Am revenit, zilele trecute în Ususău, o comună renăscută practic din propria cenușă. După cum ne povestește edilul Florin Țole, în urmă cu mai bine de 10 ani comuna era într-o situație dezastruoasă, cu datorii de peste 6 miliarde de lei și cu conturile primăriei la un pas de a fi blocate.
Omul care i-a întins o mână primarului Florin Țole, după ce a bătut la mai multe uși închise, a fost Valer Blidar, patronul de la Astra Vagoane Arad care a venit cu sponsorizare esențială ce a salvat conturile primăriei de la blocare. Acest ajutor a salvat practic primăria Ususău.
Am ieșit pe teren împreună cu viceprimarul Tiberius Asimionesei, care ne-a arătat ce s-a mai schimbat în bine prin Ususău, de la ultima noastră vizită.
Iar în final am revenit la primărie, unde am stat de vorbă cu primarul Florin Țole care ne-a povestit, pe îndelete, cum stau lucrurile în comuna pe care o păstorește de patru mandate.
– Care a fost cea mai mare provocare de când sunteți la conducerea comunei?
– Cea mai mare provocare a fost când am preluat conducerea primăriei si am constatat dezastrul financiar în care se află. Și acum îi sunt recunoscător domnului Valer Blidar pentru ajutorul pe care l-a oferit comunei noastre.


– Ați făcut multe învestiții în comună. Povestiți-ne despre cele mai importante.
– În mare, investițiile care s-au realizat în Ususău au schimbat din temelii imaginea întregii comune. Avem  două grădinițe noi la standarde europene, două terenuri moderne de sport, parcuri cu spații de joacă pentru copii și locuri pentru promenadă, construirea a zeci de poduri și podețe în întreaga comună, drumuri asfaltate cu șanțurile betonate aferente, capelă mortuară modernă, achiziționarea unei autospeciale de pompieri, plus utilaje pentru deszăpezire, având şi utilajele necesare pentru construcţiile şi investiţiile la nivel de comună, autobasculantă, excavator şi bulodexcavator, cu care se execută toate lucrările ce se impun la nivel de comună, asfaltarea a trei drumuri comunale, construirea de biserici noi și multe altele.


Ce investiții și proiecte aveți în derulare?
– Avem implementat un proiect de „servicii de silvomediu, serviciu de conservare a pădurilor”. Prin acest proiect primim bani pentru conservarea pădurilor de pe raza comunei. Undeva la 60.000 de lei pe an, bani care intră în bugetul local.
Un alt proiect important îl reprezintă noul corp de clădire al școlii din localitatea Ususău. Este vorba despre Școala Gimnazială „Teodor Păcățian” din Ususău care este un proiect realizat prin PNDL. Lucrările se află în plină desfășurare. Unitatea de învățământ va avea nouă clase, cancelarie, grupuri sanitare, totul va fi după ultimele cerințe. O clădire smart, cu acces la internet, cu camere de supraveghere.

Un alt proiect pe care îl avem este de dotare a unităților de învățământ din comună, la cele mai înalte standarde, proiect prin PNRR.
De asemenea, grădinița PN Ususău își desfășoară activitatea într-o clădire modernă construită recent.


– În comună există un parc nou. Ce ne puteți spune despre acesta?
– Lucrările la parcul din Ususău au început anul trecut și tot atunci au fost finalizate. Bustul pe care îl puteți vedea în parc este al lui Teodor Păcățian, istoricul și publicistul născut în comuna noastră și al cărui nume îl poartă școala din localitate. Bustul este realizat de regretatul sculptor Mihai Păcurar, iar lucrarea a fost susținută de Centrul Cultural Județean Arad. Noi am realizat soclul și întregul parc.


Parcul mai presupune alei pietonale, locuri moderne de joacă, de agrement, de sport pentru tineri, leagăne și tobogane, un foișor unde se poate sta la umbră.
De asemenea am finalizat parcurile din localitățile Dorgoș și Zăbalț, unde am achiziționat echipamente pentru locurile de joacă prin AFIR-GAL.


– Ususăul are și o moderna capelă mortuară, când a fost ridicată?
– A fost construită în șapte luni de zile. Lucrările au început în octombrie 2022 și capela a fost finalizată după șapte luni, în ciuda faptului că s-a muncit mai mult pe timp de iarnă. Am avut drept de superficie pentru construirea capelei, cu aprobarea Arhiepiscopiei Aradului. Capela presupune sală mortuară, grupuri sanitare, cameră de depozitare.

 


– Am vizitat școala reabilitată din localitatea Zăbalț, unde am fost impresionați de condițiile în care învață cei mici. Ce ne puteți spune despre investiția făcută aici?
– Printr-o finanțare obținută prin PNRR, conducerea primăriei comunei Ususău a reabilitat școala din satul Zăbalț. Copiii au  posibilitatea acum să învețe într-o unitate de învățământ modernă, cu toate condițiile. Clădirea, care adăpostește de fapt atât școala cât și grădinița, este compusă din trei săli de clasă, holuri, vestiare, cameră tehnică și grupuri sanitare moderne.

 


– Cămin cultural și capelă la Zăbalț, pe lista priorităților?
– Localitatea Zăbalț se va putea mândri cât de curând și cu un cămin cultural nou. Clădirea este finalizată, lucrându-se la ultimele retușuri.
Dar investițiile nu se opresc aici în satul Zăbalț. Avem în vedere achiziționarea unui teren pentru construirea unei capele mortuare la Zăbalț. Sperăm ca lucrările să înceapă deja în această toamnă.


– Trăim o perioadă în care fiecare dintre noi dorește să facă anumite economii mai ales la energie. Ce ați reușit să faceți în acest sens?
– Avem în desfășurare un proiect prin care ne dorim să producem energie electrică din sursă solară-fotovoltaic în sistem de prosumator, program prin PNRR, prin care ne dorim să ne producem singuri energia electrică pentru instituțiile din comună.
Tot în desfășurare avem construirea a două stații de încărcare prin PNRR în localitățile Ususău și Zăbalț.

 


– Un alt capitol important pentru bunăstarea unei comune sunt drumurile. La acest capitol cum stați?
– Am depus un proiect pentru modernizarea străzilor în localitatea Bruznic, pe Anghel Saligny.
De asemenea avem în desfășurare un proiect care presupune îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local în comună care cuprinde străzi din Pătârș, Zăbalț și un rest de străzi în localitatea Dorgoș.
În cel mai scurt timp, vor fi contractate lucrările rămase neefectuate în urma intrării în insolvență a firmei care trebuia să realizeze asfaltarea străzilor din satul Dorgoș. Este vorba despre patru străzi, cu șanțurile betonate aferente.

 


– Ce proiecte de viitor mai aveți?
– Prin Programul Anghel Saligny am propus spre evaluare și finanțare două proiecte, unul este pentru alimentarea cu apă a localităților Ususău, Dorgoș și Zăbalț, fiind condiționați de finanțarea cu 1.450 euro/cap de locuitor, dar asta e legislația din România fie ne place sau nu. Celelalte două localități aparținătoare, respectiv Bruznic și Pătârș nu au putut fi prinse în proiect din cauza lipsei numărului de locuitori, care este condiția de bază în finanțarea proiectelor.
Avem un proiect pentru colectarea de ape uzate, prin PNRR. Vor fi construite fose septice individuale. Din păcate, noi nu suntem incluși în masterplanul județului. Nu s-a putut realiza canalizarea pentru că nu avem 2.000 de locuitori, așa cum prevăd condițiile.
Un alt proiect de viitor este amenajare de trotuare, rigole, accese în localitățile Ususău, Dorgoș și Zăbalț, unde suntem la faza DALI.


– Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim mult succes în viitor.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției