăm să se pronunțe Curtea de Apel Timişoara“, susține Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.

 

  • Ion Gheorghe spune:

    Nu-s chiar asa de sicanatoare contestatiile. solutia curtii de Apel Timisoara este
    Respinge plângerea formulată de petenta Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Arad, prin Consiliul Judeţean Arad împotriva Deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nr. 1824/C1/1970, 1800,1814 din data de 17.10.2019 în contradictoriu cu intimatele SC Diferit SRL, Asocierea SC Sylc Con Trans SRL-SC Hydrostoy Ad SRL şi SC Inteco Holding SRL. Respinge plângerea formulată de petenta DSE Consulting SRL împotriva Deciziei nr. 1824/C1/1790,1800,1814 din data de 17.10.2019 pronunţată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în contradictoriu cu intimaţii Consiliul Judeţean Arad şi Diferit SRL, plângere conexata la dosar 1031/59/2019. Obliga petenta Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Arad, prin Consiliul Judeţean Arad la plata către intimata Asocierea SC Sylc Con Trans SRL-SC Hydrostoy Ad SRL a sumei de 2380 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentând onorariu avocat

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției