OLYMPUS DIGITAL CAMERAAgenţia Naţională de Integritate (ANI) a întocmit, recent, un raport de evaluare conform căruia Nicolae A. Aniţei, primarul oraşului Curtici, a fost declarat incompatibil. Motivul? Timp de aproape patru ani, în timpul mandatului precedent, A. Aniţei a fost administrator la trei firme.
„În urma activităţii de evaluare desfăşurate, s-a constatat că domnul A. Aniţei Nicolae Mihail a deţinut simultan, în perioada 03.06.2008 – 25.05.2012, atât funcţia de primar al oraşului Curtici, judeţul Arad, cât şi calitatea de administrator la următoarele societăţi comerciale: administrator al SC Computer Voice System România SRL […], administrator al SC MG Trading SRL […], administrator al SC Magic 3 SRL […]  Din analiza celor menţionate mai sus, rezultă că cele două funcţii deţinute simultan în perioada 03.06-2008 – 25.05.2012 de către domnul A. Aniţei Nicolae Mihail, respectiv funcţia de primar al oraşului Curtici, judeţul Arad, cât şi calitatea de administrator în societăţile comerciale enumerate an­- terior sunt incompatibile”, se arată în raport.
Reprezentanţii ANI susţin că, în conformitate cu prevederile Legii 161/2003, un ales local poate renunţa la postul deţinut înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţie. De menţionat că în situaţia în care cel aflat în incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut de lege, prefectul trebuie să emită un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului. În raport se mai arată că, dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”, se mai arată în document.
Mai trebuie spus că raportul poate fi contestat în termen de 15 zile de la primire. În condiţiile în care primarul va face contestaţie acesta îşi va putea păstra funcţia până ce se va pronunţa instanţa.
Vestea că A. Aniţei a fost declarat incompatibil nu a fost primită cu surprindere de opoziţia din Curtici. „Aşa cum era de aşteptat, instituţiile statului şi-au făcut datoria, declarându-l incompatibil pe primarul oraşului Curtici. Noi am cunoscut că domnul A. Aniţei se află în stare de incompatibilitate de dinaintea alegerilor. Am comunicat acest lucru şi alegătorilor din Curtici, însă propaganda lui a dezminţit acest lucru”, a declarat consilierul local Ioan Copil, preşedintele PSD Curtici.
Primarul se apără
La rândul său, primarul Nicolae A. Aniţei, susţine, la fel cum a susţinut şi în punctul de vedere trimis către Agenţia Naţională de Integritate, că societăţile menţionate în raport nu au avut relaţii de afaceri cu entităţi publice locale sau naţionale. „Sigur voi face contestaţie. Probabil voi emigra, pentru că nu e nevoie de oameni ca mine în România. Nu am făcut afaceri cu Statul Român şi în ultimii 20 de ani am plătit vreo şase milioane de dolari impozite. Să ştiţi că am delegat atribuţiile de administrator unei alte persoane, dar nu am ştiut că acest lucru trebuie făcut prin Registrul Comerţului”, se apără primarul. Acesta mai spune că a preluat conducerea Primăriei cu o datorie de zece miliarde de lei, însă acum, Primăria are în conturi peste 60 de miliarde. „În ultimii opt ani am luat cu firmele despre care se vorbeşte premii de excelenţă în domeniul softului. Am venit la Primărie din mediul privat să arat că se poate face treabă”, a încheiat A. Aniţei.

  • ionel spune:

    ”Primăria are în conturi peste 60 de miliarde” Domn primar, poate mai asfaltați niște drumuri și renunțați la firma aia din Moldova ce îmbracă tot satu în lemn. Vreți să emigrați … io vă car bagaju la gară numa să-mi spuneți cu ce tren plecați.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției