deznaMinisterul Sănătăţii este acuzat că vrea să ducă singurul spital de interes naţional din judeţul Arad în pragul falimentului. Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” din Dezna a fost condus până la data de 16 noiembrie de către Camelia Malea, aflată la cel de-al doilea mandat. În ciuda faptului că managerul care a condus spitalul timp de şase ani beneficia de tot sprijinul Consiliului de Administraţie, care şi-a exprimat în mod oficial acest lucru printr-o scrisoare adresată conducerii Ministerului Sănătăţii, şi avea un plan de investiţii bine pus la punct pentru anul viitor, conducerea ministerului nu a ţinut cont de nimic, numind în fruntea unităţii o persoană care nu a avut niciodată vreo legătură cu spitalul. „Consiliul de Administraţie al spitalului şi-a exprimat public sprijinul pentru prelungirea firească a mandatului meu, pentru o perioadă de trei luni. Ministrul Sănătăţii nu a ţinut însă cont de solicitarea scrisă a Consiliului de Administraţie şi a numit în fruntea spitalului o persoană tânără, din Ineu, a cărei calităţi, probabil definitorii, a fost doar aceea că a ocupat funcţia de vicepreşedinte la tineretul liberal din Ineu. Este cât se poate de evident că numirea a fost una strict politică şi că, pentru nici un moment, nu a fost pusă în discuţie calitatea profesională. Nu este normal să se facă numiri politice la nivelul instituţiilor publice, mi se pare un act de barbarie“, susţine Camelia Malea.
Fostul manager al unităţii şi-a manifestat teama ca nu cumva politicul să se implice atât de mult în destinul spitalului, încât să îi fie împiedicat accesul la concurs. „Nu aveam nevoie de o numire din partea Ministerului Sănătăţii. Tot ceea ce îmi doream era să se organizeze un concurs normal, iar cine era cel mai bine pregătit să conducă spitalul, să câştige. În acest mod era înlăturată absolut orice fel de bănuială. Poate nu am fost eu cea mai potrivită în această funcţie, însă mi-am pus tot sufletul în viaţa spitalului, a angajaţilor şi a pacienţilor“, a mai declarat Camelia Malea.
Acuzat că se plimbă cu maşina spitalului în interes personal
În cursul anului trecut, fosta conducere a spitalului a achiziţionat, prin programul Rabla, un autoturism marca Logan. Noul manager al spitalului este acuzat însă că foloseşte maşina în interes personal. „Acesta face naveta cu maşina spitalului, în timp ce autoturismul personal zace parcat în curtea unităţii. Ţinând cont de toate aceste aspecte, aş întreba Ministerul Sănătăţii dacă într-adevăr trebuie pus şi acest spital pe butuci?“, se întreabă fostul manager.
Conexiuni interumane cu ministerul
Cristian Urzică, actualul manager, ne-a declarat că a fost pus în funcţie prin ordin de ministru, pentru o perioadă de şase luni. „Ceea ce m-a recomandat pentru această funcţie a fost colaborarea excelentă pe care o am cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde am posibilitatea de a deschide mai multe uşi în interesul spitalului pe care îl conduc. De asemenea, am o experienţă de trei ani de zile în administraţie publică şi conexiuni la nivel interuman cu ministerul“, ne-a declarat Cristian Urzică.
În ceea ce priveşte acuzaţiile legate de folosirea maşinii spitalului în interes propriu, Cristian Urzică, deşi recunoaşte că într-o seară s-a deplasat cu ea acasă, susţine totuşi că „sunt total nefondate. Nu folosesc autoturismul decât atunci când mă deplasez în interesul spitalului“.
Referitor la planurile de viitor ale singurului spital de interes naţional din această zonă a ţării, actualul manager susţine că „anul viitor vom demara ample lucrări de modernizare a spitalului. Vom construi un corp nou de clădire, care va fi ataşat spitalului şi vom realiza totodată modernizarea bazinului destinat recuperării neuro-motorii“.
Adresabilitate de 70% din alte judeţe
În timp ce majoritatea spitalelor din ţară se confruntă cu probleme legate de slaba adresabilitate a pacienţilor proveniţi din alte judeţe, criteriu extrem de important în clasificare, unitatea din Dezna se poate mândri cu unul dintre cele mai mari procente. Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna este singurul spital de interes naţional din judeţul Arad şi este finanţat integral din venituri proprii. Unitatea se află în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii.
Pacienţii provin în proporţie de 70% din alte judeţe, în timp ce doar 30% sunt din judeţul Arad. Mai mult, spitalul se confruntă cu doar două sau trei cazuri pe an în care bolnavii provin din localitate. „Am lăsat spitalul fără nici un fel de datorie şi cu un sold de invidiat: 700.000 lei, bani care ajungeau pentru acoperirea salariilor şi a aprovizionării cu medicamente, combustibil etc. Aveam pentru anul viitor şi un plan de investiţii bine pus la punct, iar o parte din bani îi aveam deja din excendetul bugetar“, a încheiat Camelia Malea.

 • ANONIM spune:

  Din pacate dl Urzica in afara de tupeu nu te-a recomandat nimic in acest post.
  Nu mai avem nici o sansa in tara asta.
  Asteptam sa vedem ce faci in viitor. Poate privesti si in jur sa vezi suferinta oamenilor carora le folosesti bani.

 • Anonim spune:

  In calitate de ce, a avut si are d-l Urzica relatii de colaborare cu ministerul Sanatatii si cu CNAS? Sau in opinia d-lui, MS si CNAS sunt un fel de cumetrii, la care poti sa ai „relatii interumane”! Zice ministrul: Ba, ia chema-l pe finu’ Urzica, sa-l intrebam , nu vrea sa fie manager? Sa-i deschidem usile, pe care nu i le-am deschis „fostei” ca aia nu-i de-a noastra! Sa-i dam un sac de bani, sa modernizeze spitalul, ca pana acuma „fosta” nu a meritat, ca era prea cinstita si nu voia sa faca contracte necinstite si sa impartim banii frateste!
  Si cu masina spitalului, da de unde , numai in interesul institutiei merge, da!!! Recunoaste ca a fost o data acasa cu masina spitalului, dar aia nu se pune si acuzatiile sunt total nefondate! La tupeul pe care il are, nu m-as mira ca si acum sa fie cu masina la poarta casei ! Rusine! Nu vrea decat sa profite si se va vedea in curand cate parale face. Din pacate, toata truda angajatilor de a face din Spitalul Dezna un loc diferit , fata de ce e in tara, se va duce pe apa sambetei! Pentru ca oportunistii nu stiu sa aprecieze munca , truda si cred ca totul se face asa, peste noapte, pocnind din degete, sau din varful degetelor semnand un ordin de numire absolut aberant! Halal reforma, halal ministru, halal manager!

 • Anonim spune:

  lucrurile se schimba, asta e democratia, aleluia stabilitate! e trist , e posibil sa pierdem singurul castig de la revolutie: libertatea!ca in rest se vede ce avem: locuri de munca platite, scoli, economie…spitale!

  daca exista o comunicare buna si nu se minte, totul poate continua, nimic nu e pierdut, daca nu, NU!

 • Anonim spune:

  Lucrurile se schimba, adevarat, dar trebuie sa se schimbe in mod democratic:prin concurs! Nu poate decide un ministru, ca x sau y e bun sa conduca o institutie, daca nu-i vede macar cazierul judiciar si daca nu-l supune unor probe. E ca si cum , daca ai un atelier auto si ai nevoie de un mecanic, il angajezi pe unul de ti-l recomanda cineva, care e cizmar! Si o bona daca vrei sa angajezi, ii iei un interviu, ii ceri si cazierul eventual , si te gandesti de doua ori daca e potrivita.Daramite un manager de spital!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției