absenteResponsabilii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad cu raportările absenţelor elevilor au avut ce număra în anul 2012. În anul care tocmai s-a încheiat au fost contabilizate nu mai puţin de 1.646.372 de absenţe în unităţile de învăţământ din judeţul Arad. Dacă luăm în considerare faptul că în cadrul unui an calendaristic sunt cuprinse cel puţin trei luni de vacanţă, sărbători legale, sâmbete şi duminici libere, se poate spune că elevii aproape că au absentat mai mult decât au frecventat şcolile.
Internetul, barurile, cluburile, shopingul sau, în cazuri fericite, Faleza Mureşului, au constituit locaţii sau activităţi mult mai atractive decât plictisitoarele cursuri din aceleaşi obositoare săli de clasă. Cu toate acestea, nu avem avem motive de îngrijorare pentru că viitorul învăţământului sună bine. Paradoxal, deşi numărul absenţelor este unul astronomic, acesta este redus la jumătate faţă de anii anteriori. „Numai în urmă cu câţiva ani se înregistrau câte două sau trei mi­lioane de absenţe pe an. Chiar dacă numărul lor este, într-adevăr, destul de mare, faţă de alţi ani este într-o scădere semnificativă. De regulă directorii de şcoli, prin tot ceea ce înseamnă activitatea lor de management, prin planul managerial pe care îl au la nivelul instituţiei, anual şi semestrial, prin tot ceea ce înseamnă activitatea Consiliului de Administraţie şi a Consiliului Profesoral, au în obligaţie de a monitoriza absenţele elevilor şi de a lua măsuri imediate pentru a aduce copiii la şcoală“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Din totalul celor 1.646.372 de absenţe, 873.985 au fost motivate, în timp ce 772.387 nu au mai reuşit să ajungă nemotivate.
Pe lângă insistenţa conducerilor unităţilor de învăţământ de a diminua numărul de absenţe, un rol important se pare că l-au avut şi organele de ordine. Prin raziile tot mai frecvente efectuate în localurile din jurul unităţilor de învăţământ, în timpul desfăşurării orelor de curs, poliţiştii şi jan­- darmii au „colectat“ sute de elevi care erau în …locaţia greşită.
Absenteiştii mai au însă de a face cu un duşman puternic, respectiv cu conducerea Ministerului Educaţiei, conform căreia „aceştia sunt foarte activi pe Facebook şi întreabă de ce nu reducem exigenţa la Bacalaureat. Din păcate, nu putem noi să susţinem un examen în locul lor“.
Mai mult, şcolile vor avea reguli stricte odată cu începutul acestui an. Toate absenţele vor fi raportate de fiecare şcoală în parte. Aşa se va afla şi cine este regele absenţelor sau şcoala cu cei mai mulţi chiulangii. În anul şcolar 2011-2012, elevii români au strâns împreună 47 de milioane de absenţe.

  • Heja Ladislau spune:

    Cifrele vorbesc de la sine. Ce mai avem de comentat.
    Ca pe vremea lui Ceasescu.
    „O vaca dadea 2 litri de lapte si se raportau 8-10 litri”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției