toxice

În numărul de astăzi al ziarului nostru vă informam că sute de recipiente cu substanţe toxice au fost găsite, marţi, lângă DN 7, între Lipova şi Milova. Substanţele respective, printre care clorură de cobalt şi cianură de fier, sunt folosite ca reactivi în laboratoare. Pompierii au intervenit cu măşti de gaze şi cu un aparat special, care i-a avertizat că recipentele trebuie manevrate cu grijă. Substanţele au fost găsite de un localnic, care a anunţat imediat autorităţile, pompierii transportând recipientele la o unitate militară din Lipova.

În cursul zilei de ieri, în jurul orei 17, au mai fost găsite aproximativ 50 de recipiente conţinând acelaşi tip de substanţe, la trei kilometri de Bârzava, pe partea dreaptă a DN 7, înspre Deva. Şi de data aceasta, autorităţile s-au deplasat la faţa locului, urmând să adune flacoanele pentru a le duce într-o zonă sigură.

În ceea ce-i priveşte, comisarii Gărzii de Mediu au făcut o sesizare penală, solicitând identificarea persoanelor care au abandonat substanţele. „În data de 11.02.2014, în jurul orelor 15.30, reprezentantul de mediu din cadrul Primăriei oraşului Lipova a informat GNM (n.r. Garda Naţională de Mediu) – CJ (n.r. Comisariatul Judeţean) Arad despre abandonarea unor deşeuri periculoase pe domeniul public din extravilanul oraşului Lipova. Imediat, s-a trecut la aplicarea procedurii privind fluxul informaţional/decizional de avertizare/alarmare în caz de situaţii de urgenţă generate de riscuri specifice MMSC. Astfel, în jurul orei 16.00, GNM – CJ Arad a convocat la faţa locului reprezentanţii APM Arad, ISU Arad, IPJ Arad, respectiv ai Primariei Oraşului Lipova şi a informat Prefectura Arad despre această situaţie. Cu ocazia controlului, la faţa locului s-a constatat prezenţa unor deşeuri împrăştiate pe o suprafaţă de circa 10-15 metri pătraţi, abandonate pe domeniul public, respectiv în extravilanul oraşului Lipova, la o distanţă de aproximativ 4 kilometri de localitate, lângă DN 7”, se arată într-un cominicat de presă al Gărzii de Mediu.

Substanţele au fost abandonate intenţionat

Conform comisarilor, este vorba despre 300 – 400 recipiente din material plastic, metalice şi de sticlă, de capacitate mică (100 – 2000 ml), în care există substanţe chimice specifice de laborator, etichetate ca sulfat de cupru, oxid de calciu, hidroxid de potasiu, dicromat de potasiu, carbonat de sodiu, tiosulfat de sodiu, fluorură de cobalt, oxid de siliciu, sulfat dublu de fier şi amoniu. „Substanţele se găsesc în ambalajele originale şi sunt expirate cu mulţi ani în urmă, ceea ce indică faptul că au fost abandonate intenţionat. În urma solicitării GNM – CJ Arad s-a luat măsura depozitării acestor deşeuri în containere metalice şi transportarea acestora într-un spaţiu de depozitare temporară agreat, care îndeplineşte condiţiile minime de depozitare şi care va fi sigilat de către reprezentanţii IPJ Arad. Totodată, s-au luat măsuri de curăţare a terenului, astfel încât, la acest moment, nu există niciun risc de mediu sau la adresa sănătăţii populaţiei. Urmare a celor constatate, GNM – CJ Arad a întocmit o sesizare penală adresată organelor în drept, în vederea identificării făptaşilor şi sancţionării acestora”, se mai arată în comunicat.

  • A.Pop spune:

    Asta e, probabil, consecinta „privatizarii” unei fabrici care avea laborator chimic. Cum noii stapani doresc exclusiv taierea si vinderea la fier vechi a recentelor achizitii, de „pietrele de la gat” vor sa scape fara a plati. Din enumerare rezulta ca o serie de substante sunt practic neperisabile si, desi au termenul depasit, pot fi folosite cu succes in laboratoare scolare si nu numai.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției