palatulPalatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile cele mai reprezentative ale oraşului, impresio­nanta clădire fiind ridicată între anii 1911-1913.
Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Faţada în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de coloane masive în stil corintic, iar deasupra lui străjuieşte un turn masiv. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene. În partea din spate, se regăsesc unele dintre elementele castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică. Holul central al clădirii este lucrat în marmură de Moneasa. Ornamentaţia holului principal este realizată în stil secession. Ferestrele sunt originale şi sunt realizare în stil nouveau-art. Pictura de pe bolta cupolei reprezintă sistemul solar şi cometa Halley.
Construirea edificiului a fost iniţiată încă din anul 1901 de Societatea Culturală Kölcsey din Arad, care a început demersurile pentru a ridica o clădire care să adăpostească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală   de concerte. Tot atunci s-a preconizat şi înfiinţarea unei galerii de artă. Ar­hitectul arădean Ludovic Szantay a fost desemnat să execute un plan al clădirii. A fost ales locul actual şi după aprobarea definitivă au început pre­gătirile pentru construirea palatului. Din lipsă de fonduri, lucrările au stagnat până în anul 1910. În toamna anu­lui 1912 construcţia palatului era pe terminate, iar o parte din colecţiile muzeului au fost deja mutate în noile încăperi ale clădirii.
Inaugurarea festivă a avut loc la 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a palatului, concert care a cuprins piese de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven. În perioada ce a urmat, publicul arădean, prezent în sala de concerte, a putut să vadă evoluând numeroase perso­nalităţi muzicale din ţară şi străinătate, printre care marele compozitor şi violonist George Enescu.
În prezent, clădirea Palatului Cultural, adăposteşte sediile Complexului Muzeal Arad, Sălii de Căsătorii a Munci­piului Arad şi Filarmonicii de Stat.
Primăria Municipiului Arad a finanţat, în ultimii ani, ample lucrări de restaurare care cuprind refacerea faţadei clădirii, a acoperişului şi a sălii de spectacole a filarmonicii. De asemenea, se vor executa reparaţii în subsolul imobilului, pentru întărirea fundaţiei.

Recomandările redacției