drumuriDin peste 19,3 milioane de lei, cât reprezintă cheltuielile de capital cu­prinse în bugetul Consiliului Judeţean, 11,4 milioane de lei vor acoperi lucrări în infrastructură.
Fondurile cuprinse în cheltuielile de capital provin atât din excedentul bugetar pe anii trecuţi, cât şi din veni­turi ale bugetului pe acest an.
Astfel, din cei 11,4 milioane de lei prevăzuţi la capitolul „activitate proprie – drumuri şi poduri judeţene“ , cei mai mulţi bani se duc la Lipova. Mai exact, este vorba de cinci milioane de lei destinaţi reabilitării sistemelor rutiere cuprinse în sectorul Lipova – în total, 27,5 kilometri de drumuri. De menţionat că până la demararea acestor lucrări nu s-a mai intervenit de ani de zile.
Lucrările au fost contractate la finele lunii martie a anului trecut, astfel că, până în prezent s-au executat mai multe tronsoane. Până în iarna 2012, pe sectorul Lipova au fost efec­-tuate lucrări pe DJ 682 Neudorf – Zăbrani, în lungime de 1,4 kilometri, DJ 682A Cruceni – Firiteaz, în lungime de 1,7 kilometri, şi DJ 707A Valea Mare – Căprioara, pe un tronson de 4,45 de kilometri. Cel mai lung tronson cuprins în acest proiect este DJ 682 Zăbalţ – Lipova, a cărui lungime totală este de aproape 20 de kilometri. Din primăvara aceasta reîncep lucrările pe acest sector. În total, valoarea acestor investiţii în infrastructură se ridică la peste 12,1 milioane de lei, iar durata lucrărilor este de 48 de luni de la începere.
În ordinea valorii sumelor pe care administraţia le va cheltui urmează modernizarea drumurilor ce duc de la podul peste Mureş, pe DJ 709, între Pecica şi Sânpetru German. Astfel, pentru lucrările de modernizare pe drumul DJ 709 E – rampă pod râul Mureş – Sânpetru German, lucrări finalizate deja, administraţia are de plătit peste 1,91 milioane de lei.
Pentru modernizarea DJ 709 E – Pecica – rampă pod peste râul Mureş, lucrări într-o a doua etapă a proiectului şi contractate la finele lunii noiembrie 2012, CJA va aloca 2,5 milioane de lei. Amplasamentul pentru construcţia noului pod peste Râul Mureş pe DJ 709 a fost predat în 2011. Investiţia are o valoare de circa 28 de milioane de lei şi este asigurată de CJA printr-un credit intern, contractat pe o perioadă de 15 ani.
Salciile energetice – perdele de protecţie a drumurilor vor mai scădea din cei 11,7 milioane de lei, 570.000 de lei. Autorităţile vor ca pe marginea drumurilor din judeţul nostru să fie plantate sălcii energetice, care să protejeze de viscol şi ninsori. Din lemnul de salcie se obţine biomasa, un combustibil de viitor, astfel că administraţia intenţionează ca pe viitor să facă bani cu aceşti arbori. Alte drumuri pen­tru care sunt alocate fonduri necesare reabilitării sunt: DJ 682 G Şagu – Cruceni – 390.000 de lei şi DJ 709 Semlac – Seitin – 800.000 de lei. Pentru întocmirea documentaţiilor în vede­rea modernizării DJ 792 c Dorobanţi, autorităţile alocă 80.000 de lei, iar pentru covor bituminos pe Variaşul Mic- Iratoşu, 16.000 de lei.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției