proiect„Culori și zâmbete” este un proiect-pilot premiat în cadrul Competiției „Împreună pentru un teritoriu de coresponsa­- bilitate”. Proiectul a fost inițiat de Poliţia Locală Arad în parteneriat cu alte cinci organizații din municipiu şi a fost premiat cu suma de 7.500 de lei, într-un concurs organizat la nivel național în cadrul proiectului „Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active”. Proiectul vizează înfrumuseţarea zone­lor de lângă platformele de colectare a deşeurilor, prin desene artistice realizate de copii, pe zidurile din unele cartiere din municipiul Arad. Vor fi pictate zidurile a aproximativ zece platforme. Cele cinci organizaţii partenere sunt Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad (D.D.A.C.), Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”, Şcoala Gimnazială „Aron Cotruş”, Fundaţia Pro Prietenia şi Universitatea „Aurel Vlaicu”. Proiectul este bazat pe muncă de voluntariat.
Competiția „Împreună pentru un teritoriu de coresponsabilitate” a urmărit susținerea unor inițiative inovatoare care să răspundă la problemele comunității. La această competiţie au participat opt proiecte propuse din mai multe oraşe din ţară, dintre care „Culori şi zâmbete” a ob­ţinut locul al treilea. Fondul de premiere provine din fonduri europene și fonduri ale asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.
Proiectul „Culori și zâmbete” propus de Poliţia Locală Arad presupune crearea unor desene inovatoare pe unde ziduri din cartierele arădene. Se urmă­reşte înfrumusețarea ambientului din cartiere prin colorarea zidurilor care înconjoară o parte din platformele de colectare a deșeurilor prin tehnica picturii stradale. La proiect vor participa elevi ai şcolilor „Aron Cotruş” şi „Vasile Goldiş”, şi copii din medii dezavantajate social. „Vom încerca să organizăm proiectul astfel încât să fie o acţiune frumoasă pentru copii. Ne dorim să meargă şi să muncească pe platforme cu plăcere, să se simtă bine. Le vom crea condiţii cât mai bune, să fie motivaţi şi să nu fie o corvoadă pentru ei participarea la proiect”, a spus purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Arad, Nicoleta Belean.
Desenele vor fi concepute de un pictor
Cetățenii municipiului şi copiii sunt beneficiarii proiectului, iar rezultatele vor fi cunoscute de locuitori, fiind vizi­bile, prin aducerea culorilor și a zâmbetelor de copii în imediata lor apropiere. Desenele vor reprezenta mesaje care vizează protecția mediului înconjurător și importanța calității aerului și vor fi concepute de un specialist în domeniu care va fi permanent alături de copii. Profesorul şi pictorul Sabin Chintoan îi va susţine pe copii şi le va îndruma munca artistică pe tot parcursul proiectului. „Am găsit o soluţie estetică pentru unele zone din Arad. Munca cea mai grea va fi realizarea efectivă şi munca fi­zică implicată în aceste desene pe ziduri. Proiectul va începe după perioada tezelor, când copiii vor fi mai liberi şi se va prelungi pe perioada de vară. De îndată ce ajung fondurile, vom începe. Sperăm să începem în luna iunie”, a spus Sabin Chintoan.
Activităţile se vor desfășura sub supravegherea studenţilor de la Universitatea „Aurel Vlaicu”, profilul Asistenţă Socială, iar selectarea copiilor din categoriile dezavantajate social se va face de către Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară. Copiii alături de care vor lucra acestia sunt elevi ai Şcolii Gimnaziale „Aron Cotruş” și ai Colegiului National „Vasile Goldiş”, fiind implicate și persoane voluntare prin fundaţia Pro Prietenia. „Dorim să demonstrăm încă o dată că un parteneriat între instituţii de învăţământ diferite nu poate să aducă decât rezultate bune. Dacă acest proiect merge bine, vom continua să desenăm ziduri şi din alte zone ale oraşului, cu sprijinul unor sponsori sau cu resursele noastre. Dorim să facem şi în alte locaţii aceste desene pe platforme gos­po­dăreşti. Dacă vom reuşi să înfru­museţăm zonele prevăzute, poate vom reuşi să-i determinăm şi pe alţii să respecte ordinea şi să aruncea deşeurile doar în zonele specifice”, a spus directoarea Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad, Erika Stark.
Asociaţia CRIES a făcut posibilă dezvoltarea acestui proiect. „Dincolo de dimensiunea civică a acestui eveniment, acest proiect va duce la estetizarea zonelor pe o perioadă lungă de timp şi ar trebui să fie un exemplu că nu trebuie bani, ci bunăvoinţă şi implicare, pentru că e greu să găseşti acest fel de oameni dis-puşi să facă acest efort, această muncă voluntară”, a spus coordonatorul local al asociaţiei CRIES, Marian Tătaru. Reprezentanţii Poliţiei Locale au încurajat arădenii să-i contacteze dacă există zone pe care unii cetăţeni le doresc înfrumuseţate.
Claudia Gavra

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției