Temperatura medie lunară a aerului pe țară în februarie 2024 a avut valoarea de 7,3 °C. Astfel, februarie 2024 este cea mai caldă din intervalul 1901 – 2024, arată datele ANM.
Iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din România, din intervalul 1901-2024, având o temperatură medie pe țară de 3,8 °C. Astfel, a fost depășit recordul anterior, respectiv iarna 2022 – 2023, când temperatura medie sezonieră pe țară a avut valoarea de 3,1 °C, se mai arată în analiza ANM.
Principalul motor al schimbărilor climatice este efectul de seră. Unele gaze din atmosfera Pământului se comportă ca pereții unei sere – captează și rețin căldura soarelui, astfel încât aceasta nu mai este eliberată înapoi în spațiu și ajunge să producă o încălzire globală.
Multe gaze cu efect de seră sunt prezente în mod natural în atmosferă, însă activitățile umane au dus la creșterea concentrației unora dintre ele. Este cazul în special pentru:
• dioxid de carbon (CO2)
• metan
• protoxid de azot
• gaze fluorurate
Cauzele creșterii emisiilor
‼Arderea cărbunelui, petrolului și gazelor generează dioxid de carbon și protoxid de azot.
‼Tăierea pădurilor (despădurirea) – Copacii contribuie la reglarea condițiilor climaterice absorbind CO2 din atmosferă. Atunci când sunt tăiați, acest efect benefic se pierde, iar dioxidul de carbon stocat de copaci este eliberat înapoi în atmosferă, accentuând efectul de seră.
‼Îngrășămintele care conțin azot generează emisii de protoxid de azot.
‼Gazele fluorurate sunt emise de echipamentele și produsele care utilizează astfel de gaze. Efectul lor de încălzire este foarte puternic – cu până la 23 000 de ori mai mare decât efectul CO2.
‼Intensificarea creșterii animalelor
Vitele și ovinele produc cantități mari de metan în timpul digestiei.
  • TrustLink spune:

    Imi pare ingrijorator sa citesc despre cresterea temperaturilor medii inregistrata in Romania, in special in luna februarie 2024. Este ingrijorator si faptul ca acesta a fost doar unul dintre exemplele in care s-au depasit recordurile anterioare in ceea ce priveste temperaturile mai ridicate decat in mod obisnuit. Acest lucru ne arata cat de mult a evoluat climatul in ultimii ani, iar principalul vinovat pentru aceste schimbari este efectul de sera.

    Activitatile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili si taierea padurilor, au contribuit in mare masura la cresterea emisiilor nocive in atmosfera. Din pacate, nu suntem suficient de constienti de impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator si continuam sa ne comportam in acelasi mod, fara sa ne gandim la consecinte.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției