Peste 20.000 de persoane au fost muşcate de câini de la începutul acestui an, cele mai multe victime înregistrându-se în Bucureşti (9.760), Dolj (2.089), Constanţa (1.293) şi Brăila (1.229).
Pe de altă parte, în judeţul Bihor, nicio persoană nu a căzut victimă maidanezilor.

*** Problema câinilor fără stăpân se află din nou în atenţia oficialităţilor, după ce un copil de patru ani a murit sfâşiat de maidanezi pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a propus organizarea, pe 6 octombrie, a unui referendum în care cetăţenii să se pronunţe cu Da sau Nu referitor la eutanasierea patrupedelor aflate pe domeniul public şi nerevendicate.

Întrebarea la care ar trebui să răspundă bucureştenii este ‘Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?’, termenul legal fiind de şapte zile.

Şi preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să rezolve problema câinilor fără stăpân.

Pe 4 septembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a trimis liderilor de grupuri parlamentare o scrisoare în care le cere să depună toate eforturile pentru urgentarea dezbaterilor proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, în Comisiile juridice şi pentru administraţie publică.

Ordonanţa de Urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost publicată în Monitorul Oficial în 13 decembrie 2001. Actul a fost modificat sub forma Legii 227/2202.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor, la 22 noiembrie 2011, şi prevede posibilitatea eutanasierii după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier. Legea prevede că fiecare consiliu local are obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi trebuie să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturile publice pentru câini. Totodată câinii trebuie ţinuţi în aceste adăposturi înfiinţate timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea acestui termen câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective. Legea a fost adoptată cu 168 de voturi favorabile, 111 împotrivă şi 14 abţineri.

Legea a fost atacată de un grup de 127 de parlamentari, la Curtea Constituţională, care s-a pronunţat, la 11 ianuarie 2012, asupra neconstituţionalităţii Legii 227/2002, printr-o decizie având caracter obligatoriu şi definitiv.

În motivare, CCR precizează că dispoziţiile constituţionale pretins încălcate sunt cele ale art.1 alin.(1), (3) şi (5) privind caracterul unitar al statului, demnitatea umană şi, respectiv, principiul respectării Constituţiei şi a supremaţiei sale, ale art.11 alin.(1) privind dreptul internaţional şi dreptul intern, ale art.15 alin.(1) privind universalitatea drepturilor şi libertăţilor, precum şi a obligaţiilor prevăzute prin lege, ale art.16 alin.(1) privind egalitatea în drepturi, ale art.21 privind accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, ale art.26 privind viaţa intimă, familială şi privată, ale art.35 alin.(1) privind dreptul la mediu sănătos, ale art.44 privind dreptul de proprietate privată, ale art.51 privind dreptul de petiţionare, ale art.53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, ale art.61 alin.(2) privind rolul şi structura Parlamentului, ale art.115 alin.(4) privind delegarea legislativă, ale art.136 alin.(5) privind inviolabilitatea proprietăţii private, ale art.148 alin.(2) privind aplicarea cu prioritate a actelor cu caracter obligatoriu adoptate la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea sunt considerate ca fiind încălcate şi prevederile art.13 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, dispoziţii care fac referire la faptul că Uniunea şi statele membre trebuie să ţină seama de „cerinţele bunăstării animalelor ca fiinţe sensibile” la elaborarea şi punerea în aplicare a politicii Uniunii în domeniul agriculturii, pescuitului, transporturilor, pieţei interne, cercetării şi dezvoltării tehnologice şi al spaţiului; ale Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, ratificată de România, prin Legea nr.60/2004, precum şi ale Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor, adoptate de Societatea Internaţională pentru Drepturile Animalelor & Societăţile Naţionale Afiliate la Londra în septembrie 1977 şi prezentată în mod public la Paris în anul 1978.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a precizat, la 4 septembrie, că săptămâna viitoare va începe dezbaterea pe fond a proiectului de lege privind câinii fără stăpân. Vor fi invitaţi să participe toţi cei care sunt interesaţi, ONG-uri, administraţii locale. Proiectul dezbătut trebuie să ţină cont de hotărârea definitivă şi obligatorie, a Curţii Constituţionale, privind neconstituţionalitatea Legii 227/2002.

La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat necesitatea ca săptămâna viitoare Parlamentul să ia o decizie clară cu privire la problema câinilor fără stăpân, afirmând că va vota proiectul de lege aflat în dezbatere finală în Legislativ.

Întrebat dacă, în cazul organizării unui referendum privind eutanasierea câinilor fără stăpân, ar vota pentru sau împotriva acestei măsuri, Ponta a răspuns: „Eu votez săptămâna viitoare legea din Parlament”.

Şeful Executivului a susţinut că soluţionarea acestei probleme nu mai poate fi amânată.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, crede că în situaţia actuală problema câinilor fără stăpân nu poate fi rezolvată fără eutanasiere.

„Consider că trebuie luate imediat toate măsurile posibile pentru ca aceşti câini să fie strânşi. (…) Acum mă tem că suntem siliţi să recurgem şi la eutanasiere dacă vrem să rezolvăm problema”, a afirmat Crin Antonescu.

*** BUCUREŞTI

Un număr de 9.760 de persoane muşcate de câini s-au prezentat la Centrul Naţional Antirabic al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în perioada 1 ianuarie – 31 august.

Potrivit site-ului institutului, 7.785 sunt adulţi şi 1.975 sunt copii. Din totalul de 9.760 de persoane au suferit vaccinare antirabică 7.918.

Conform unei statistici publicate de Centrul Naţional Antirabic, numai în luna august s-au prezentat 1.150 de persoane, dintre acestea 244 din provincie, iar 205 din Ilfov.

*** BRĂILA

De la începutul anului şi până la 1 septembrie, 1.229 de persoane au fost muşcate de câinii comunitari în Brăila, zece dintre acestea ajungând în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase.

*** BRAŞOV

Aproape 290 de persoane au fost muşcate de câini în judeţul Braşov, în primul semestru al anului 2013, potrivit statisticilor Compartimentului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, a precizat, pentru AGERPRES, şefa compartimentului, dr. Gabriela Proca.

Comparativ cu anul trecut, numărul persoanelor muşcate de câini este în scădere, având în vedere că în primul semestru al anului 2012 au fost înregistrate 429 de persoane muşcate de câini, iar pe tot anul 2012, numărul a fost de 732, potrivit sursei citate.

*** CLUJ-NAPOCA

În primele opt luni ale acestui an, şase copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean din Cluj-Napoca în urma atacurilor unor câini, cu leziuni cutanate şi de ţesut, care au fost tratate de personalul medical.

Copiii au fost apoi vaccinaţi antirabic şi trimişi la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru stabilirea tratamentului, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse medicale din UPU.

*** DOLJ

La Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Craiova au ajuns în acest an 2.089 de persoane muşcate de câini cărora le-a fost administrat vaccinul antirabic.

Dintre persoanele muşcate de câini în Craiova, peste 700 au primit îngrijiri la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU, iar în anul 2012, numărul acestora a depăşit 1.300. Pe străzile Craiovei sunt peste 9.000 de câini.

*** BIHOR

În acest an, potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Daniela Rahotă, nu s-a semnalat niciun caz de muşcături de câini la copii sau adulţi.

*** NEAMŢ

Peste 1.000 de nemţeni au fost muşcaţi de câinii fără stăpân, în primele opt luni ale anului, potrivit unei statistici întocmite de spitalele din municipiile Piatra Neamţ şi Roman, şi oraşul Târgu Neamţ.

Pacienţii au primit tratament antirabic şi tratament cu antibiotice la domiciliu.

Potrivit viceprimarului Aurelia Simionică, în municipiul Piatra Neamţ au fost identificaţi circa 4.000 de câini fără stăpân.

El spune că nicio organizaţie neguvernamentală de protecţie a câinilor nu a solicitat Primăriei Piatra Neamţ încheierea unui parteneriat de preluare a câinilor.

*** BUZĂU

De la începutul anului peste 600 de persoane au prezentat plăgi muşcate provocate de câini, media pe lună fiind de circa 75 de cazuri, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Adriana Bratosin.

Potrivit sursei citate, din datele furnizate de Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, în luna august 75 de persoane au fost victime ale câinilor.

”Numai în luna august 104 persoane au necesitat tratament antirabic, din cauza numărului mare de plăgi muşcate de câini, în depozitele farmaciei spitalului avem un stoc permanent de peste 1.500 de fiole de vaccin antirabic”, a mai spus aceasta.

*** BOTOŞANI

Aproape 450 de botoşăneni au fost spitalizaţi, în acest an, după ce au fost muşcaţi de câini, potrivit unor date furnizate de directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, Ioan Asaftei. Potrivit acestuia, victimele, dintre care 15 copii, s-au prezentat cu plăgi muşcate la mâini sau picioare.

Cei mai mulţi pacienţi provin din municipiul Botoşani.

Costurile de tratare a unei persoane muşcate de câine se ridică în medie la 330 lei.

*** ARGEŞ

Peste o mie de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost muşcate de câini, în prima jumătate a acestui an, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică. Dintre cele 1.423 de persoane care s-au prezentat la unităţile de urgenţă de la spitale sau la secţiile de boli contagioase cu plăgi muşcate, 1.077 au fost victime ale câinilor, în majoritatea cazurilor fiind efectuat tratament antirabic.

Conform datelor DSP Argeş, numărul persoanelor muşcate de câini s-a redus în primul semestru din 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 1.315 cazuri.

*** GORJ

De la începutul anului şi până acum, aproximativ 600 de gorjeni s-au prezentat în unităţile medicale şi au solicitat să fie vaccinaţi antirabic după ce au fost muşcaţi de câini, 40% dintre ei fiind atacaţi chiar de către animalele de companie, conform reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

*** IAŞI

Peste 1.600 de persoane din judeţul Iaşi s-au prezentat în primele opt luni ale anului la medic pentru a fi vaccinaţi antirabic după ce au fost muşcaţi de câini.

Prof.univ.dr Carmen Dorobăţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, din Iaşi, a declarat, pentru AGERPRES, că de la începutul anului 1.638 de persoane s-au prezentat la medic după ce au fost muşcaţi de câini. Potrivit sursei citate, dintre acestea doar 1.200 au fost vaccinate antirabic.

*** VASLUI

De la începutul acestui an, în judeţul Vaslui au fost muşcate sau au intrat în contact cu animale suspectate de rabie 493 de persoane. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, cei mai mulţi dintre cetăţeni au fost muşcaţi de câini cu sau fără stăpân.

”Cele mai multe victime, în număr de 405, au fost făcute de câini. Toate aceste persoane au beneficiat de tratament antirabic gratuit în secţiile de boli infecţioase din cadrul spitalelor”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu. În cursul anului trecut, în judeţul Vaslui 521 de persoane au urmat tratamente antirabice, dintre acestea 441 au fost muşcate de câini.

*** PRAHOVA

Peste 1.300 de persoane din judeţul Prahova care au fost muşcate de câini s-au prezentat, de la începutul acestui an, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti pentru îngrijiri medicale, câteva sute dintre acestea fiind tratate antirabic, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova.

”Nu putem spune câte dintre aceste persoane au fost muşcate de animale fără stăpân. În urma consultului de specialitate, medicii au aplicat tratament antirabic în 366 de cazuri”, a precizat sursa citată.

*** BACĂU

Aproape 670 de adulţi şi 380 de copii au fost vaccinaţi antirabic şi au primit tratament cu antibiotice la domiciliu după ce au fost muşcaţi de câini, a declarat, pentru AGERPRES, Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău.

Potrivit acestuia, numărul persoanelor muşcate de câini este mult mai mare. ”În special la adulţi înregistrându-se o medie de 6 -7 cazuri zilnic, dar mulţi dintre cei muşcaţi refuză să se vaccineze motivând că ştiu provenienţa câinilor şi că nu ar fi în pericol de contaminare cu rabie”, a spus aceasta.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, a scăzut numărul celor ce s-au adresat medicilor după ce au au fost muşcaţi de câini, cu peste 100 de cazuri la adulţi şi aproape 150 la copii, a precizat Romaneţ.

*** TIMIŞ

Peste o mie de timişoreni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara de la începutul anului, iar mai bine de o jumătate dintre aceştia au necesitat vaccinare antirabică, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al spitalului.

”Media zilnică este de 4-5 persoane muşcate, dar sunt zile când avem şi mai mulţi pacienţi care se prezintă la spital, în urma leziunilor provocate de câini. În unele cazuri nu este necesar să le facem vaccinul antirabic, fie pentru că animalul a fost cunoscut ca fiind sănătos, fie pentru că leziunile au fost superficiale, iar ţesuturile nu au ajuns în contact cu saliva câinelui”, a explicat medicul Musta.

În anul 2009, două pensionare au fost desfigurate de câini, în faţa blocului, ajungând la spital cu răni grave.

În ultimul an, în Timişoara au fost sterilizaţi 1.600 de maidanezi.

*** HUNEDOARA

Peste 200 de hunedoreni au fost muşcaţi de câini în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor centralizate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

”În primele şase luni ale acestui an, 222 de persoane au fost muşcate de câini, dintr-un total de 247 de cazuri vaccinate antirabic. În cazul a şase persoane a fost nevoie să fie administrat şi ser antirabic, procedura aplicându-se în cazul în care muşcăturile sunt mai adânci, pe suprafaţă mare sau mai apropiate de zona capului”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul Cecilia Birău, şeful secţiei de epidemiologie din cadrul DSP Hunedoara.

Comparativ cu alţi ani, numărul cazurilor de persoane muşcate de câini este în scădere. Astfel, în primul semestru din anul trecut, 338 de oameni au căzut victime ale câinilor.

*** OLT

Aproximativ 800 de persoane s-au prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina din cauză că au fost muşcaţi de animale, cele mai mulţi dintre aceşti pacienţi prezentând muşcături de câine, a declarat, pentru AGERPRES managerul unităţii spitaliceşti, Andrei Iordache.

Acesta a spus că numai în luna august au ajuns la spitalul din Slatina 85 de pacienţi care prezentau muşcături de animale, însă anul acesta nu s-au înregistrat cazuri grave din această cauză.

„Toate cele aproape 800 de persoane care au venit la spital din cauză că au fost muşcate de animale au fost vaccinate şi nu au fost cazuri grave. Cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi au fost muşcaţi de câini, vorbim de o proporţie de peste 80 din cazuri. În luna august am avut 85 de pacienţi muşcaţi de animale, dintre aceştia 75 prezentând muşcături de câine”, a spus Andrei Iordache.

În urmă cu doi ani, în perioada ianuarie – august, numărul pacienţilor care au ajuns la spitale din cauză că au fost muşcaţi de animale a fost de aproximativ 600, mai mic decât anul acesta.

*** CONSTANŢA

În judeţul Constanţa, în primul semestru al anului 2013, situaţia persoanelor muşcate de câini se menţine în limite înregistrate anul trecut la Centrul Judeţean Antirabic.

Potrivit directorului excutiv al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Constanţa, dr. Constantin Dina, în primele şase luni ale acestui an s-au prezentat pentru luare în evidenţă şi vaccinare, la Centrul Antirabic, 1.293 de persoane, din care 214 sunt copii, iar în 2012 au fost înregistrate 2.654 de victime ale câinilor – 541 fiind minori. De asemenea, statistica DSP Constanţa indică faptul că cele mai multe victime ale câinilor se înregistrează în mediul urban.

În 2012, în mediul urban, au fost înregistrate 2.363 de persoane muşcate de câini, faţă de 291 în mediul rural. Anul acesta în mediul urban, în primul semestru, s-au prezentat pentru vaccinare antirabică 1.044 de persoane, iar în mediul rural 149 de persoane.

*** SATU MARE

Peste 370 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare în acest an după ce au fost muşcate de câini. Potrivit datelor oferite de conducerea spitalului, în fiecare sfârşit de săptămână apar în medie între cinci şi opt cazuri de acest fel.

Primăria Satu Mare plăteşte lunar între 15.000 şi 18.000 de lei pentru serviciile de ecarisare, firma cu care administraţia are contract adunând aproximativ 100 de câini de pe stradă în fiecare lună.

Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor susţin că trebuie adoptat un plan comun astfel încât să fie sterilizaţi nu doar câinii din municipiul reşedinţă de judeţ, ci şi câinii de la sate.

 

 

(AS – autori: Ecaterina Ignat, Jana Pintili, Maria Mitrică, Gabriel Apetrii, Dorin Ivan, Cristian Lupaşcu, George Onea, Oana Popescu, Daniela Malache, Loredana Ciobanu, Anamaria Toma, Cornel Cepariu, Otilia Halunga, Sorin Blada, Cristina Matei, Dan Mihăescu, Gheorghe Pietrar, Carmen Fărcaşiu, editor: Georgiana Tănăsescu)

 

Recomandările redacției