padureÎn numerele trecute ale ziarului nostru vă informam despre faptul că ar fi fost făcute sesizări către ministrul de la acea vreme care era delegat pentru Ape Păduri şi Piscicultură, cu privire la anumite tăieri ilegale petrecute pe raza cantonului Cimercea, care face parte din Ocolul Silvic Beliu. Din informaţiile pe care le avem, cantonul cu pricina face parte din districtul condus de Traian Alb, care s-ar fi implicat personal în gestionarea lui. Într-o primă fază, la faţa locului a fost trimisă o echipă de la Bucureşti, care a confirmat aspectele semnalate, cu toate că nu s-au găsit decât o mică parte din cioatele despre care vorbea autorul sesizării. Astfel, acesta a fost informat că s-au descoperit 101 cioate, ceea ce reprezintă un volum de 63,4 mc de masă lemnoasă recoltată ilegal, reprezentanţii Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului promiţând că vor trimite dosarul la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, pentru a continua controlul şi a lua măsurile legale care se impun. Din informaţiile noastre, se pare însă că, după plecarea inspectorilor de la Bucureşti, angajaţii Direcţiei Silvice Arad care lucrează la districtul condus de Traian Alb ar fi mers pe teren să facă curăţenie, adică să scoată cioate şi să le marcheze pe cele care mai pot fi marcate.
Echipă de şoc la Cimercea
Din motive care ne scapă, începerea unui control serios a fost multă vreme amânată, abia în urmă cu câteva săptămâni a ajuns şi echipa de inspectori mult aşteptată. Se pare că la Ocolul Silvic Beliu ar fi fost trimisă o adevărată echipă de şoc, care a început să numere şi cioatele marcate, pentru a vedea dacă numărul descoperit pe teren cores­punde cu cel din acte, existând suspiciuni că ar fi fost marcaţi mai mulţi arbori decât ar fi trebuit conform documentaţiei. Sunt luate în vizor două cantoane, cantonul Cimercea şi un alt canton învecinat. „Ciocanul de marcat se află la şeful de district. Iar folosirea acestuia fără acoperire în acte înseamnă că a fost săvârşită o faptă mult mai gravă decât dacă s-ar fi făcut doar tăieri ilegale. Ciocanul de marcat are regimul sigiliilor. Din câte se pare, controlul de acum s-a făcut după ce un pădurar a făcut o reclamaţie la Bucureşti. I s-a găsit de către inspecţia de la ocol un prejudiciu de 60.000 de lei şi a fost îndepărtat din funcţie, după care a scris mai departe ceea ce ştia”, susţine una dintre sursele noastre.
Aşa s-a ajuns ca acum să fie luate la purecat toate parchetele şi să fie numărate cioatele marcate, pentru a vedea dacă au fost marcate legal sau nu. Din câte se pare, la cele două cantoane ar fi fost oprită exploatarea. „Ocolul Silvic Beliu nu mai are dreptul să exploateze pe cele două cantoa­ne, pentru că sunt în ultimul an de amenajamente şi există suspiciuni că şi-ar fi depăşit cota”, susţin sursele noastre.
Dosar de cercetare penală
La inspecţie iau parte şi poliţişti din cadrul Biroului Silvic. Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Jude­ţean Arad susţine că deocamdată se fac verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală de arbori. „În cauză există un dosar de cercetare penală, poliţiştii continuând cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală de arbori. S-a solicitat, din partea noastră, prezenţa reprezentanţilor Romsilva Bucureşti”, a declarat Liber.
Pe de altă parte trebuie spus că purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad nu a putut fi contactat pentru a prezenta şi punctul de vedere al instituţiei cu pricina.

  • Stănel spune:

    Trebuiesc verificați acești ,,Regi ai pădurilor,, responsabili cu tăieri de copaci.Pînă în prezent au cam făcut ce-au vrut.S-au îmbogățit peste măsură în timp ce pădurile au cam dispărut.Opriți jaful!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției