Am fost întrebat dacă am abandonat Teatrul Vechi. Acum pot da un prim răspuns: Teatrul Vechi din Arad şi-a găsit salvarea.

După o lungă perioadă de tatonări, grupul de ONG-uri care şi-a propus găsirea de soluţii fezabile pentru salvarea monumentului istoric Teatrul Vechi din Arad a reuşit să încheie, cu succes, negocierile pentru obţinerea acestui deziderat. Negocierile au fost purtate de către reprezentanţi ai ONG-urilor arădene implicate cu proprietarii de drept ai Teatrului Vechi.

Astfel, putem aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că părţile interesate în redarea monumentului istoric vieţii culturale arădene, naţionale şi internaţionale, caută, în termenul cel mai scurt, modalitatea juridică prin care se va colabora, avându-se în vedere implicarea unor entităţi juridice din două ţări, România şi Ungaria. Sunt luate în considerare mai multe variante de colaborare, în baza legislaţiei din cele două ţări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, părţile vor lansa oferte de colaborare către autorităţile publice, locale şi naţionale, din cele două ţări, pentru ca obiectivul salvării Teatrului Vechi să poată beneficia de întreaga paletă de soluţii, juridice, administrative şi financiare.

Grupul de ONG-uri arădene, dimpreună cu partenerii din Ungaria, intenţionează să atragă fonduri europene destinate renovării, restaurării şi reconversiei monumentelor istorice, precum şi a celor destinate creării de evenimente culturale de anvergură europeană. Oricum, proiectul pentru salvarea Teatrului Vechi din Arad se doreşte a fi un model de bună practică şi colaborare, într-un interes comun pentru susţinerea şi dezvoltarea culturii europene.

În funcţie de noutăţile care vor apărea în derularea demersului pentru salvarea Teatrului Vechi, grupul de ONG-uri va comunica orice informaţie de interes public. Deocamdată, ne bucurăm să furnizăm această veste bună pentru iubitorii de cultură şi de istorie culturală“, susține omul de cultură Gheorghe Schwartz, pe pagina sa de Facebook.

Vestea adusă de scriitorul arădean este una extrem de îmbucurătoate și dătătoare de speranță și sperăm ca informațiile deținute de domnia sa să concretizeze, iar Teatrul Vechi să fie readus în prim-planul culturii europene, însă sunt destule semne de întrebare care rămân fără răspuns.

Ziarul Glasul Aradului scria în luna noiembrie a anului 2021 un reportaj în care atrăgea atenția asupra pericolului ca Teatrul Hirschl (Teatrul Vechi) să nu fie preluat de Manevi Pro Transilvania, o firmă maghiară, „specializată“ în lăsarea în paragină a unor monumente istorice care au avut legătură cu istoria maghiară din România.

Vă prezentăm articolul aici: https://www.glsa.ro/tiptil-si-pe-nevazute-guvernul-maghiar-a-pus-gheara-pe-cel-putin-trei-cladiri-istorice-ale-aradului/, cu speranța că lucrurile au evoluat între timp în bine, iar informațiile deținute de Gheorghe Schwartz sunt de bun augur pentru clădirea din Arad.

Recomandările redacției