primar Simand 2Judecătoria Chișineu-Criș a dat sentința în procesul primarului comunei Șimand, Florin Liviu Dema, acuzat de conflict de interese. Conform dosarului 190/210/2015, înregistrat la 11 februarie 2015 „se admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 02.02.2015 în dosarul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara între Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi inculpatul Dema Florin Liviu, şi condamnă pe inculpat la pedeapsa de şase luni închisoare, cu suspendarea condi­ţio­- nată a executării pedepsei astfel aplicate, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Ia act că nu există constituire de parte civilă în cauză. Obligă inculpatul în favoarea Statului la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat“.
Astfel, primarul Dema a primit o condamnare de şase luni cu suspendare pentru conflict de interese. El a angajat la Primărie, din lipsă de jurist, şi din neştiinţă, acelaşi avocat pe care l-a avut şi ca persoană fizică.
Referitor la situația în care se află după pronunțarea sentinței de condamnare cu suspendare, primarul Florin Dema din Șimand a declarat: „Din păcate, abia după ce am fost cercetat mi s-a adus la cunoștință că timp de cinci ani de zile legea prevede că nu ai voie să ai relații cu același avocat. Și de fapt eu nici nu am avut în același timp același avocat. Situația a fost așa: în momentul când m-am îmbolnăvit eu am suspendat procesul pe care-l aveam pentru recuperarea unui teren ce l-am moștenit de la bunicul meu – am moștenit 49 ha: 10 ha le-am primit cu Legea 18 și pe celelalte (39 ha) le-am solicitat conform Legii Lupu. Când am revenit la Primărie, am fost sfătuit să repun pe rol acest proces și atunci am avut deja un alt avocat, nu l-am mai avut pe Ungureanu. Am câștigat acest proces – cu pământul rămas de la bunici, dar mă mâhnește că am fost condamnat pentru un conflict de interese, respectiv pentru faptul că dacă eu nu știam aspectul cu cei cinci ani, avocatul – la ce valoare are – ar fi trebuit să știe și să-mi spună. Eu atunci aveam la Primărie multe procese și nu aveam nici juristă și așa l-am angajat pe domnul Ungureanu să reprezinte Primăria“.
Pe Ungureanu îl lasă …rece
Se pare că cea mai mare greşeală a primarului din Şimand a fost tocmai alegerea persoanei care să îl scoată din bucluc. În loc să îl ajute la rezolvarea problemelor cu care se con­frun­­tă, avocatul Dan Vasile Ungu­reanu, fost judecător, fost pre­fect şi senator de Arad, l-a înfundat pe primarul Dema. Dacă primarul nu a ştiut de incom­pa­tibilitatea în care se află, prin angajarea aceluiaşi avocat, în schimb Dan Vasile Ungureanu nu are nici cea mai mică scuză pentru neinformarea angajatorului său. Cu toatea astea, Ungureanu nu are nici un fel de remuşcări, ba mai mult, problemele lui Dema îi sunt acum total  indiferente. „Nu eu l-am băgat acolo. Nu are decât să răspundă pentru faptele sale. Nu ştiu ce a păţit domnul Dema, dar asta nu reprezintă problema mea“, ne-a declarat Ungureanu. Întrebat dacă totuşi nu ţinea de competenţa sa să îşi informeze clientul că se află în ilegalitate, Ungureanu a accentuat laconic: „Nu mă întrebaţi pe mine de problemele domnului Dema. Nu are decât să şi le rezolve“.

  • George spune:

    Domnule Cotuma, stiti cumva care este exact temeiul juridic al condamnarii si exact in ce relatii s-a aflat primarul cu avocatul? Va multumesc!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției