carduriNici măcar nu au ajuns la populaţie, că introducerea cardurilor de sănătate este vehement contestată de către medicii de familie arădeni. În opinia acestora, cardurile nu au nici o relevanţă şi pot fi aruncate la gunoi. Fără nici o informaţie utilă pe ele şi fără să îmbunătăţească cu vreun gram actul de sănătate, singurul lucru cert îl reprezintă sutele de milioane aruncate pe fereastră pentru elaborarea lor.
Pentru a putea fi folosite… la nimic, medicii de familie trebuie să îşi achiziţioneze cititoare de carduri. „În Arad există două firme care comercializează cititoare de carduri. Preţul unui cititor oscilează între 15 şi 50 de euro, în funcţie de întrebuinţări. Pro­blema o reprezintă însă că totul este atât de confuz, nu ne-a specificat nimeni indicaţiile tehnice, încât nici nu ştim măcar ce să cerem. Apoi, când vor ajunge la populaţie, dacă vor ajunge, cardurile nu conţin nicio informaţie pe ele. Pot fi aruncate, liniştit, la gunoi pentru că nu au absolut nici o valoare. Medicul este nevoit în conti­nuare să aducă dovada de asi­gurat a pacientului pentru că pe carduri nici măcar această informaţie nu este disponibilă“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Fişa medicală, în care este specificat întregul istoric medical al pacientului, nu este introdusă pe card, ci în dosarul electronic al pacientului. Problema este că nici acest dosar electronic nu există. „Dosarul există în teorie şi este o idee foarte bună, însă în practica românească cine ştie ce se poate întâmpla. Cât priveşte cardurile, era altceva dacă le avea întreaga populaţie a României. Cei până la 18 ani nu beneficiază de carduri, iar acestea nu conţin nici categoriile de asiguraţi. În anul 1999 a mai fost introdusă o aberaţie care a dispărut complet la puţin timp de la intrarea ei în vigoare. Tot cu scopul de a eficientiza sistemul sanitar, a fost introdus un fel de carton căruia îi rupeai colţurile de fiecare dată când îţi schimbai medicul de familie“, mai spune Dărăbanţiu.
286.235 de carduri pentru Arad
În mod normal cardul naţional trebuia să ajungă la asiguraţi începând cu data de 19 septembrie. Poşta va efectua servicii de preluare, sortare, transport şi distribuire a trimiterilor poştale conţinând cardurile naţionale de asigurări sociale de sănătate.
Primele carduri vor fi primite de bucureşteni. În data de 22 septembrie a început distribuirea cardului concomitent în mai multe judeţe din ţară. Procesul de distribuire va continua în luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asiguraţi pentru care au fost tipărite cardurile.
Cardul de sănătate va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. În situaţia în care, după minim două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat casei de asigurări teritoriale în evidenţa căreia se află asiguratul. Avizul pe care operatorul poştal îl lasă la domiciliul asiguratului în cazul în care nu va fi găsit, va conţine numărul de telefon al factorului poştal, astfel încât asiguratul să îl poată contacta pentru a stabili intervalul orar în care factorul poştal poate reveni în zilele următoare pentru a–i preda cardul de sănătate.
Tipărirea şi distribuirea cardului naţional vor continua în următorii patru ani pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat. După distribuirea cardului naţional, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluţie informatică şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme depistate în funcţionarea acestei soluţii informatice.
Este necesar ca furnizorii să achiziţioneze cititoarele de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta la furnizorul de servicii medicale. Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea pin-ului este obli­- gatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opţională şi se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.
„Cardul naţional va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este că, începând de anul viitor, toate serviciile medicale să fie validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional. Judeţul Arad va primi 286.235 de carduri naţionale de sănătate, cel mai probabil în luna octombrie urmând să înceapă distribuirea lor“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al CAS Arad.
Fraudă de 350 milioane de lei
Menirea cardului este aceea de a stopa „furturile“ din sistemul sanitar. Medicul nu va mai putea să consulte pacientul dacă acesta nu va avea în posesie cardul. „Sunt invocate însă o sumedenie de excepţii pentru care pacientul poate să nu aibă cardul la el, astfel încât medicul poate oricând să aleagă vreuna. Cine a furat până acum are la dispoziţie toate mijloacele să o facă şi în continuare. Frauda în sistemul sanitar este cotată undeva la 350 de milioane de lei, asta presupunând 0,7% din sistem. Dacă prin introducerea acestor carduri se va reuşi diminuarea prejudiciului cu vreo 50 de milioane atunci vom fi martorii unui adevărat miracol. Acest lucru nu se va întâmpla însă niciodată cu aceste carduri. Chiar dacă a fost gândit pentru a stopa furtul din sănătate efectele introducerii cardurilor naţionale vor fi egale cu zero. Singurul lucru care s-a reuşit a fost să se investească câteva sute de milioane de lei care vor ajunge, ca în multe alte cazuri, direct la gunoi“, mai spune Dărăbanţiu.

  • TZITI VREA LAPTIC spune:

    Apoi daca-i asa,mr.Banicioiu trebuieste dus la DNA cu catuse pre manutze…..

    • HABAUCU LUI CUCU spune:

      de ce vreti sataiati macaROANA de la doftori , dreptul de a maniPULA ceva banet,ca tot omul ROman. ??? INVIDIOSILOR

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției