mruMihai Răzvan Ungureanu, senator de Arad şi fost premier al României, ar putea fi cercetat pentru modul cum a cedat Ungariei, pe vremea când era ministru de Externe, moştenirea Gojdu a cărei valoare se ridică la circa un mi­liard de dolari.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta care a spus că nu exclude o comisie de control asupra felului cum a fost semnat acordul prin care toate bunurile familiei Gojdu au fost cedate Ungariei, stat care a naţionalizat ave­rea respectivei familii în anul 1952.
Pe vremea când era ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu a cedat Ungariei moștenirea Gojdu, a cărei va­loare se ridică la circa un miliard de dolari.
De remarcat, că Emanuil Gojdu, un ardelean cu o avere impresionantă, a lăsat prin testament ca toate proprie­tăţile sale din Ungaria să revină Statului Român.
Fundația Emanuil Gojdu a fost instituită prin testamentul pe care Emanuil Gojdu l-a autentificat la Budapesta la 4 noiembrie 1869. Fundația oferea burse de studii românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria (acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care se ține de religia răsăriteană ortodoxă).
Fondațiunea lui Gojdu (cum este menționată în Testament) a fost în­ființată în 1870 de către Andrei Șaguna, fiind condusă de „Reprezentanța Fundației Gojdu” care urma să admi­nistreze averea – patrimoniul – fundației. Averea era constituită din: bunuri imobile: – un complex arhitectonic compus din opt edificii cu câte patru nivele, șapte dintre ele situate în lanț continuu, legate printr-un lung pasaj, toate situate în centrul Budapestei – străzile Király, Dob și Holló – pe frontispiciul clădirii principale fiind pusă inscripția „Gozsdu udvar” („Curtea Gojdu”), valori bancare (sume de bani depuse în bănci, 2.306 acțiuni diverse, titluri de împrumuturi publice și acțiuni depozitate la Băncile „Pesti Hazai Első Takarekpenztár” și „Hazai Bank” din Budapesta.
Valoarea inițială (1870 a patrimoniului Fundației Gojdu era de 178.000 florini, fiind estimată, în 1917, la 8.000.000 de coroane.

 • A.Pop spune:

  Asta ne doare acum + pseudoproblema steagului secuiesc ? Dar scumpirea curentului, a gazelor, a carburantilor, cresterea taxelor si impozitelor nu le mai vede „boborul” ? Nu vede nimeni ca USL = PDL ?

 • A.Popa spune:

  ….si nimeni nu vede ca A.Pop egal tampit….?

  • apopa=vax spune:

   Bai,tu nu vezi sau mai bine nu sesizezi ca mostenirea Gojdu ar fi putut fi supta de uselisti?? Chiar esti tampit si crezi ca jupan Ponta il intereseaza valorile culturale romanesti?! Te vad eu pana in toamna cand o sa platesti impozit si pe aerul care il respiri….Pe astia ca tine nu ii intereseaza ca isi bat joc de popor cu tot felul de scumpiri,tu trebuie insa musai sa-ti auzim ineptiile! Poate il convingi pe Ponta sa-si dea demisia,daca nu pentru plagiat,barem pentru scumpirile de energie,ca si „colega” din Bulgaria! Dar cei ca el [ca si cei ca tine] nu au o asemenea constiinta civica,ei vaneaza cu totul si cu totul altceva…..

   • ioji spune:

    Ai aparut pupicuristule?

    • IOSZI=BOVIS NATURAE spune:

     Ioszi-bacsi,nu trebe nekejit la dumeta,asta fundatie goszdu avut valore la pretenu teu basescu mare,nagyi bogatzii,pentru ke voi unguresu poporu’ nu mers la referendum si primit fundatzie la ordenu lui Basescu….si acuma la pretenu teu care nu primit pe voi la guvern sculat la el pofta mare la bogatzie! Muncat bine,beut bine,diminetza sculat mort! A viszon latasra,ioszi-bacsi!

   • nenicu spune:

    Iar te bagi tu limbricule cu comentariile tale urit mirositoate a kkt portocaliu?Tot asa ai ramas Nedumeritule!!!

 • aradean spune:

  MRUnguent este ofiter acoperit .1 MLD de dolari,asta este suma pentru care MRUnguent trebuie sa raspunda in fata legii si sa fie condamnati. Unii (A Nastase) au fost condamnati,dar MRUnguent,Videanu,Udrea Ritzi si ….multi altii inca incearca sa ne convinga de binele pe care l-au facut poporului roman. Presedintele si vestejitul partid PDL-ist il mai si lauda pe acest individ fara scrupule.

 • coi' ect spune:

  si pe nastase pt.vinzarea petrom, cind va fi judecat ? dar cei dinainte de 2004, cind vor fi judecati pt. distrugerea industriei ? si urmeaza, posta, cfr marfa, rosia montana ?
  pe cei de la oltchim tomta ia dus cu zaharelul pina au trecut alegerile, ce urmeaza se stie …
  ce partid de stinga este cel care vinde bogatiile si intreprinderile de stat ?
  de ce in statele care nu subventioneaza agricultura, sunt cele mai ieftine alimente ? de ce in statele care nu au ,,privatizat” energia, este cea mai ieftina energie ? si intrebarile pot continua…

 • Aradean spune:

  Bata-te norocu sa te bata Ungureanule, era sa nu te recunosc ca iar te-ai dat cu alifie peste unguent. Iti recomand IVOMEC pentru fata, redistribuitule.

 • Barbura Pavel spune:

  Noi nu ne vindem tara o dau ei de buna voie gratis free!!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției