Iată că la sfârşit de săptămână şi, putem încă spune, început de an, am avut onoarea de a fi oaspetele comunei Bata. Aici am purtat o discuţie cu domnul Ion Micurescu, primarul comunei, pe care l-am găsit la birou, angrenat în proiecte.

Domnule primar, cum aţi încheiat anul 2019?

– Ştiţi, noi primarii am vrea să facem cât mai mult. În ceea ce mă priveşte vreau să mă refer la cele trei mandate ale mele. Bata, ca şi comunitate, s-a ridicat foarte mult. Noi, de pe malul stâng al Mureşului suntem numiţi „bănăţeni“ şi atunci zic că sunt mândru de ce am făcut. Să ştiţi că eu nu am plecat din satul meu şi aici vreau să rămân. Avem obiceiuri frumoase, avem tradiţii şi credinţă la care ţinem foarte mult din moşi strămoşi. Ne leagă pe toţi un spirit de solidaritate. Întotdeauna îmi place să le spun: „Bănăţenii mei, sătenii mei!“.

Să vă spun un scurt istoric. De aici, de la Bata, într-adevăr migrarea a fost înspre oraşe pentru că era vorba că se va construi un mare baraj în zonă. Dar în acea vreme Primsecretarul Aradului era Pavel Aron, care ne-a spus că va discuta cu Ceauşescu să renunţe la acest baraj de pe Mureş. Lucru pe care l-a şi rezolvat. Lumea a fost atunci confuză, nu se ştia ce urmează să se întâmple, dar în final s-a rezolvat. Au fost totuşi probleme care s-au rezolvat, nu s-au tărăgănat.

Să trecem la capitolul realizări.

– Da, am asfaltat drum de la Ţela la Bulci, drum către Castelul Mocioni, asfaltare la Bata şi Lalaţinţ. Am modernizat străzi de 6,3 kilometri în toate satele, am făcut grădiniţă cu program normal pe PNDL, şcoala cu clasele I – IV şi Şcoala cu clasele V – VIII. Acestea sunt realizate din fonduri provenind din bugetul local. Am reabilitat iluminatul public, am reabilitat dispensarul uman. La mine în comună se poate intra cu mijloace auto pe orice anotimp la proprietăţi.

De asemenea, am avut proiect pe GAL, cu ajutorul căruia am achiziţionat utilaje, tractor, remorcă, remorcă vidanjă. Tractorul este echipat cu lamă, solniţă şi tocător de vegetaţie. Într-o altă ordine de idei, tot în acest an s-a încheiat un Ciclu de tabere de Pictori Profesionişti care a durat opt ani.

Proiecte în derulare aveţi? 

– Avem proiect la Ministerul Dezvoltării privind alimentarea cu apă în toate satele şi modernizarea a 7 kilometri de străzi. Anul acesta voi fi gazda a două activităţi culturale: Festivalul Folk şi Festivalul Vinurilor şi, bineînţeles, vom avea Sărbătoarea Satului la Ţela şi Bata.

Oameni aleşi

După cum se poate vedea, primarul Micurescu nu a stat cu mâinile încrucişate să aştepte să vină ceva de-a gata. „Dar să ştiţi ceva: sunt oameni de tot felul, aşa cum sunt şi oamenii de afaceri – unii nu îţi dau un chibrit pentru a-ţi aprinde o ţigară, vezi Doamne ce mare patron este el, dar sunt şi oameni speciali, care nu întorc capul de la semenii lor aflaţi în nevoie. Am oameni cu situaţii grele, din punct de vedere financiar, în comunitate. De exemplu, am familia lui Ramona Ardelean care are şapte copii. Unul dintre copii are un handicap. Femeia are 37 de ani, copilul cel mai mare are 22 de ani şi cel mai mic are 2 ani. Şi pe Facebook femeia căuta o locuinţă, precizându-şi situaţia grea. Era imposibil de locuit acolo unde stătea ea şi copiii ei“, spune primarul. Un om de afaceri, cu suflet mare, care nu doreşte însă să îi facem cunoscut numele, a aflat despre situaţia familiei şi s-a interesat la autorităţile locale. În câteva zile, acest mare om de afaceri din Arad îi găseşte femeii o locuinţă în localitate, o cumpără şi o modernizează. Acum, familia are toate condiţiile, mai ceva ca la oraş.

Familia Ardelean nu mai poate avea decât cuvinte de mulţumire. „Pentru noi este Cel de Sus, care ne-a dat viaţă, iar al doilea este acest om de afaceri, un om cu suflet imens. Mă întreb: oare cine ar mai fi făcut acest efort şi gest? Eu cu copiii mei întotdeauna ne rugăm lui Dumnezeu să fie alături de acest om în toate planurile şi proiectele pe care le are. Ne rugăm pentru realizările, dar şi pentru familia dânsului“, ne-a spus Ramona Ardelean, având lacrimi în ochi.

Chiar îmi spunea cineva, la ieşirea din Bata, că un asemenea om se naşte la 500 de ani. Şi eu îl cred: alţii, la nivelul său nici nu te mai ia în seamă.  

Voicu Sida

 

  • Serios?!!!!!! spune:

    Domnu-le Cotuna cati bani primiti pe publicitate indirecta?

    Ati forosit un anunt cu un inpact emotional! sa faceti reclama unui primar(nu am nimic cu primarul felicitari cinste lui ca a facut si nu a furat…. (dar cu siguranta sa lins pe degete vorba aia nu ai cum sa lucrezi cu miere sa nu te lingi pe degete”MAI ALES LA CE INSEAMNA CLASA POLITICA ROMANEASCA, as zice mai mult ca e liga de fotbal La cum se schimba „JUCATORI” intre ei…..NU SUNTEM COPII!)?si am sa va explic de ce sunt atat de critic (poate am scris ul defectuos s-au cu greșeli de exprimare dar dumneavoastră sunteți ziarist!) Pentru ca articolul dumneavostra contine 98 de randuri incluzand si „subtitlurile” din care primele 63 ne vorbeste despre primar ci nu ne face cunoscuta familia necazita daca cel care a facut fapta buna doreste sa ramana anonim! Sa cunoastem macar familia poate ne implica si noi ce „simpli” muncitori de ce numa patroni putem si noi si tot asa in anonimat!

  • A.Rădeanu spune:

    Mai bine du-te la școală, băi „serios”, că nu știi limba română! Cât despre articol (de apreciat gestul frumos al ajutorării unor oameni săraci), e o compunere de clasa a IV-a caracteristică „marelui jurnalist” Voicu Sida care, ajuns director la GA, a trebuit să treacă Munții Zărandului de la Criș la Mureș fără să cunoască noua zonă. Satul Lalașinț ține de comuna Bârzava (nu de Bata), Festivalul Vânătorilor (nu al Vinurilor, care-i în Podgorie – n-ai să vezi vii la Bata), etc. Dar nu-i vremea pierdută, Voicule, mai sunt multe comune pe Valea Mureșului, cu primari dornici de imagine frumoasă pentru alegerile locale.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției