ivanovDe curând actorul Vlad Ivanov l-a menţionat pe Laurian Oniga într-un interviu la Radio România Cultural, în emisiunea Vorba de cultură cu Ema Stere şi Attila Vizauer. Vlad Ivanov s-a născut la Botoşani şi a vorbit în interviu despre copilăria şi adolescenţa petrecute în oraşul natal. A început să îndrăgească teatrul pe vremea când Laurian Oniga lucra acolo ca regizor, iar Dan Puric ca actor. Vlad Ivanov a vorbit despre deschiderea şi talentul care l-au impresionat la regizorul Laurian Oniga, dintre spectacolele montate de acesta pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani amintind  „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni.
Vlad Ivanov este actor de teatru, film şi televiziune. În 1995, a absolvit Academia de Teatru şi Film, Secţia actorie, la clasa Sandei Manu, fiind angajat la Teatrul Naţional I. L. Caragiale Bucureşti. Talentul său a primit recunoaştere internaţională odata cu filmul „4 luni, 3 săptămani şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu şi distins în 2007 cu Premiul Palme D’Or la Cannes. Pentru personajul interpretat în acest film – domnul Bebe, Vlad Ivanov a primit premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol secundar. A mai fost distribuit alături de Dragoş Bucur în „Politist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu şi propus în 2009 de România la premiile Oscar, secţiunea film străin. Tot în 2009 a colaborat pentru a doua oară cu Cristian Mungiu la comedia „Amintiri din Epoca de Aur”.
Laurian Oniga s-a născut la Huedin, în judeţul Cluj şi a absolvit mai întâi Facultatea de Construcţii şi Arhitectură Iaşi, apoi regia la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din  Bucu­reşti, la clasa profesorilor Gheorghe Vitanidis şi Cătălina Buzoianu. A lucrat la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani încă din perioada studenţiei, apoi la Studioul Casandra din Bucureşti, semnând regia sau scenografia a numeroase spectacole. Timp de mai mulţi ani a îndeplinit funcţia de director al Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad. În prezent pe scena instituţiei teatrale arădene se joacă spectacolul „Căsătoria” de N. V. Gogol în regia lui Laurian Oniga.

  • tibi spune:

    Laur Oniga e un regizor ale cărui puneri în scenă la Teatrul clasic Ioan Slavici din Arad sunt adevărate evenimente culturale in urbea noastră.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției