de Simion Todoca

Deși părea imposibil, s-a mai găsit o metodă de dezbinare a românilor!

Am crezut că am văzut puse în practică toate strategiile de dezbinare a societății românești. De departe, cea mai slabă a fost contrapunerea adepților fostei orânduiri ceaușiste cu mugurii capitalismului. Sigur, conjunctural nici nu se putea ca populația să-și schimbe mentalitatea peste noapte, așa că eșalonul doi al PCR a câștigat cu brio, promițând că va practica un socialism luminat, capabil să ofere poporului bunăstare, că socialismul va repara toate nedreptățile și abuzurile comunismului de paradă. Zic că a fost cea mai slabă manevră de dezbinare pentru că nu plasa în tabere diferite categoriile sociale, în ambele tabere exista o solidaritate, o unitate. Abia după câțiva ani a început adevărata dezbinare. Când au început să vină firmele străine, a fost un adevărat exod dinspre sectorul de stat spre cel privat, salariile din privat fiind duble sau chiar triple față de cele de la stat.

Ce a făcut statul? Călcând în picioare cele mai elementare norme ale economiei, a crescut succesiv salariile bugetarilor, care au ajuns mult mai mari decât la privat! Un plimbător de hârtii la stat a ajuns să aibă un salariu mult mai mare decât cel care muncea de-i săreau capacele la privat. A fost prima mare dezbinare, bugetarii au devenit dușmanii celor din privat, au intrat în tabere politice total adverse. Nu puțini din sectorul privat au preferat să treacă din nou la stat, unde câștigau mai mult, fără să facă mare lucru, muncind mult mai puțin. A urmat a doua mare dezbinare: cea între salariați și pensionari. Cu o sârguitate demnă de o cauză mai bună, au fost scoase în evidență cazurile în care pensionarii aveau un venit dublu sau triplu față de salariați, indiferent că aceștia munceau la sta sau la privat. Este lesne de înțeles că tu, care muncești ca un rob, te revolți împotriva legii care te obligă să plătești unui pensionar o pensie de două ori mai mare decât salariul tău!

Parșivenia este că ai fost asmuțit împotriva tuturor pensionarilor,inclusiv a celor amărâți, care își duc zilele de azi pe mâine.

A urmat o nouă dezbinare, cu tentă religioasă, adepții familiei tradiționale contra așa zișilor moderniști. A fost singura tentativă care nu a dat roade, efectul politic fiind aproape zero. Ei, bine, dar nu prea bine, acum asistăm la o nouă manipulare, o nouă strategie de dezbinare: cei care susțin respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, contra celor care nu vor impunerea purtării măștii. Oamenii sunt îndemnați să toarne , pe bune sau nu, să raporteze că ăla sau celălat nu poartă mască! Sunt deja proteste, la care participă oameni fără mască, oameni care nu numai că nu vor să respecte restricțiile pentru că acestea nu pot limita infectările, ci, pur și simplu, neagă existența virusului. Problema este cu atât mai gravă cu cât în acest conflict sunt prinși oameni din toate categoriile sociale, mizându-se pe factorul emoțional, la fel de important pentru căruțașul satului ca și pentru profesorul universitar. Abia acum trăim cea mai mare divizare! Nimeni nu se întreabă: din moment ce eu port mască, am cum să mă infectez de la cel care nu poartă? Păi, atunci, ce treabă am eu cu el? Sigur, dacă eu sunt PNL-ist, iar el este PSD-ist, sau invers, există o explicație: să-l amendeze!

  • f.b spune:

    Ok dom’ Todoca, asta vedem si noi, investigati, mergeti la Buchara, la Brusel, la Washinton, prindeti-i cu rata-n-gura, expuneti-i!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției