În cursul acestei săptămâni am trecut pe la sediile mai multor primării cu gândul de a vedea cum încep noul an de activitate. Unii se zbat, se duc după aprobări, la semnări de proiecte sau de ce mai este nevoie la București, pe la ministere, dar în cele din urmă rezolvă problemele. Nu așteaptă să cadă nimic din cer. Mai ales dacă nu ai proiecte ești mort. Desigur din punct de vedere al investițiilor. Nu vreau să fiu răutăcios, dar pentru unii e mai ușor să pună „carul înaintea boilorˮ. Dar asta se vede ușor, chiar imediat ce ai făcut primul pas într-o comunitate.

Să revenim la subiectul nostru. Primul popas l-am făcut la Șepreuș, o comună curată și foarte bine pusă la punct. La sediul primăriei toată lumea are de muncă la birouri, iar în biroul primarului era chiar edilul Ioan Pintean și viceprimarul Ioan Morgociu. I-am abordat într-o discuție despre cum au decurs lucrurile pe la București, pe la ministere.

Domnule primar Ioan Pintean, am înțeles de la colegii dumneavoastră v-ați întors recent de la București. Ce ați făcut pe acolo?

– Da, am fost de două ori, în urmă cu trei săptămâni și acum recent de câteva zile, pentru semnarea a două proiecte pe care le-am rezolvat urgent. Vreau să vă spun ceva, și anume de cum am rămas surprins, domnule Sida, fără cuvinte, de felul cât de frumos au vorbit cu mine. Toți sunt tineri vă spun, în cinci minute mi-a fost rezolvată problema. Deci așa se ocupă cei din minister de noi, vă spun de cele întâmplate.

Da, domnule primar, așa ar trebui să se întâmple și la noi prin administrație, însă la mulți le este greu să-ți răspundă la salut. Dar zic eu că totul pleacă de la educație. Despre ce proeicte este vorba, pentru care ați fost la București?

– Reabilitare Dispensar Medical, finanțat prin PNRR, în valoare de 912.444 lei și Reabilitare Clădiri Admnistrative tot prin PNRR, în valoare de 912.444,10 lei. Mai avem contracte semnate privind modernizarea iluminatului public etapa a doua prin finanțare de la Agenția de Mediu, în valoare de 560.000 de lei.

Alt proiect este reabilitarea termică Sală de Sport tot prin Agenția de Mediu, în valoare de 778.610 lei. Un alt proiect este amenajarea parcului din fața Primăriei, care are finanțare prin CJA și bugetul local în valoare de 550.000 lei.

Obiectivele de investiții cuprinse pe lista de finanțare prin Anghel Saligny sunt două și anume: Modernizarea drum comunal DC 124 Șepreuș – Satu-Nou, în valoare de 5.241.356,31 lei, iar celălalt este extindere rețea de apă uzată (canalizare menajeră) și este în valoare de 15.000.000 lei.

Obiectivele depuse pentru finanțare sunt: Stația de reîncărcare pentru vehicule electrice, finanțate prin Agenția Fondului pentru Mediu. Celălalt obiectiv este Reabilitare și modernizarea Complexului sportiv, care va primi finanțare prin Compania Națională de Investiții.

Acum voi spune câte ceva despre obiective de investiții realizate: amenajarea de trotuare din beton. S-au realizat 4 kilometri, iar finanțarea a fost de la Consiliul Județean Arad și bugetul local, Modernizarea iluminatului public, parțial.

Tot pe lista de realizări este și Programul Național de Cadastrare și Carte Funciară. Deci am făcut întabularea gratuită, lucrare finalizată în proporție de 80% în extravilan. Iar prin ultima finanțare semnată se începe întabularea imobilelor din extravilan.

Ne-am dat silința să facem pentru cetățeni așa cum le-am promis. Prin această discuție cu dumneavoatră vreau să mulțumesc Consiliului Județean Arad și personal domnului președinte Iustin Cionca, unde am avut ușa deschisă la orice oră.

Vă mulțumesc!

Așadar, rezultatele la unii primari se văd, fără să mai porți discuții cu cetățenii.

În alte părți, însă am avut ocazia să întreb câțiva cetățeni despre cum văd ei activitatea celor din primăriile lor. „Schimbați subiectul. Orice altceva, dacă vreți să discutați cu noi“, a fost răspunsul pe care l-am primit în mai multe comunități.

Dragii mei, voi i-ați votat!

Recomandările redacției