filarmonica primaÎntr-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că Filarmonica este bună de plată, după ce doi dintre artiştii concediaţi de directorul Alin Văcean au câştigat procesele des­chise împotriva instituţiei, obţinând despăgubiri materiale.
Săndel Lazăr şi Bogdan Barbu, cei doi membrii ai orchestrei Filarmonicii Arad care au fost concediaţi din cauza unor divergenţe de natură artistică cu managerul Alin Văcean, au obţinut despăgubiri importante, după ce judecătorii de la Tribunalul Arad au stabilit că artiştii trebuie să fie primiţi din nou la muncă, să-şi primească salariile pentru perioada în care au fost daţi afară în mod ilegal şi să primească daune morale. Conform site-ului Tribunalului, în dosarele 5242/108/2012* (Bogdan Barbu) şi 5243/108/2012* (Săndel Lazăr)  s-a hotărât să fie anulate deciziile de concediere, reintegrarea în funcţia deţinută anterior emiterii deciziilor, obligarea pârâtei (n.r. Filarmonica) la plata unor despăgubiri egale cu salariile şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat din momentul concedierii şi până la reintegrarea în funcţie. De asemenea, instituţia a mai fost obli­gată să plătească fiecăruia despăgubiri morale de 5.000 de lei  şi 1.860 de lei, cheltuieli de judecată. Doar valoarea despăgubirilor morale şi a cheltuielilor de judecată depăşea 13.000 de lei, adică 130 de milioane de lei vechi.
Conform extraselor de cont ale celor doi, despăgubirile civile şi cheltuielile de judecată au fost achitate la sfârşitul anului trecut. În plus, Săndel Lazăr a mai primit 4.545 de lei,  cu titlu de „salar 2”, în timp ce Bogdan Barbu a primit la rândul său suma de 3.352 de lei, cu titlu de „salar 1”, astfel încât cei doi au primit împreună peste 20.000 de lei, adică peste 200 de milioane de lei vechi, din banii destinaţi Filarmonicii. Ca dovadă a faptului că despăgubirile au fost plătite din bani publici stă şi adresa semnată de Alin Văcean şi trimisă lui Boogdan Barbu, prin care îi cerea să nu înceapă procedurile de executare silită. „[…] vă învederăm faptul că sumele la care instituţia noastră a fost obligată la plată vă vor fi plătite imediat ce vor fi aprobate la plată de către ordonatorul principal de credite, Primarul Mun. Arad, după respectarea de către noi a unei proceduri privind rectificarea bugetului. De aceea vă solicităm a nu demara eventuale proceduri de executare silită ce nu vor aduce decât cheltuieli avansate de către ambele părţi”, se arată în adresă.
Văcean va fi evaluat de consilierii locali
În aceste condiţii am dorit să aflăm dacă autorităţile locale vor trage pe cineva la răspundere pentru banii pierduţi în instanţă. Viceprimarul Levente Bognar, care se ocupă de cultură, a dorit probabil să evite să se pronunţe pe această temă, din moment ce într-o primă fază, fiind contactat telefonic, ne-a spus că este într-o discuţie, iar când a fost sunat mai târziu, nu a mai răspuns. Consilierul local Sergiu Ovidiu Bîlcea, unul dintre membrii Comisiei de Cultură a CLM a fost însă mai comunicativ. Acesta susţine că urmează să fie constituită o comisie, care să evalueze activitatea lui Văcean. „La următoarea şedinţă de consiliu (n.r.- care va avea loc mâine) avem un punct care se referă la Filarmonică. Va fi constituită o comisie care va evalua activitatea managerului. Evaluarea se va face atât pe partea culturală, cât şi pe partea administrativă. Sperăm astfel să rezolvăm problemele de acolo”, a declarat Bîlcea.

 • dan spune:

  Non-Stimabile ziarist!
  pentru cultura ta generala afla ca de vreo 7-8 ani s-a trecut la taierea zerourilor in moneda noastra nationala.
  Orice tranzactie, chiar plata unor salarii restante castigate in instanta, se face in… roni.
  Insa, nu-i asa, ca titlu intr-un ziar ieftin, suna mai scandaloooooooos 200 de milioane de lei, decat 20 de mii de lei, nu? 🙂
  esti pateeeeee…tic! (cu 200 de milioane de „e”)!

 • fff spune:

  dar dobitorul ala numit de falcoiu tot sef e acolo.?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției