uslIeri, s-a împlinit un an de la învestirea în funcţie a Guvernului USL condus de Victor Ponta. Liderii USL din Arad spun că mandatul a început în condiţii dificile, cu o majoritate parlamentară fragilă şi un buget construit de PD-L.
Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, susţine că finalul anului 2012 a însemnat confirmarea sprijinului masiv dat de alegători USL şi construirea unei majorităţi parlamentare masive. „Într-un an de mandat, Guvernul Ponta s-a preocupat de relansarea economică a României, prin politici echilibrate, care să nu mai sacrifice interesele românilor. Consider potrivit să amintesc câteva din deciziile importante luate de executivul condus de Victor Ponta. Guvernul USL a făcut dreptate bugetarilor şi pensionarilor. Bugetarii au recuperat în două tranşe 15% din salariile tăiate de guvernarea PD-L. Pensionarii au primit înapoi retroactiv banii tăiaţi ilegal de guvernarea PD-L. Din februarie 2013, pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei, 4%. Mai multe categorii sociale vulnerabile au fost sprijinite în această perioadă – de exemplu, au crescut cu 10% indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Mai multe decizii au vizat sprijinirea mediului de afaceri, o măsură importantă în acest sens este plata TVA la încasarea facturii, nu la emiterea ei. Salariul minim pe economie a crescut de la 700 de lei la 750 de lei, urmând să crească la 800 de lei începând cu 1 iulie. Din luna iunie, TVA la pâine va fi redus cu 9%, pentru a sprijini întreprinzătorii cinstiţi şi pentru a reduce evaziunea fiscală. Mai multe măsuri au oprit jaful PD-L din economie (Hidroelectrica, Oltchim, Cnpet etc), soldate cu plângeri penale la adresa celor care au căpuşat economia în ultimii ani. Au fost realizate astfel economii de miliarde de euro. Anul 2012 s-a încheiat cu o creştere economică de 0,7%, mai mare decât cea previzionată, de 0,4%. Desigur, nu este o creştere spectaculoasă, care să fie simţită în viaţa de zi cu zi a românilor, dar arată că România are în acest moment o economie stabilă, cu perspective bune de creştere. România are în acest moment cu 200.000 de angajaţi în plus faţă de toamna trecută – noi locuri de muncă sau contracte înregistrate legal, aduse în zona de impozitare din economia subterană”, a declarat Dorel Căprar.
Rezultate mulţumitoare
La rândul său, liderul PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, spune că rezulta­tele acestei guvernări sunt mulţumi­- toare. „Per ansamblu pot spune că ceea ce s-a realizat până acum este mulţumitor. Au fost stabilizate anumite obiective. Aş aminti doar două lucruri importante realizate în acest an: pe de o parte ar fi reîntregirea salariilor bugetarilor, iar pe de altă parte chestiunea referitoare la taxa pe valoarea adăugată la încasare, măsură apreciată de către întreprinzători. Sper că lucrurile merg în direcţia cea bună, iar pe viitor acest fapt să se resimtă şi în nivelul de trai al românilor. În fond şi la urma urmei acest aspect este cel mai important”, a apreciat senatorul Ioan Cristina.
Liderul Partidului Conservator Arad, Mircea Purcaru, afirmă că acest an de guvernare a constat în primul rând în repararea greșelilor făcute de către guvernarea PD-L. „Guvernarea USL a început cu repararea greşelilor făcute de guvernele PD-L. Acest lucru nu a fost deloc unul uşor şi a necesitat un efort considerabil. Este bine că aceste greşeli au fost îndreptate, iar pe viitor îmi doresc ca măsurile Guvernului Ponta să ducă la îndeplinirea programului de guvernare cu care Uniunea Social Liberală a venit în faţa românilor”, a declarat Mircea Purcaru.
Liderii arădeni ai partidelor ce compun USL spun că sunt conştienţi că trebuie încă foarte multe lucruri făcute şi că este nevoie de multă muncă pentru a avea o creştere economică susţinută care să creeze noi locuri de muncă, un mediu economic competitiv cu salarii mai mari şi un standard mai bun al vieţii de zi cu zi pentru fiecare român.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției