În cursul zilei de astăzi, la Tribunalul Arad, a avut loc prezentarea raportului de activitate al instanțelor din județul Arad. Cu acest prilej, vicepreședintele Tribunalului Arad a vorbit despre una dintre cele mai arzătoare chestiuni ale momentului actual: tăierea pensiilor speciale (și de serviciu) și protestul magistraților, început luni, 27 ianuarie a.c..

Am hotărât continuarea protestelor până la soluționarea definitivă favorabil a acestei chestiuni. Ieri, proiectul de lege a fost adoptat, astăzi Înalta Curte de Casație și Justiție se întâlnește în ședință comună pentru a se decide cu privire la sesizarea Curții Constituționale despre constituționalitatea acestui proiect de lege. Noi, judecătorii, de asemenea, grefierii vom continua această formă de protest pe o perioadă nedeterminată”, precizează Virgil Bradin, vicepreședintele Tribunalului Arad.

Totodată, banii necesari pentru mărirea alocațiilor copiilor nu ar proveni din tăierea pensiilor speciale. Potrivit conducerii Tribunalului Arad, mărirea cuatumului alocațiilor copiilor o reprezintă o valoare în jur de 11 miliarde de lei iar pensiile speciale sunt 450 de milioane de lei.

Legea pensiilor de serviciu a mai fost vizată de astfel de schimbări și în trecut. „Curtea Constituțională s-a pronunțat atât în 2000, cât și în 2010, cu privire la neconstituționalitatea adoptării unor astfel de modificări”, a declarat Virgil Bradin, vicepreședintele Tribunalului Arad.

De asemenea, la nivel european și internațional statutul judecătorului este bine definit. „Statul Român s-a obligat să asigure o stabilitate financiară judecătorilor, pentru că este privită ca o componentă a independenței judecătorului, independență care trebuie asigurată atât prin resurse financiare cât și prin alți factori. Există și lipsa ingerinței factorului politic, asigurarea unor criterii clare de promovare, asigurarea unor resurse materiale pentru buna asigurare a activității. Toate aceste aspecte țin de independența judecătorului și independența sistemului judiciar”, a încheiat Virgil Bradin.

  • Alin spune:

    Mizeriilor, veniti la privat sa munciti, nu o frecati pe acolo, si va trebuie si pensii speciale si cate si mai cate beneficii. Pai voi comparati angajatii la stat care iau pensii speciale cu milioanele de copii saraci din Romania?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției