acordSindicatele din învăţământ au ajuns la un acord cu Ministerul Educaţiei, care printr-o ordonanţă de urgenţă va reintroduce funcţiile didactice de educatori şi învăţători, reparând astfel o discriminare produsă de legea anterioară şi evitând crearea dezordinii în sistemul de învăţământ. „Prevederile din legea intrată în vigoare în luna februarie 2011, scoteau în afara legii funcţiile didactice de educatori şi învăţători. Astfel, se anula o tradiţie de un secol a învăţământului românesc, fiind unanim recunoscut faptul că şcoala normală şi, mai târziu, liceele pedagogice au format das­căli de mare valoare, o categorie profesională deosebit de importantă în comunitate. Ca urmare a prevederilor respectivei legi, aproximativ 40.000 de învăţători şi educatoare nu se mai regăseau între funcţiile didactice prevăzute de lege şi, mai mult, aceştia se aflau în situaţia de a nu mai putea fi menţinuţi în sistem“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindica­tului Democratic din Învăţământ Arad.
Sindicatele susţineau că articolele din lege care prevedeau obligarea educatorilor şi învăţătorilor de a urma formelele unei instituţii de învăţământ superior trebuie modificate de Parlamentul României, în sensul păstrării în sistem a educatoarelor şi învăţătorilor fără studii superioare, până la pensio­narea acestora.
În acest fel, se va da posibilitatea educatorilor şi învăţătorilor să îşi finalizeze cariera didactică pe funcţiile pe care le îndeplinesc de peste 25 de ani. Mai mult, nu există nici un impediment legal pentru cei interesaţi să poată urma studii universitare de licenţă, în profilul postului, fără a institui o obligaţie legală în acest sens. De asemenea, sindicatul solicită Ministerului Educaţiei să clarifice situaţia sutelor de cadre didactice – educatoare şi învăţători, absolvenţi de licee pedagogice sau alte şcoli echivalente care şi-au depus dosarele în vederea recunoaşterii şi echivalării competenţelor dobândite formal, nonformal şi informal.
Nemulţumirea cadrelor didactice, cărora le sunt aplicabile prevederile acestei ordonanţe de urgenţă a fost generată de impunerea condiţiei de a urma studii superioare, în profilul postului, în următorii şase ani. Profesorii atrag atenţia că această prevedere este aplicabilă în cea mai mare parte cadrelor didactice cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu o mare experienţă la catedră. Mai mult, nu au fost avute în vedere costurile financiare pe care le implică urmarea cursurilor unei instituţii de învăţământ superior, în raport cu starea materială a acestora.
„În aceste condiţii, având în vedere interesul comun pentru consolidarea statutului personalului didactic şi pentru încurajarea unui învăţământ performant, atât Ministerul Educaţiei cât şi federaţia sindicală din care facem, au ajuns la câteva puncte de vedere comune. În sesiunea parlamentară în curs, se va susţine menţinerea funcţiilor didactice de educator şi învăţător, pentru cei care se află în prezent în sistem. Totodată Ministerul Educaţiei şi sindicatele vor identifica mecanisme şi soluţii de formare iniţială şi de dezvoltare profesională, care să vină în sprijinul celor care doresc să-şi completeze studiile în învăţământul superior, şi vor iniţia proiecte ce se pot finanţa din fonduri europene“, mai susţine Ieneşescu.

Recomandările redacției