Vasile Man (Vasile Alexandru Man, n. 25 aprilie 1936, Târgu Mureş) a studiat teologia la Sibiu şi filologia la Timişoara. Ca profesor, a predat limba română şi limba latină în învăţământul preuniversitar din Arad. A murit pe 22 martie.

– O pierdere uriașă pentru mediul academic arădean: fostul prorector și decan al Facultății de Științe Economice, Informatică și Inginerie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a trecut la cele veșnice. Profesorul Cristian Haiduc a fost un exemplu pentru toți studenții pe care i-a îndrumat de-a lungul anilor în tainele științelor economice. A murit pe 11 mai.

Ioan Crețu, cel care a pus bazele construirii Spitalului din Ineu și senator al României, a încetat din viață la 16 mai. A fost director al Spitalului Orășenesc Ineu, fiind de profesie medic chirurg. A avut două mandate de senator în Parlamentul României, fiind președintele Comisiei de Sănătate din Senat, contribuind din această poziție semnificativ în ceea ce privește construcția Spitalului Orășenesc Ineu, mai apoi fiind ales consilier județean și consilier local. În legislatura 1996-2000, Ioan Crețu a inițiat trei propuneri legislative care au fost promulgate ca legi. În anul 2019 la Gala Excelenței în Sănătate organizată de către Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad, a fost premiat cu o diplomă de onoare pentru întreaga activitate.

– Profesorul universitar doctor Mircea Buta a încetat din viață în dimineața zilei de 4 iunie. Omul care a ghidat cu harul său pedagogic sute de elevi și studenți a murit la 67 de ani.

Mircea Buta a fost dirijorul Corului studenților teologi ai Facultății de Teologie, din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad, a fost autorul mai multor volume de cărți și a scris nenumărate studii în reviste de specialitate.

– S-a stins marele rebusist Teodor Capota, care și-a petrecut o mare parte din viață la Arad. A murit la 18 iulie.

– Părintele Flor Teodorescu, fost preot la Catedrala Veche din Arad, după o lungă și grea suferință, a încetat din viaţă în noaptea dinspre 29 iulie 2022, la vârsta de 85 de ani.

– Cu o carieră de invidiat, care a trecut barierele țării noastre, renumitul ziarist Ioan Weisl a încetat din viață pe 6 august.

– Preotul Gabriel Drăgoi de la Sintea Mică a murit la 40 de ani, lăsând în urmă doi copii. În seara zilei de 9 septembrie 2022, tânărul părinte Dorel-Gabriel Drăgoi, preot în Parohia Sintea Mică, Protopopiatul Arad, a trecut la viața cea veșnică, la vârsta de 40 de ani, într-un spital din Turcia.

– Scriitorul Daniel Vighi, eroul Timișoarei, născut la Lipova, a încetat din viață, pe 26 noiembrie.

– Ineul își plânge valorile: Maria Parfenie, dascălul prin mâinile căruia au trecut zeci de generații, a încetat din viață, pe 30 noiembrie. Era profesoară de limba și literatura română.

Regina Elisabeta a II-a, Mihail Gorbaciov, Pele, Papa Benedict al XVI-lea…

Mari personalități și vedete internaționale care ne-au părăsit anul trecut.

Sidney Poitier, actorul și activistul care a dărâmat la Hollywood barierele prejudecăților în privința actorilor de culoare, a murit în 7 ianuarie la vârsta de 94 de ani. Sidney Poitier este primul actor de culoare care a obținut, în 1964, un premiu Oscar pentru cea mai bună interpretare.

– Actorul american Bob Saget, cunoscut mai ales pentru rolul său din sitcomul din anii 1980-1990 Full House (Casa plină), a murit la 10 ianuarie, la vârsta de 65 de ani. Acesta a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Florida, a anunţat poliţia locală.

– Cântărețul american Meat Loaf, ale cărui hit-uri sunt cunoscute în întreaga lume, a murit la vârsta de 74 de ani, pe 21 ianuarie.

– Actorul american Morgan Stevens, cunoscut publicului pentru rolurile din serialele „Fame”, „Love Boat” și „Melrose Place”, a fost găsit mort în bucătăria locuinței sale. Stevens avea 70 de ani, la 27 ianuarie.

– Actriţa italiană Monica Vitti, care a făcut să strălucească într-o manieră magistrală opera emblematică a compatriotului său Michelangelo Antonioni, a decedat la vârsta de 90 de ani, la 2 februarie.

– Actorul american William Hurt, câştigător al premiului Oscar pentru rolul din filmul Sărutul femeii păianjen, a murit, pe 14 martie, la vârsta de 71 de ani.

Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat funcția de secretar de stat al Statelor Unite, a murit pe 23 martie, la vârsta de 84 de ani.

Elizabeth Ann Sheridan (10 aprilie 1929 – 15 aprilie 2022). Deși cunoscută cel mai bine pentru rolurile ei ca mamă a lui Jerry în Seinfeld și vecina băgăcioasă, doamna Ochmonek, pe ALF, cariera sa de zeci de ani a fost extinsă și a inclus munca de dansatoare și actriță.

Teresa Berganza Vargas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale tuturor timpurilor, a încetat din viață, la vârsta de 89 de ani. Născută la 16 martie 1933, la Madrid, marea mezzosoprană a decedat vineri, 13 mai 2022, la San Lorenzo de El Escorial, Madrid.

– Celebrul comedian Gilbert Gottfried a murit la 67 de ani, pe 14 aprilie.

– Actorul Ray Liotta, care a fost abandonat la naștere, a murit în somn la 67 de ani. Liotta, cunoscut mai ales pentru rolul principal din filmul clasic al lui Martin Scorsese, ”Goodfellas”, a murit în somn în Republica Dominicană, în timp ce era pe platourile de filmare.

– Depeche Mode a anunțat decesul unuia dintre membrii importanți ai grupului, la 26 mai. Andrew Fletcher, cunoscut în cadrul trupei ca Andy Fletch, a fost unul dintre co-fondatorii celebrei formații de rock alternativ. Acesta s-a stins la vârsta de 61 de ani.

– Fostul basist Alec John Such, membru fondator al legendarei trupe rock americane Bon Jovi, a murit la vârsta de 70 de ani, pe 6 iunie.

– Veste tristă pentru fanii „Godfather“: James Caan, fiul Nașului, a murit la 82 de ani. Actorul James Caan, nominalizat la Oscar pentru „Nașul”, a murit la 82 de ani, pe data de 7 iulie.

– A murit actorul care l-a interpretat pe „capul răutăților“ din Singur Acasă 3. Actorul Lenny Von Dohlen, care l-a interpretat pe Harold Smith în serialul de succes din anii \”90 „Twin Peaks” și în Singur Acasa 3, a murit marți, 5 iulie, la vârsta de 63 de ani.

– Actorul britanic David Warner a murit, pe 25 iulie, la vârsta de 80 de ani, din cauza unei „boli legate de cancer”. El era cunoscut mai ales pentru pentru rolurile din „Titanic” (1997) și „The Omen” (1976).

Olivia Newton-John, actriţa cunoscută din celebrul film „Grease” şi cântăreaţa care a lansat „Physical”, a murit la vârsta de 73 de ani, la 8 august.

– Protagonista primului sărut interrasial din televiziunea americană, actriță în Star Trek, a murit, la 1 august. Este doliu la Hollywood, după moartea actriței Nichelle Nichols, cunoscută mai ales pentru rolul său din serialul SF Star Trek din anii 1960. Actrița a murit la vârsta de 89 de ani, potrivit BBC. Aceasta a jucat în celebrul serial, dar și în filmele care au urmat. Pentru rolul interpretat de ea, actrița a devenit ambasador NASA.

– Rapperul american Coolio, cunoscut mai ales pentru melodia sa din 1995 „Gangsta’s Paradise”, a murit la vârsta de 59 de ani, pe 29 septembrie.

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia, a murit la Moscova, la 31 august. Fostul lider sovietic avea 92 de ani.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Irene Papas, considerată una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, a încetat din viață, la 14 septembrie. Irene Papas, actrița care a jucat în capodoperele cinematografice „Tunurile din Navarone” şi „Zorba Grecul” a murit la vârsta de 93 de ani.

– Actrița de Oscar, Louise Fletcher, și-a luat zborul spre veșnicie la 24 septembrie. Actriţa americană Louise Fletcher, care a câştigat un premiu Oscar pentru rolul interpretat în filmul din 1975 „One Flew Over the Cuckoo’s Nest” („Zbor deasupra unui cuib de cuci”), a murit la vârsta de 88 de ani.

Angela Lansbury, actrița de Oscar care a dat viață serialului „Verdict: Crimă“, a murit la 12 octombrie. Cu o carieră de opt decenii, Angela Lansbury a fost de trei ori nominalizată la Oscar, pentru rolurile din filmele ”Lumina de gaz/ Gaslight”, ”Portretul lui Dorian Grey/ The Picture of Dorian Grey” şi ”Candidatul manciurian/ The Manchurian Candidate”, şi a fost recompensată cu un Oscar onorific în 2014.

Anthony Robert McMillan, actorul care și-a petrecut ultimii ani din viață în scaun cu rotile, a încetat din viață la 14 octombrie.

– Muzicianul american Jerry Lee Lewis, unul dintre pionierii stilului rock-and-roll, cunoscut pentru piese de mare succes, precum „Great Balls Of Fire”, a murit la vârsta de 87 de ani, la 28 octombrie.

Nick Bollettieri, care a îndrumat campioni precum Agassi, Courier, Seleș, surorile Williams sau Sharapova, a murit la 5 decembrie. Avea 91 de ani.

Kirstie Alley, actrița din Cheers și Look Who’s Talking, a murit la vârsta de 71 de ani, pe 6 decembrie.

– Edson Arantes do Nascimento, cunoscut mai târziu ca Pele, născut pe 23 octombrie 1940, a murit la 82 de ani, pe data de 29 decembrie. Este singurul jucător de fotbal din lume care este triplu câștigător al Cupei Mondiale de Fotbal, fiind considerat cel mai bun jucător de fotbal din istorie.

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie. Starea de sănătate a fostului papă era gravă și își petrecea nopțile asistat de medici.

El a condus Biserica Catolică timp de mai puțin de opt ani, până când, în 2013, a devenit primul Papă care a demisionat de la Grigore al XII-lea în 1415.

Cultura națională, mai săracă: Valeria Seciu, Mariana Nicolescu, Eugen Simion, Valentin Uritescu, Alexandru Arșinel…

George Bălan, unul dintre cei mai apreciați muzicologi ai lumii, s-a stins la 3 ianuarie 2022. În 1977 se stabilește în Germania, unde a fondat o „școală a ascultătorului conștient” intitulată „Musicosophia”.

Speranța Rădulescu, una dintre cele mai proeminente figuri ale etnomuzicologiei actuale, distinsă în repetate rânduri cu Premiul Academiei Charles Cros, s-a stins din viață în dimineața zilei de 21 ianuarie, la vârsta de 72 de ani.

– Compozitoare, scenaristă, regizoare și totodată pictoriță, sculptoriță și poetă, Felicia Donceanu a trecut pe 21 ianuarie la cele veșnice. Viața artistei vizionare și universul său fascinant iau sfârșit tocmai în preajma împlinirii a 91 de ani. Felicia Donceanu s-a născut la Bacău, în 1931.

Ioan Onisei, directorul general al TNB, a murit, la vârsta de numai 68 de ani, la 3 februarie.

– Violonistul Daniel Podlovschi, apreciat de Isaac Stern și Itzhak Perlman, a încetat din viață, pe 8 februarie.

– Medicul care a vindecat sute de arădeni, dr. Ioan Ometa, s-a stins din viață la 15 februarie. Ioan Ometa, unul dintre cei mai experimentați specialiști în acupunctură din vestul României. Și nu numai în acupunctură, ci și în kinetoterapie, osteopatie, posturologie, vindecare cu ajutorul plăcuțelor de cupru electrolitic (invenție proprie) și cu ajutorul a două creme (tot invenții ale doctorului), crema minerală magnetică și cea cu nanofluide magnetice.

– Baritonul Nicolae Constantinescu a încetat din viață, la un an după ce soția sa, Luminița Constantinescu, a părăsit această lume. Nicolae Constantinescu a fost căsătorit cu celebra și îndrăgita prezentatoare de televiziune Luminița Constantinescu, care a decedat în luna ianuarie 2021. De asemenea, este tatăl lui Marius Constantinescu, prezentator TV, cel care de altfel continuă activitatea mamei sale.

– La 18 aprilie, dr. Ciomu Naum Niculae a murit. Acesta a secționat din greșeală, în iulie 2004, penisul unui bărbat de 34 de ani.

– Pianistul şi compozitorul român Radu Lupu, care se numără printre cei mai apreciaţi muzicieni la nivel internaţional, a murit la 76 de ani. În 2016, a fost distins de regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Comandor al Imperiului Britanic. Pianistul de origine română, în vârstă de 76 de ani a murit pe 19 aprilie.

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat mii de vieți, a murit, pe 24 mai, la vârsta de 94 de ani.

– Criticul și istoricul literar Valeriu Râpeanu, vicepreşedinte al Radio-Televiziunii Române (1970-1972), s-a stins din viaţă la vârsta de 90 de ani, pe 13 iunie. A fost redactor la „Gazeta literară” (1954-1959) şi „Luceafărul” (1959-1962), apoi director al Editurii „Eminescu” (1972-1990).

– A mai apus o stea: marele actor Valentin Uritescu! Doliu în lumea teatrului și filmului românesc. Pe 18 iunie, îndrăgitul actor Valentin Uritescu a încetat din viață. Pe 4 iunie, el împlinise vârsta de 81 de ani.

– În ziua în care ne-a părăsit actorul Valentin Uritescu, ne-a părăsit și una dintre cele mai mari mezzosoprane ale României. O zi neagră pentru cultura românească… Odihnă veșnică, Iulia Buciuceanu! A murit la 18 iunie 2022. Soțul său a fost marele actor George Constantin, iar fiul lor este actorul Mihai Constantin. De asemenea, a fost sora marii actrițe Tamara Buciuceanu-Botez, care a murit în 2019.

Leluț Vasilescu, unul dintre fondatorii Compact – din care au făcut parte mai mulți arădeni, a murit la 24 iunie.

– Lumea muzicii populare este îndoliată de moartea artistului maramureșean Ștefan Petreuș. Muzicianul a încetat din viață la vârsta de 82 de ani. Ștefan Petreuș a cunoscut succesul alaturi de regretatul său frate. Ani la rând, cei doi au promovat pe aceeași scenă folclorul zonei Maramureșului. Ion Petreuș a murit în 2002.

Peter Imre s-a stins din viaţă după o lungă luptă cu cancerul. În 2010, omul de afaceri a numit fost director general la Adevărul Holding. Peter Imre a murit la vârsta de 60 de ani într-o clinică din Bucureşti. Peter Imre şi-a început cariera profesională în anul 1985, la Hertz Rent-A-Car Budapesta. A murit pe 2 iulie.

Camelia Zorlescu a murit la vârsta de 84 de ani. I-a fost parteneră de scenă lui Victor Rebengiuc în filmul „Medalia de onoare”. Camelia Zorlescu a jucat în 25 de filme, fiind actriță a Teatrului Nottara vreme de câteva decenii. A murit pe 26 iulie.

– Marea actriță Valeria Seciu a încetat din viață, la 6 septembrie.

– Unul dintre cei mai iubiţi actori ai teatrului de revistă din România, actorul Alexandru Arşinel, a murit la 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani.

Nosfe s-a stins din viață la 37 de ani, după un infarct suferit în timpul somnului, la mijlocul lunii octombrie.

– Soprana Mariana Nicolesco, membră de onoare a Academiei Române, a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani. Marea soprană a cântat pe cele mai prestigioase scene din lume, unde a fost aclamată pentru Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină. A murit pe 14 octombrie.

– Fostul preşedinte al Academiei Române, Eugen Simion, a murit la vârsta de 89 de ani, pe data de 18 octombrie.

– Sute de arădeni au trecut prin mâinile lui! Doctorul Gheorghe Sorin Băcanu a murit, la 12 noiembrie. Băcanu a fost un veritabil creator de școală, toate generațiile de medici diabetologi formați în vestul țării purtând amprenta educației transmise, direct sau indirect, de către domnia sa.

– La 13 noiembrie, a murit Monica Fermo, superba actriță care s-a călugărit. A susținut nenumărate conferințe la Arad. A murit una din cele mai frumoase blonde ale anilor 1970 de la Teatrul Național București. Artista s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani, retrasă de mult timp din viața publică.

Ea s-a retras din viața publică și a trăit peste două decenii la o mănăstire din Ierusalim. Aceasta a ales calea credinței după ce s-a botezat, la vârsta de 32 de ani.

După ce s-a călugărit, Monica Fermo, devenită Maica Ecaterina, a susținut mai multe conferințe la Arad.

– Actriţa Sanda Toma a murit la vârsta de 88 de ani. Artista este descrisă drept „unul dintre membrii cei mai importanţi ai familiei Teatrului de Comedie”.

– Pe 4 decembrie, a murit Cornel Ciupercescu. Cunoscutul actor avea 77 de ani.

Recomandările redacției