Marea descentralizare aduce be­neficii şi dezavantaje, în funcţie de ce parte a baricadei te afli. Dacă eşti la putere, obţii funcţii de directori, posturi pentru apropiaţi, zone de influenţă, iar dacă eşti din vechea putere, pierzi cam tot ce ai avut, asta dacă nu cumva te-ai reorientat şi te-ai trezit peste noapte că eşti pesedist, penelist sau pecist. Mai există şi al treilea caz, să fii la putere, dar să nu iei nimic, fiindcă au luat tot ceilalţi din regiune. Cazul Aradului.
Şopârlica noastră a asistat, zilele  trecute, la o discuţie între doi funcţio­nari cu experienţă în domeniu, care povesteau despre beneficiile marii  descentralizări, ce se câştigă şi ce se pierde. Nu numai a descentralizării care va veni, dacă trece de Curtea Constituţională, ci şi a celei începute deja, cum e cazul Finanţelor, Gărzii, Vămilor etc. După cum povestesc oamenii cu pricina şi ne relatează şi şopârlica noastră, după prima rundă a descentralizării, Aradul, sau mai precis USL Arad, nu s-a ales mai cu nimic. Câte un adjunct pe ici pe colo, în rest, pe funcţii­le mari numai timişoreni, hunedoreni, bihoreni. E cazul şi la Finanţe, şi la Antifraudă, şi pe la Vămi, şi pe la Mediu, şi pe la Construcţii, şi pe la Drumuri.
Problema nu sunt numai posturile obţine de toate judeţele din regiune, mai puţin Aradul. Problema e că posturile cu pricina aduc şi afaceri, pentru orice fel de firmă, mai puţin din Arad. Dacă vrei să baţi un cui la o instituţie din Arad, vine o firmă din Hunedoara, dacă vrei să schimbi o clanţă la altă instituţie din Arad, vine o firmă din Timi­şoara. Dacă vrei să schimbi o priză la o administraţie financiară vine o firmă din Bihor, dacă vrei să cumperi o ma­şină, vine o firmă din Caraş. Că aşa-i la marea descentralizare: unii dau banii (în cazul de faţă contribuabilii din Arad, persoane fizice şi juridice), iar alţii îi cheltuie, adică cei din Timiş, Caraş, Hu­nedoara, Bihor, de oriunde, mai puţin din Arad.
Iar lucrurile vor sta la fel când vor urma al doilea, al treilea şi al patrulea val al descentralizării, când alte şi alte instituţii vor deveni regionale, iar Ara­dul va rămâne cu mici secţii şi departamente, iar la contribuţii vom rămâne la acelaşi nivel.
Aşa că, trăiască descentralizarea, să vină funcţiile şi banii la clientelă, vorba şopârlicii, că fraierii plătesc. Adică arădenii.

  • A.Rădeanu spune:

    D-le Şopârlan, te-ai întrebat vrodată ce pondere de influenţă politico-administrativă au D. Căprar, Neluţu Cristina sau M. Purcaru la nivel naţional? Pedeleii erau bine văzuţi, pe când ăştia – nima-n drum!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției